Hoe kan ik ijsdammen voorkomen?

ijsdammen voorkomen

Over ijsdammen

De ijspegels die vorig jaar aan je dakranden en goten hingen, kunnen nu een vage herinnering zijn. Maar de winter komt eraan, en daarmee een van de ergste vijanden van je huis - ijsdammen. IJsdammen zijn continue brokken ijs die zich vormen langs de randen van je dak. Terwijl ze bevroren zijn, zijn ze niet meer problemen dan de ijspegels die hangen. Maar tijdens de warmere delen van een winterdag, smelt het water van de dakpoelen achter het ijs, en sijpelt dan weer op onder de dakspanen. Soms kan het water zich 5 of zelfs 10 ft. onder de dakspanen terug omhoog werken. Uiteindelijk druppelt het door het dak heen in de soffits (de buitenste overhangen), de muren, en het ergste van alles, op uw plafonds. Je ziet eerst ijsdamroestplekken op gipsplaten, dan misschien schilferende verf, doorzakkende gipsplaten en vlekken rond ramen en deuren. Verzekeringsmaatschappijen betalen jaarlijks miljoenen dollars aan duizenden huiseigenaren om de schade te herstellen. Maar het is nooit genoeg om de tijd en de verergering van het krijgen van alles te dekken. Meer informatie over optrekkend vocht in muren

Nu is de beste tijd om ijsdammen te stoppen, voordat de winter komt en voordat ze zich ophopen. In dit artikel vertellen we u de beste manieren om ijsdammen te voorkomen. En we schetsen ook de weinige opties die je hebt als je ze eenmaal hebt.

Stop ijsdammen met een koud dak

Ijsdammen (en ijspegels) vormen zich wanneer de sneeuw smelt, naar beneden loopt en bij de rand herbevriest. Dit gebeurt alleen als een deel van uw dak opwarmt tot boven 32 graden F, warm genoeg om de sneeuw te laten smelten, terwijl de dakrand onder het vriespunt blijft. Dit scenario is vaak het gevolg van een warme zolder. In de meeste huizen ontsnapt de warmte via de plafonds naar de zolder en verwarmt het hout en de dakspanen direct daarboven (afb. A). Hoewel de buitentemperatuur onder het vriespunt ligt, smelt de sneeuw over het verwarmde deel van het dak. Wanneer het smeltwater over het dak loopt, raakt het de koude rand die niet door de zolder is opgewarmd. Daar bevriest het, waardoor een rand van ijs ontstaat. Deze rand kan groeien, er kan meer water achter worden opgevangen en je hebt een volwaardige ijsdam.

De sleutel tot het voorkomen van ijsdammen is simpelweg om je zolder en dak koud te houden. Na een sneeuwval heeft een koud dak een dikke deken van sneeuw. Een warmer dak heeft echter al snel duidelijke plekken waar de sneeuw is gesmolten, en er kunnen wel ijspegels aan de dakrand hangen.

Om uw dak koud te houden, volgt u deze drie stappen:

1. Sluit zolderbypasses af

In de gemiddelde woning gaat ongeveer een derde van het warmteverlies via het plafond naar de zolder. En het grootste deel van dat verlies is afkomstig van luchtlekken die worden veroorzaakt door ontstoppingswanden, kieren in gipsplaten en scheuren rond verlichtingsarmaturen, leidingen, schoorstenen, toegangsluiken en andere plafondpenetraties (Fig. A). Luchtlekken kunnen moeilijk te dichten zijn. U moet in uw zolder klimmen, de isolatie terugtrekken of harken en de lekken dichten met behulp van schuim, breeuwen en andere methoden. Lage dakhoeken maken sommige luchtlekken moeilijk te bereiken. Dit werk is zeker een koel weerproject; je zolder zal anders ondraaglijk heet zijn. Draag altijd een stofmasker, een overhemd met lange mouwen en een lange broek om huidirritaties door isolatie te voorkomen.

Bonus: Door het stoppen van luchtlekkage om ijsdammen te verminderen, bespaart u energie en vermindert u zowel uw verwarmings- als uw airco-factuur.

2. Meet uw zolder isolatieniveau

Terwijl je op zolder bent, controleer je de diepte van je zolderisolatie. De bouwvoorschriften vereisen ongeveer 12 tot 14 in. van glasvezel of cellulose (Fig. B). Voeg meer toe als je minder dan 8 in. hebt en in het verleden problemen met ijsdammen hebt gehad. Blown-in cellulose en glasvezel zijn meestal beter dan met de hand geplaatste knuppels, omdat ze meer strak rond spanten, balken en andere obstakels vullen, waardoor er minder openingen zijn. Het is meestal de moeite waard om een professional in te huren voor deze baan; je bespaart waarschijnlijk niet veel door het zelf te doen. Als u echter geen goede prijs kunt vinden, kunt u een blaasmachine huren bij een huurwerf of thuiscentrum. Vaak is het gebruik van de machine gratis bij de aanschaf van isolatie.

3. Dak en ventilatieopeningen toevoegen

Zolderventilatie zuigt koude buitenlucht aan en spoelt de warmere zolderlucht naar buiten, waardoor de zolder en het dak worden gekoeld (afb. B). De minimale ventilatieruimte (grootte van de openingen) moet ongeveer 1 m² ventilatie per 300 m² plafondoppervlak (zoldervloeroppervlak) bedragen, wanneer de helft van het ventilatieoppervlak laag op het dak en de andere helft hoog is. Eigenlijk is het een beetje ingewikkeld om dit alles uit te zoeken; je zou je bestaande openingen moeten onderzoeken om de oppervlakte van elk van de openingen te vinden, die erop gestempeld is. Als vuistregel geldt dat je in elke andere dakspantruimte een 8 x 16 in. ventilatieopening aan de onderzijde van de overhang (soffit) moet plaatsen (fig. B). (Als u van plan bent om de soffit te herbouwen, installeer dan een doorlopende 2-1/2-in.-brede "strip" opening, omdat die er dan beter uitziet). En installeer een doorlopende nokventilatie langs de piek (Fig. B). Als de nok op uw dak veel korter is dan de dakrand op piramidevormige daken, voeg dan bijvoorbeeld de gemeenschappelijke vierkante dakluiken in de buurt van de piek toe (afb. B). Voeg genoeg toe, zodat hun ventilatieruimte ongeveer gelijk is aan de oppervlakte van de ventilatieopeningen. Dit kan een heleboel meer ventilatie opleveren dan de minimale eis, maar maak je geen zorgen. Het is onwaarschijnlijk dat u te veel ventilatie heeft.

Bovendien:

  • Sommige daktypes zijn moeilijk te ventileren, vooral daken met schuine plafonds en zonder zolder, daken met dakramen, platte dakkapellen en laaghangende daken. Het kan zijn dat u moet vertrouwen op de secundaire strategieën die we in de volgende paragraaf opsommen.
  • Isolatie, vooral het inblaas type, kan de luchtstroom blokkeren. Neem een lange 1×2 mee naar de zolder en steek deze door de ruimtes tussen de dakspanten over de buitenmuren om er zeker van te zijn dat ze open zijn. Schotten voorkomen dit probleem meestal. Als u ze niet heeft, voeg ze dan toe voordat u extra isolatie aanbrengt. Een schot lucht van een compressorslang van buitenaf opent de verstopte soffit-openingen.
  • Het beoordelen van de ontluchting is lastig bij woningen die aluminium hebben laten inbouwen over oude soffits. Als u hardnekkige ijsdammen in één gebied hebt, moet u misschien meerdere aluminium secties verwijderen om de ontluchting te controleren.

Herinnering

Het kan gevaarlijk zijn om op het dak te klimmen. Volg de veiligheidsprocedures.

Wat moet u doen als u al een ijsdam hebt?

IJsdammen zelf zijn niet per se een probleem. Het zijn de lekken die het grootste deel van de schade aanrichten. Als je geen tekenen van ijsdammen kunt detecteren, hetzij in de soffits aan de buitenkant, hetzij op de zolder of aan het plafond, dan hoef je misschien niets te doen. Pas dan tijdens het warmere weer de preventiestrategieën toe die we eerder hebben opgesomd.

Als u lekkage heeft van een ijsdam en de sneeuw niet van het dak af kan harken, is de beste manier om van de ijsdam af te komen, het huren van een dakbedekkingsbedrijf om het af te stomen. Een stoomboot is als een hogedrukreiniger, behalve dat het water heet is. Het ijs smelt weg zonder de dakbedekking te beschadigen. Door het ijs af te breken met een strijdbijl of een ijspriem kunnen de gordelroosjes breken of doorprikken.