Hard water en hoe het loodgieterswerk beschadigt

hard water uit kraan

De term hard water wordt gebruikt om een zoetwatervoorziening aan te duiden die relatief veel natuurlijke mineralen calcium en magnesium en diverse sporenelementen bevat. Hard water is niet slecht voor de gezondheid, maar kan wel problemen veroorzaken in het sanitair en de apparaten en wordt door veel huiseigenaren als hinderlijk beschouwd. Inzicht in wat hard water precies is en hoe het van invloed is op uw sanitair kan u helpen bepalen wat er eventueel aan gedaan moet worden.

Lees meer over problemen met vocht

Hoe wordt water hard?

Hoewel regenwater zuiver is als het uit de lucht valt, omdat het van het oppervlak in watervoerende lagen stroomt, absorbeert het mineralen, voornamelijk calcium en magnesium. Deze absorptie verandert het van zacht naar hard water. De hoeveelheid mineralen die het water bevat, bepaalt de hardheid van het water. De hardheid van water wordt meestal gemeten in milligrammen per liter (mg/L) of in korrels van het mineraal per gallon (GPG). De United States Geological Survey (USGS) meet de waterhardheid in milligrammen calciumcarbonaat per liter water en classificeert de hardheid als volgt:

 • 0 tot 60 mg/L: Zacht
 • 61 tot 120 mg/L: matig hard
 • 121 tot 180 mg/L: Hard
 • Meer dan 181 mg/L: Zeer hard

Veelvoorkomende problemen

Hard water kan problematisch zijn omdat het reageert met reinigingsmiddelen, zeepresten creëert en apparaten sneller kan slijten dan zacht water. De mineralen in hard water reageren met zeep om zeepresten te creëren, waardoor zeepsop wordt tegengehouden. Dit betekent dat u meer zeep met hard water moet gebruiken. De opbouw van mineralen op glazen en schalen, kleding, armaturen en zelfs huid en haar kunnen na verloop van tijd hun tol eisen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende huishoudelijke problemen met betrekking tot hard water:

 • Schaalvergroting in de waterleiding, waardoor de waterstroom wordt beperkt...
 • Film- en schaalopbouw op keramische tegels en armaturen
 • Moeite met het volledig afspoelen van zeep en shampoo, waardoor de huid of het haar droog of dof aanvoelt
 • Schaalafzettingen die de levensduur van boilers verkorten
 • Vlekken op glazen en serviesgoed gereinigd in afwaswater
 • Minder effectief kleding wassen door gebrek aan zeepsop
 • Verhoogde slijtage van kleding tijdens het wassen

Wat te doen met loodgieterij?

De opbouw van kuipen, douches, wastafels en kranen veroorzaakt door hard water zijn slechts een deel van het probleem. De mineralen in hard water beginnen zich na verloop van tijd ook op te bouwen in leidingen, armaturen en apparaten. De ophoping die we niet zien, kan leiden tot allerlei problemen met het loodgieterswerk, zoals een verminderde watertoevoer, verstoppingen en een verhoogde belasting van de leidingen en armaturen. De minerale afzettingen kunnen er ook voor zorgen dat apparaten minder efficiënt werken en sneller slijten. Een waterverwarmer moet bijvoorbeeld alle minerale aanslag in de tank verwarmen, evenals het water. Over het algemeen kan hard water leiden tot minder efficiënt loodgieterswerk en meer reparaties in de loop van de tijd.

Testen op hard water

Witte aanslag op sanitair is vaak een goede indicator voor de aanwezigheid van hard water. Als je vermoedt dat je hard water hebt, is er een low-tech manier om het te testen door een kleine hoeveelheid afwasmiddel en water in een gesloten container op te schudden. Als de oplossing er niet in slaagt om veel zeepsop te maken, heb je waarschijnlijk hard water. Voor veel preciezere resultaten kunt u contact opnemen met uw waterleverancier en een recent watertestrapport aanvragen. U kunt ook een monster van uw water laten testen in een lokaal laboratorium of een bedrijf een test op locatie laten uitvoeren (let op voor belangenverstrengeling; u wilt bijvoorbeeld niet dat een test wordt uitgevoerd door een waterontharderbedrijf). Een andere optie is het gebruik van een waterhardheidsteststrip (verkocht bij thuiscentra en hardwarewinkels) die je onder stromend water houdt en dan overeenkomt met een kleurmeter.

Oplossingen

Waterconditioneringsproducten zijn beschikbaar en kunnen worden gebruikt voor het omgaan met mild hard water. De meest complete en gangbare oplossing voor de behandeling van hard water is echter een waterontharder voor het hele huis. Het installeren van een wateronthardersysteem in gevallen waar het water getest wordt boven 3 GPG is vaak de meest effectieve en efficiënte oplossing.