Veel gestelde vragen vochtbestrijding

Veel gestelde vragen vochtbestrijding

Veel woningen hebben te kampen met vochtproblemen. Wanneer ook jouw woning is aangetast door vocht, dan is het belangrijk om er achter te komen wat de oorzaak hiervan is. Pas bij het weten van de juiste oorzaak kun je doeltreffende vochtbestrijdinggaan doen. Hierbij daarom de meest gestelde vragen over vochtbestrijding. Lees meer over vochtbestrijding prodcuten

Wat voor vochtproblemen zou ik kunnen hebben?

Optrekkend vocht:

Optrekkend vocht

Optrekkend vocht is grondwater dat in contact komt met de keldermuren of de kruipruimte. Van hieruit trekt het vocht naar boven naar de rest van de woning. Dit is vooral van toepassing op oudere woningen van voor de jaren 80. De meeste nieuwbouwwoningen hebben een waterkering die optrekkend vocht tegen zal houden.

Doorslaand vocht:

Doorslaand vocht

Een beschadigde en lekke buitengevel bevat scheurtje en gaatjes. De buitengevel staat voortdurend bloot aan de weersinvloeden, dus regen en vocht kan door de buitengevel naar de binnenmuren trekken.

Condensatie:

Condensatie

Condensatie komt vooral voor in natte ruimtes, zoals een badkamer of keuken, maar kan overal ontstaan waar vocht niet goed afgevoerd kan worden. Muren en ramen zullen dan bedekt worden onder vocht.

Lekkage:

Lekkage

Een grote lekkage veroorzaak direct veel wateroverlast, maar een lekkage kan ook geleidelijk ontstaan zonder dat je het weet. Dit komt omdat leidingen veelal zijn weggewerkt in of achter de muur. Na verloop van tijd zul je dit gaan zien als de muren nat beginnen te worden.

Hoe kan ik mijn vochtproblemen oplossen?

offerte vochtbestrijding vergelijken

Optrekkend vocht:

Er zijn verschillende mogelijkheden om optrekkend vocht te voorkomen. Je kunt de muren van je woning voorzien van een waterkering. Dit kan door middel van het onderkappen van de woning of door het injecteren van een waterwerende gel in de muren. De laatste optie is het gemakkelijkst uit te voeren, want onderkappen vergt een grote renovatie. Komt het optrekkend vocht enkel uit de kelder, dan is het ook een optie om de kelder te bekuipen.

Doorslaand vocht:

De buitengevel moet behandeld worden door de muur te impregneren. Dit is de gemakkelijkste manier. Is je gevel erg beschadigd, dan is een gevelrenovatie noodzakelijk of het aanbrengen van een nieuwe gevelbekleding.

Condensatie:

Het probleem bij condensatie is dat er te weinig geventileerd wordt. De oplossing is om een ventilatiesysteem aan te laten leggen. Dit kan een natuurlijk ventilatiesysteem zijn of een mechanisch ventilatiesysteem.

Lekkage:

Ga bij een niet zichtbare lekkage muren uitbreken, omdat de lekkage om een heel andere plek kan zitten dan op de plek waar de muur nat is. Laat eerst een expert langskomen die een lekdetectie zal uitvoeren, waarna je na het vinden van de lek, de lekkage kunt laten repareren.

Kan ik mijn vochtprobleem zelf oplossen?

Tot op zekere hoogte kun je zelf heel veel doen om je vochtprobleem op te lossen, zoals je huis goed ventileren zodat vocht goed weg kan. Voor echte klussen zoals bekuiping of impregneren, is het afhankelijk van je kennis en hoe handig je bent. Ben je niet handig, laat dan een expert komen om je vochtproblemen op te lossen. Je weet dan zeker dat het goed gebeurt en je krijgt garantie.

Over de schrijver
Als vochtbestrijder help ik al je problemen met vocht op te lossen. Tevens handige tips geven over hoe bepaalde problemen zelf kan oplossen horen hier ook bij.