Top 5 Dingen die je moet weten om vocht weg te houden.

vocht weg houden

Of het nu in uw huis of bedrijf is, vocht is een echt vervelend probleem om te hebben. Als het onbehandeld blijft, kan het verdere problemen veroorzaken die in de loop van de tijd kunnen verergeren. Daarom is het geen verrassing dat het voorkomen van vocht een grote prioriteit is voor veel huiseigenaren. Lees ook: Vochtbestrijding: oplossingen voor vochtproblemen

Als u hulp nodig heeft bij het beschermen van uw woning, hebben we een snelle checklist samengesteld van wat u moet overwegen.

Huisonderhoud

Een veel voorkomende bron van vocht is via het dak - bijvoorbeeld schade aan het dak en factoren als losse dakpannen kunnen bijdragen aan het ontstaan van vocht in uw woning. Ook kunnen met puin gevulde goten verstopt raken, waardoor het water zich terugtrekt en het regenwater niet meer bij uw afvoersysteem kan komen. Daarom is het een goed idee om uw dakgoten regelmatig te reinigen en te onderhouden, eventuele bladeren of puin op te ruimen en ervoor te zorgen dat het water er soepel doorheen kan lopen. Het is ook verstandig om uw metselwerk op een semi-regelmatige basis te controleren, omdat dit ook vocht kan veroorzaken als bijvoorbeeld de voeg tussen de stenen is afgesleten of afgebrokkeld.

Houd uw woning geventileerd

Met name ruimtes als de keuken en de badkamer moeten goed geventileerd worden, dus het is altijd een goed idee om afzuigventilatoren te hebben. Het openhouden van de ramen kan ook helpen om overtollig vocht uit het pand te verwijderen, maar als u naar buiten gaat, vergeet dan niet om ze weer te sluiten! Veel wasdrogers geven ook veel vocht af, dus probeer het gebruik ervan zo veel mogelijk te vermijden - u zult ook geld besparen op uw elektriciteitsrekening! Ook als u kleding in uw huis droogt, zal het vocht zich ophopen, tenzij u regelmatig ventileert. Zodra het weer het toelaat, moet u de kleding buiten aan de waslijn gaan drogen.

Haal een ontvochtiger

U kunt nu slimme luchtbevochtigers aanschaffen die de luchtvochtigheid meten en beginnen te werken wanneer dat nodig is. Een luchtontvochtiger kan veel overtollig vocht uit de woning verwijderen en is goed te gebruiken in probleemgebieden waar ventilatie moeilijk is.

Verminder het kookvochtgehalte

Wanneer u voedsel op de kookplaat kookt, wordt er overtollig vocht geproduceerd, dus waar mogelijk moet u de deksels op uw steelpannen houden en altijd een afzuigkap gebruiken. Zodra u zich meer bewust bent van de hoeveelheid vocht die u produceert, kunt u de nodige maatregelen nemen om uw keuken tijdens en na het koken te ventileren.

Warm houden

Hoewel het aanhouden van de verwarming duur kan zijn, zijn er manieren om de warmte in uw huis optimaal te benutten. Controleer bijvoorbeeld of de warmte van uw radiatoren niet wordt geblokkeerd door grote meubelstukken, omdat dit de beschikbare ruimte in uw woning niet optimaal benut.