Vochtproblemen in oude huizen
Veel huizen kampen met bepaalde vochtproblemen. Dit gaat vooral om oudere woningen van voor de jaren 80 van de vorige eeuw. De eisen met betrekking tot isolatie en ter voorkoming van vochtproblemen waren in die tijd nog niet zo streng als tegenwoordig. Vandaag de dag draait alles om het zo duurzaam mogelijk hebben van je huis en vochtproblemen helpen daar niet bij. Nieuwere woningen zijn voorzien van allerlei moderne maatregelen om vochtproblemen te voorkomen, maar een groot deel van de huizen zijn nog oude tot zeer oude huizen en niet voorzien van dergelijke maatregelen. Gelukkig kan tegenwoordig veel en mocht je dus in een oudere woning wonen en vochtproblemen hebben, dan is dit goed te verhelpen en zelfs zo te regelen dat vochtproblemen in de toekomst niet meer voor kunnen komen. Hierdoor is ook je oudere woning net zo goed bestand tegen problemen met vocht als nieuwbouwwoningen. Neem vandaag contact op met Vochtbestrijding Snel. Meer informatie over Vochtproblemen: Oorzaken & Oplossingen met prijs advies
Optrekkend vocht
Optrekkend vocht is wel het grootste vochtprobleem dat oude huizen treft. Stenen en metselwerk komen dan in aanraking met grondwater en het vocht trekt door het metselwerk naar boven. Meestal begint het optrekkend vocht in de funderingen van de woning, omdat grondwater dit als eerste kan bereiken. Het is een langzaam proces die je misschien de eerste jaren nog niet opmerkt. Pas na verloop van tijd zul je last gaan krijgen van vochtplekken op de muur en schimmelvorming. De gevolgen hiervan kunnen groot zijn voor zowel de woning als de gezondheid van de bewoners. De constructie van de woning kan aangetast worden en wanneer er niets aan gebeurd wordt de schade aan de woning alleen maar erger. Bewoners kunnen door schimmelvorming last krijgen van allergische uitslag, maar ook chronische luchtwegaandoeningen, zoals astma. Wanneer dit het geval is is het van belang om zo snel mogelijk actie te ondernemen.
Optrekkend vocht treft vooral oudere woningen
De reden dat optrekkend of opstijgend vocht vooral oudere woningen treft, komt omdat het tegenwoordig verplicht is nieuwbouwwoningen te voorzien van een waterkering in de muur. Op de eerste laag metselwerk van een woning wordt een waterdampende kap geplaatst dat kan bestaan uit roofing of kunststof en daarop wordt dan de rest van de muur gebouwd. Optrekkend vocht krijgt dan geen enkele kans meer om naar boven te trekken. Deze waterkering was tot de jaren 80 niet verplicht en dat kan nu dus voor de nodige problemen zorgen. Een oplossing is om de oudere woning dan te onderkappen. Dit is best een grote renovatie, want er wordt dan net als bij nieuwbouwwoningen een waterkering aangebracht op de onderste laag stenen van de woning.
Doorslaand vocht
Doorslaand vocht kan ook voor problemen zorgen. Dit komt vooral omdat een oudere woning een oude gevel heeft die na verloop van jaren zwakker wordt. Voegen zijn bijvoorbeeld gebarsten of soms helemaal verdwenen. Ook de kwaliteit van de stenen kan een oorzaak zijn, dat doorslaand vocht naar binnen kan trekken. Een oplossing is om de gevel dan te impregneren met een speciale vloeistof. Deze vloeistof maakt de gevel weer waterdicht. Als je misschien plannen hebt om het aanzicht van je huis te veranderen, dan is een nieuwe gevel tegen de oude gevel plaatsen ook een optie. Je slaat dan twee vliegen in één klap: je verandert de look van je woning en je hebt geen last meer van doorslaand vocht.