Wat zijn de oorzaken van de schimmel in uw huis?

oorzaken van schimmel

Schimmel is een gemeenschappelijke vijand van huiseigenaren, maar velen worstelen om te bepalen waar de vervelende schimmels vandaan komen. Door middel van een proces van eliminatie en diagnostische analyse, kunnen schimmelinspectie en -opsporing diensten helpen bij het vinden van de oorzaak. Daarnaast kan het bewapenen van jezelf met kennis helpen bij het aanpakken van dergelijke schimmelproblemen. Laten we de oorzaken van de schimmel in het huis nader onderzoeken.

Schimmel heeft doorgaans slechts drie voorwaarden nodig om te kunnen gedijen:

 • De juiste temperatuur
 • Een voedselbron
 • Vochtigheid

Dat gezegd hebbende, lekken, morsen en slechte ventilatie zijn allemaal veel voorkomende huishoudelijke problemen die het vochtgehalte verhogen en leiden tot schimmelgroei.

Als het eenmaal begint te groeien, zal de schimmel zich blijven voeden met uw gipsplaat, houten balken, balken, behang en tapijt, zolang het een bron van vocht en voedingsstoffen heeft.

Wat kan beginnen als een klein schimmelprobleem kan snel uitgroeien tot een groter, duurder en gevaarlijker probleem. Hierdoor kan het de structurele gezondheid van uw huis en uw welzijn ernstig bedreigen.

Een voedselbron

Schimmel voedt organische (koolstofhoudende) materialen zoals hout, gipskarton en stoffen. Daarom vind je het vaak terug op muren, in tapijten en onder vloeren.

Als je weet op welke oppervlakken schimmel groeit, houd je ze droog. Maar vergeet niet dat schimmel zich ook ontwikkelt op plaatsen die moeilijk te zien en te bereiken zijn, zoals zolders en kruipruimtes. Zorg er daarom voor dat u uw huis regelmatig door een professional laat inspecteren.

De juiste temperatuur

Verschillende soorten schimmels groeien bij verschillende temperaturen (2-40°C). Sommige soorten kunnen overleven in intense hitte, terwijl andere een koelere temperatuur nodig hebben.

Houd een oogje op warme en vochtige plekken in huis, zoals de badkamer, omdat deze plekken gevoelig zijn voor zwarte schimmelproblemen.

Water (vocht)

De schimmel groeit binnen 24 tot 48 uur na het binnendringen van water, dus het is noodzakelijk dat u eventuele vochtproblemen zo snel mogelijk oplost.

Hier zijn slechts enkele van de meest voorkomende vochtbronnen:

 • Lekkende leidingen (buizen, toiletten, kranen, enz.)
 • Beschadigde dakbedekking
 • Scheuren in de fundering of muren
 • Slecht afgedichte ramen en deuren
 • Kelderoverstroming
 • Slechte ventilatie en hoge relatieve luchtvochtigheid
 • Condensatie
 • Ontoereikende of ontbrekende isolatie

Vochtbestrijding Snel dringt er bij u op aan om deze informatie te delen met vrienden, familie, collega's en buren. Pas als u zich bewust bent van de basisoorzaken van schimmel, kunt u de groei ervan in uw huis voorkomen. Help ons het schimmelbewustzijn te vergroten.