Tips voordat u een kamerbevochtiger koopt

kamerbevochtiger

Een paar kooptips maken het winkelen van uw luchtbevochtiger gemakkelijker. Als u niet zeker weet of u echt een luchtbevochtiger nodig heeft, kunt u het vochtigheidsniveau in uw huis meten met een hygrometer. Deze zijn goedkoop en kunnen u helpen de lucht die u inademt in de gaten te houden, zodat u actie kunt ondernemen om deze op het optimale niveau te houden.

Bekijk het aanbevolen vochtigheidsniveau bij het controleren van de vochtigheid. Het sorteren van de details van de luchtbevochtiger kan ontmoedigend zijn en de consument heeft veel vragen. Deze tips helpen u te bepalen waar u op moet letten bij het kopen van een luchtbevochtiger.

Koele Mist vs. Warme Mist

Eerst moet u beslissen welk type luchtbevochtiger u zoekt voor warme of koele mist, of dat een dubbele eenheid geschikter zou zijn. Als u niet zeker bent, leer dan het verschil tussen een warme en een koele nevel bevochtiger om u te helpen bepalen wat het beste voor u is. Een koel-nevel bevochtiger verspreidt water dat op kamertemperatuur is in een mist, terwijl een warm-nevel bevochtiger het water kookt voordat het wordt verspreid, waardoor bacteriën of schimmels in het water worden gedood voordat u het door de lucht kunt inademen.

Sommigen vinden een koele mist veiliger als er jonge kinderen aanwezig zijn. Er zijn ook modellen die de lucht bevochtigen en zuiveren (of wassen). Deze zijn meestal duurder, maar kunnen het overwegen waard zijn.

Bij het handhaven van een goede luchtvochtigheid in huis moet u de luchtvochtigheid in huis onder controle houden, omdat te weinig of te veel luchtvochtigheid problematisch kan zijn.

Type Bevochtigingsproces

Er zijn in principe twee soorten processen die een luchtbevochtiger kan gebruiken om vocht of stoom te genereren, wat gebruikelijker en over het algemeen het goedkoopst is, en ultrasoon, wat een fijnere waternevel produceert.

Beide types kunnen worden gebruikt voor warme of koele mistmodellen, maar ultrasoon wordt als veiliger beschouwd omdat het geen mist produceert door water te koken. Daarom bevat de luchtbevochtiger geen warm water dat een gevaar kan opleveren als het apparaat wordt omgestoten.

Persoonlijk, draagbaar, Console of Flow-Through Bypass

Een persoonlijke luchtbevochtiger is een zeer compacte, niet meer dan 1-liter die op reis kan worden meegenomen om vocht te leveren waar je het nodig hebt. Hoewel efficiënt voor persoonlijk gebruik, is het dekkingsgebied beperkt. Een luchtbevochtiger die ook als draagbaar wordt beschouwd, kan in capaciteit variëren van compact tot groot en wordt het meest gebruikt in slaapkamers of woonkamers.

Een console model is een grote, vrijstaande unit op wielen. Vanwege de grotere capaciteit en efficiëntie worden de console-modellen beschouwd als complete units. Een ander type geheel huis-bevochtiger is een doorstroom-bypass unit die op het kanaalsysteem van de woning moet worden geïnstalleerd.

Capaciteit bepalen

Het dimensioneren van de luchtbevochtiger op de grootte van de ruimte is het belangrijkste. De luchtbevochtigers worden beoordeeld voor een dekkingsgebied in vierkante meters. Neem metingen om de juiste kamergrootte te bepalen die u zoekt. Modellen voor 700 vierkante meter zijn geschikt voor een slaapkamer of kleine kamer.

Als de luchtbevochtiger te groot is voor de kamer, zal er condensatie ontstaan aan de binnenkant van de ramen en kunnen er bacteriën en schimmels groeien in deze omgeving. De capaciteit wordt meestal aangegeven op de verpakking, maar deze mag niet worden verward met de vochtopbrengst, die meer zal zijn dan de capaciteit van de watertank. De grootte van de watertank is vaak een gemakkelijke beslissing.

Controle van de vochtopbrengst

Terwijl sommige luchtbevochtigers een standaard vochtigheidsregeling hebben met twee of drie variabele ventilatorsnelheden, kunnen andere een ingebouwde hygrometer hebben om het vochtigheidsniveau in de kamer aan te geven en een bevochtiger die u kunt instellen om het apparaat aan/uit te laten draaien om het juiste niveau te behouden. Tenzij u het vochtigheidsniveau in de kamer wilt controleren en de instellingen wilt aanpassen om dit niveau te handhaven, zijn deze meetfuncties erg handig en de extra kosten waard.

Bijvullen Gemak

Draagbare kamerunits worden verkocht in verschillende maten waterreservoirs, van een liter tot vijf liter of groter. Dit is een gemaksfactor. Hoe vaak wilt u het bijvullen? Een 2-gallon zal meestal 12 of meer uur op een laag pitje staan, maar een 1-liter zal om de acht uur of zo moeten worden bijgevuld.

De looptijd zal aanzienlijk afnemen als het apparaat hoog wordt gebruikt en hoe droog de lucht is, heeft ook invloed op de snelheid waarmee vocht aan de ruimte wordt toegevoegd. De verpakking of productbeschrijving geeft meestal aan hoe lang het apparaat op een vulling zal draaien.

Gemak van hantering en onderhoud

Sommige watertanks zijn iets moeilijker te verwijderen en bij te vullen, sommige stijgen gemakkelijk op. Kan het gewicht van een volle tank een probleem voor u zijn? Neem de tijd om het apparaat te inspecteren om te zien hoe gemakkelijk de watertank van de basis kan worden verwijderd. Let er ook op of het model filter moet worden vervangen, controleer de beschikbaarheid en hoe gemakkelijk ze te vervangen zijn. Overweeg de aankoop van een paar filters samen met uw nieuwe luchtbevochtiger, omdat onderhoud cruciaal is om het risico op bacteriën en ongezonde lucht te verminderen.

Werking Geluidsniveau en instellingen

Verwacht wat werkingsgeluiden van een luchtbevochtiger, maar als het apparaat voor een slaapkamer is, kan het zijn dat u op zoek bent naar een luchtbevochtiger met een lage, nachtelijke of stille instelling. Stille modellen zijn misschien niet ongelooflijk stil, maar dat is niet bepaald een oplichterij. Het kan helpen om andere huishoudelijke geluiden te 'verdrinken'.

U moet ten minste twee instellingen op het apparaat hebben, hoog en laag. Ultrasone luchtbevochtigers worden beschouwd als de stilste om te werken, omdat er geen kokend water (sissend) is en het vocht wordt uitgestoten in een zeer fijne nevel.

Voordelen van het verwisselen van luchtbevochtigerfilters

De meeste kamerbevochtigers hebben filters. Verdampingsmodellen hebben lont filters die stof en deeltjes opvangen. Sommige units hebben een tweetrapsfiltratie die belangrijk is voor het verwijderen van allergenen. Minerale afzettingen in het water vormen wit stof dat zich ophoopt op het meubilair in de kamer, maar sommige filters vangen deze afzettingen op en verminderen de aanwezigheid van stof in het vocht dat naar de kamer wordt afgevoerd. Mensen met hard water kunnen er baat bij hebben om gedestilleerd water te gebruiken in hun luchtbevochtigers, waardoor de opbouw van kalkaanslag en minerale afzettingen wordt verminderd.

Veiligheidsuitschakeling en andere functies

Digitale besturingen bieden meer gemak. Veel modellen hebben veiligheidsfuncties waarbij het apparaat automatisch wordt uitgeschakeld wanneer het waterreservoir leeg is - een must-have functie. Als u dit niet kunt zien aan de verpakking, is dit zeker de moeite waard om te vragen aan de winkelier. Anders moet u ijverig zijn om het apparaat uit te schakelen als het droog is. Een andere geweldige functie is een ingebouwde vochtigheidsregelaar die de werking regelt om de ingestelde luchtvochtigheid in uw huis op peil te houden.

Regelmatig onderhoud en garantie

Alle luchtbevochtigers moeten regelmatig worden gereinigd om de bacteriegroei te beperken. Controleer de productinformatie, want sommige modellen hebben waterreservoirs die geschikt zijn voor de vaatwasser, wat het reinigen vergemakkelijkt. De basis van het apparaat moet ook regelmatig met de hand worden gereinigd. De garantietermijn is over het algemeen één jaar, maar er zijn ook modellen met een langere looptijd. Deze apparaten zijn betaalbaar en vervanging is meestal voordeliger dan het proberen te laten repareren na afloop van de garantie.

Meer over het kopen van Air Quality Appliances

Zelfs als uw luchtbevochtiger een ingebouwde hygrometer heeft, is het belangrijk om het vochtgehalte van uw huis het hele jaar door met een aparte hygrometer in de gaten te houden. Het is niet ongebruikelijk dat een huis een luchtbevochtiger nodig heeft om vocht toe te voegen tijdens de wintermaanden als het verwarmingssysteem in werking is, maar tijdens de lente en de herfst is een luchtontvochtiger nodig om het overtollige vocht uit bepaalde delen van het huis te verwijderen.