Met drainage geen natte voeten meer in je Antwerpse tuin
Antwerpen behoort tot één van de grootste en drukste steden van België, dus het is volstrekt logisch dat de stad is volgebouwd. Dit kan nadelen hebben voor het grondwaterpeil in Antwerpen. Vooral tijdens hevige hoosbuien is er het risico dat de regen niet snel genoeg afgevoerd kan worden, zodat er overal langdurig plassen water blijven staan. De bestrating is daar een grote oorzaak van. Op plekken met gazons, planten en struiken zal dit probleem veel minder zijn, want zij kunnen veel beter vocht opnemen en regenwater naar de bodem laten zakken. Maar hoe groen je het in je Antwerpse tuin ook hebt, je blijft onderdeel van de stad Antwerpen, dus grote kans dat je lasten hebt van plassen water in je tuin. Dit kun je oplossen met een drainagesysteem in je tuin.
Hoe werkt een drainagesysteem in de tuin?
Wateroverlast in de tuin in Antwerpen goed aanpakken? Dat kan met drainage Antwerpen. Dit is best een nauwkeurig klusjes waarbij je werkt met pvc buizen die in de grond worden gegraven. Voordat je begint moet je exact weten wat je grondwaterpeil is. Een drainagesysteem moet namelijk boven het grondwaterpeil aangelegd worden. Je maakt slingerend door je tuin sleuven van zo’n 20 centimeter breed. Daarin komen de pvc buizen. De buizen zitten vol met kleine gaatjes die het water afvoeren. De pvc buizen zelf worden bedekt met een synthetische stof of met kokos om te voorkomen dat de gaatjes verstopt raken. In de gegraven sleuven komt eerst een laag grind of schelpen om te voorkomen dat de pvc buizen met het zand in contact komen. Vervolgens worden daarop de pvc buizen waterpas aan gebracht. Vervolgens komt er op de buizen weer een laag grind of schelpen en vervolgens de aarde. Het uiteinde van het buizensysteem mag niet in het riool uitkomen, maar wel op een beekje. Het uiteinde moet dan voorzien worden van gaas om ratten en muizen geen kans te geven in de buizen te kruipen.
Drainage Antwerpen onder een terras
Heb je veel last van plassen water op je terras dan kun je daar speciale goten voor kopen. Tussen de tegels kun je deze goten laten verzinken, zodat het water daarin afgevoerd wordt. De goten zelf komen weer uit op het drainagesysteem. Een goede afwatering van bestrating is erg belangrijk. Vooral in de winter zal vocht gaan bevriezen waardoor de straattegels omhoog kunnen komen. Bij het aanleggen van het terras is het dus belangrijk om daar rekening mee te houden door eventueel een flinke laag puin en scherp zand aan te brengen.