Hoe voorkomt u condensatie in uw huis?

Condensatie heeft ervoor gezorgd dat er in dit huis schimmelvorming is ontstaan rond de ramen, veroorzaakt door het koken.

Vocht: Het probleem

Ik werd onlangs benaderd door een collega die een nieuw probleem had met de condensatie in de slaapkamer van haar kind boven. Ze woont pas iets meer dan een jaar in het huis en dit is de eerste keer dat ze het opmerkt. Ze was erg bezorgd omdat ze dacht dat ze vocht had.

Mijn ervaring is dat water dat hoog in de slaapkamers boven op de muren zit zelden wordt veroorzaakt door water dat binnendringt of dat vocht meer wordt veroorzaakt door condensatie die zich aan het oppervlak van de binnenmuur vormt. Om te begrijpen hoe je vocht in je huis kunt voorkomen, moet je de oorzaken ervan begrijpen. Deze Hub kijkt naar enkele van de oorzaken en de manieren waarop u condensvorming kunt voorkomen (en zelfs kunt stoppen).

NIET PANIEK GERAKEN! Deze dingen zijn vaak gemakkelijk op te lossen en wijzen niet altijd op een serieus probleem.

Meer informatie over Opstijgend vocht: Hoe het te herkennen en wat te doen

Omgaan met condensatie op muren en plafonds

Een van de meest voorkomende klachten van mensen is condensatie die zich hoog op muren vormt, meestal op muren die naar de buitenkant van het pand gericht zijn, zoals een hoekslaapkamer of badkamer.

De condensatie is meestal te vinden in de koudere wintermaanden wanneer de centrale verwarming wordt gebruikt en we zullen terug moeten gaan naar onze basisschoolse wetenschapslessen voor de antwoorden.

Hete lucht stijgt op. Er is ook waterdamp nodig. De waterdamp reist naar de hogere punten van de woning. Op het moment dat het in contact komt met een koud oppervlak (zoals een buitenmuur) condenseert de waterdamp direct en vormt waterdruppels op het oppervlak van de muur. Na verloop van tijd worden er steeds meer waterdruppels gevormd, totdat er een merkbaar nat en koud watervlekje ontstaat.

Er zijn een aantal methoden die u - gratis - kunt toepassen om dit te voorkomen:

 • lucht in de kamer - probeer een raam zoveel mogelijk open te laten staan om de lucht in de kamer te laten circuleren en waterdamp op een natuurlijke manier uit de kamer te halen
 • vermijd het drogen van kleding door ze thuis of aan radiatoren op te hangen - als ze drogen wordt het water uit de kleding in de lucht gehaald en zal het uiteindelijk aan koude oppervlakken blijven plakken
 • draai de radiator in die kamer omhoog - ik weet dat we allemaal geld willen besparen, maar een warmere kamer zal helpen om de muren sneller uit te drogen. Wat is belangrijker, een paar centen besparen op de verwarming of het voorkomen van vocht?
 • open ramen bij het gebruik van de douche, bij het koken of bij het afwassen - beide dingen produceren stoom en uiteindelijk wordt het water. Probeer andere ruimtes die u wast of doucht te luchten en zorg ervoor dat u de kamer met het condensatieprobleem ook verlucht.
 • reinig vaak met een antibacteriële spray en droog de ruimte direct na gebruik - het droog houden van de ruimte is belangrijk en zal schimmel en meeldauw voorkomen.

Andere manieren om condensatie te voorkomen

Naast de gratis opties die worden gesuggereerd, zijn er ook andere manieren waarop u kunt helpen om condensatie te voorkomen:

 • Koop een vochtabsorber - de Unibond 360 is een bijzonder goed systeem voor het opvangen van water en krijgt zeer goede kritieken
 • Installeer spouwmuurisolatie - als dit een optie is, moet u dit overwegen. Veel bedrijven hebben gratis of zeer goedkope isolatie. Het zal helpen om de warmte in uw huis te houden, condensatie te voorkomen en uw stookkosten aanzienlijk te verlagen. Ook, als u aanspraak maakt op bepaalde voordelen kunt u recht hebben op een subsidie om te helpen bij sommige of alle van de kosten van isolatie
 • Overweeg om baksteenachtige luchtroosters zoals deze professioneel te installeren - deze kunnen een constante stroom van verse lucht in de ruimte mogelijk maken (u kunt altijd gebruik maken van verstelbare ventilatiedeksels om de luchtstroom te stoppen of te beperken als u deze te tochtig vindt)

Vocht - Het ernstigste probleem

Vocht is ernstiger dan condensatie en evenzeer moeilijker te genezen. De tekenen van vocht zijn meestal duidelijker zichtbaar en kunnen beginnen vanaf de grond of vanaf daklijnen. De tekenen van vocht zijn onder andere:

 • Een muffe geur
 • Schimmel- of schimmelvorming op muren en behang
 • Verkleuren van muurbekleding, schillen van behang & blaasverf
 • Donkere vlekken & vochtige muren
 • Verkleuring & versnippering gips
 • Houtverval door houtrottende schimmels of door de aanwezigheid van houtborende snuitkevers
 • Roest kan zich ook ontwikkelen op hoekige kralen binnen vochtig pleisterwerk
 • Het verschijnen van zoutvlekken op buitenmuren
 • Mortel aan de buitenkant van het pand begint af te brokkelen

Gratis Manieren om vocht op te lossen

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om vocht te voorkomen en te genezen:

 • Zorg ervoor dat uw dakgoten en afvoerpijpen helder zijn - als u dit niet doet, kan het water over de dakgoten heenlopen en tegen de zijkant van uw huis spatten, wat na verloop van tijd de buitenmuur zal binnendringen en vocht veroorzaken.
 • Zorg ervoor dat uw dak niet lekt - beschadigde dakpannen en loodwerk kunnen ervoor zorgen dat er water in uw huis komt.
 • Zorg ervoor dat je niet de vochtige loop hebt doorbroken - heb je iets tegen een buitenmuur geleend? Heeft u een leunmuur gebouwd of het metselwerk op enigerlei wijze beschadigd?
 • Zorg ervoor dat alle mortel tussen de buitenmuren goed is - laat het metselwerk opnieuw richten als dat nodig is.
 • Controleer loodgieterij op lekkage - heeft u een radiator die langzaam lekt (het gebruikelijke teken is dat u uw verwarmingsinstallatie steeds opnieuw onder druk moet zetten) of heeft u een afvoerbuis die uit een gootsteen lekt?
 • Lekt er water door douche- en badafdichtingen? - u kunt het misschien niet zien, maar zelfs een kleine hoeveelheid water kan in de loop van de tijd vochtig worden.

Deskundige hulp bij vochtproblemen

Als u vermoedt dat u een vochtprobleem heeft, veroorzaakt door het doorbreken van de vochtbalans van uw woning (of een ander bouwgebrek), dan is het belangrijk dat u deskundig advies inwint bij een betrouwbaar bouwbedrijf of landmeter.

Als u dit niet doet, kunnen vochtproblemen leiden tot structurele schade aan een gebouw die duur kan zijn om te herstellen. Bovendien kan vocht leiden tot schimmels en sporen die in het pand groeien en die u ziek kunnen maken en sommige ziekten zoals astma kunnen verergeren.

Lees ook: