Wat is schimmel en hoe ziet schimmel eruit?

wat is schimmel en hoe groeit schimmel

Schimmel kan moeilijk te identificeren zijn, dat is de reden waarom professionele testdiensten meer dan ooit van belang zijn. Om uw eigen welzijn en veiligheid te waarborgen, moet u in staat zijn om nauwkeurig te identificeren en effectief aan te pakken schimmel problemen. Echter, voordat u begint, wat is schimmel? Laten we de basisprincipes eens nader onderzoeken.

Schimmel is een doorn in het oog en de ergste nachtmerrie van een huiseigenaar. Er is echter veel meer wat je moet weten over schimmel, want als je eenmaal begrijpt wat het is, zul je beter in staat zijn om de groei ervan te voorkomen.

Om te beginnen zijn er enkele basisfeiten over schimmel:

  • Schimmels groeien op planten, hout, stof, grond, voedsel, gipsplaten, vloeren en plafonds.
  • Schimmels produceren microscopische sporen die ontkiemen op plaatsen waar zich vocht heeft opgehoopt.
  • Schimmelgroei bedreigt de structurele integriteit van een gebouw.
  • Blootstelling aan schimmels kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen.

Wat is schimmel?

Net als gist en paddenstoelen is schimmel een soort schimmel die groeit op planten, hout, stof, voedsel en elk ander organisch materiaal. Simpel gezegd is schimmel een natuurlijke recycler van dood organisch materiaal. Hoewel het klinkt als een leuk iets om te doen voor de natuur, is het in de meeste gevallen geen leuk iets om te doen voor de mens.

Hoe ziet schimmel eruit?

Individuele schimmelkolonies zijn erg klein en onmogelijk te zien zonder een microscoop, maar als een schimmelkolonie eenmaal tevoorschijn komt, kan het zichtbare plekken vormen op speciale plekken.

Schimmel komt meestal in deze kleuren voor: zwart, blauw of groen. De kleur van de schimmel wordt bepaald door verschillende factoren zoals type, voedingsbron, leeftijd van de kolonie, etc. Van alle schimmeltypen wordt zwarte schimmel (officieel Stachybotrys genoemd) beschouwd als de meest schadelijke voor de gezondheid van levende wezens.

Het type schimmel bepaalt de manier van sanering. Het is echter zeer belangrijk om deze eerst te testen. Weten met welk type schimmel je te maken hebt, zal zelfs na het uitvoeren van de sanering nuttig zijn.

Verschillende soorten schimmels

Helaas zijn niet alle matrijstypes hetzelfde, maar we kunnen ze grofweg onderverdelen in 3 grote types:

  1. Allergeen - dit type schimmel is het minst schadelijk van alle schimmeltypes; het kan echter problemen veroorzaken voor mensen die allergisch zijn voor schimmel of astma hebben. Allergene schimmels zijn meestal niet levensbedreigend.
  2. Ziekteverwekkend - dit type is vaak schadelijk, niet alleen voor mensen met astma of schimmelallergieën, maar ook voor gezonde mensen. Bijvoorbeeld, dit type schimmel kan leiden tot overgevoeligheid pneumonitis, een acute reactie die lijkt op een bacteriële longontsteking.
  3. Toxigene schimmel - dit type schimmel kan daadwerkelijk ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, zowel tijdelijk (oogirritatie of hoest) als permanent (bijv. immunosuppressie, neurologische aandoeningen of kanker). Toxigene schimmel produceert mycotoxinen - een giftige chemische stof die in of op het oppervlak van de schimmelspore aanwezig is en die kan worden geïnhaleerd, ingeslikt of aangeraakt.
schimmelsoorten

Nu je weet wat schimmel eigenlijk is, moet je ook begrijpen wat de oorzaak is.

Hoe groeit schimmel?

Net als elk ander levend wezen heeft de schimmel water nodig om te groeien. Zonder water kan schimmel namelijk helemaal niet groeien. Andere factoren die cruciaal zijn voor schimmelgroei zijn voedselbron, zuurstof en temperaturen tussen 40 en 100 graden Fahrenheit.

Betekent dit dat we door het verwijderen van de belangrijkste schimmelgroei factoren, schimmel voor eens en altijd kunnen elimineren?

Helaas is het antwoord nee. Het is bijna onmogelijk om een plek schimmelvrij te houden, vooral omdat je geen zuurstof uit een plek kunt verwijderen en ook niet op die plek kunt blijven, noch kun je een huis bouwen zonder enig organisch materiaal zoals hout, tapijt, planten, enz.

Wat je wel kan (en moet) doen is je focussen op:

Als u wilt zorgen voor een gezonde leefomgeving, is het belangrijk om de gemeenschappelijke oorzaken van schimmel te kennen en deze eerder vroeg dan laat te herstellen. En als u twijfelt, neem dan contact op met de schimmeldeskundigen van Vochbestrijding Snel.

Is het schimmel of meeldauw?

Hoewel vaak beschouwd als hetzelfde, zijn schimmel en meeldauw beter te verklaren als twee broers met een vergelijkbare eigenschap. Beide worden vaak gezien in huizen, vooral in vochtige en warme gebieden zoals voedsel, muren, douche, enz. Daar houdt de gelijkenis op.

Schimmel is een levend organisme dat sporen in de lucht produceert en als zodanig schadelijke gevolgen heeft voor de gezondheid. Schimmel is een opeenstapeling van vuil. Het is geen levend organisme, het plant zich niet voort en kan geen schadelijke mycotoxinen produceren, maar het kan wel de kwaliteit van je leven verminderen. In tegenstelling tot schimmel, die in veel donkere tinten komt, is meeldauw vaak wit of grijs. Terwijl meeldauw gemakkelijk te behandelen is met een in de winkel gekochte reiniger en een schrobborstel, vereist schimmel vaak een professionelere aanpak.

Net als schimmel heeft ook schimmel bepaalde factoren nodig om zich te ontwikkelen en te groeien. De eisen zijn onder andere een voedselbron, vocht en temperaturen tussen 77 en 88 graden Fahrenheit.

Waar schimmel zoeken

In dit gedeelte leert u de meest voorkomende plekken voor schimmelgroei in en om het huis kennen.

Over het algemeen groeit de schimmel op de voegen in de badkamer, op door water beschadigde muren, op natte of vochtige tapijten en ook rond de kuipen, de gootstenen en de ramen.

Maar soms kan schimmel zich verstoppen achter muren, onder vloerplanken en in airconditioners, dus zorg ervoor dat u al deze plekken grondig controleert.

Bij Vochbestrijding Snel gebruiken we infraroodcamera's, vochtmeters, luchtbemonsteringspompen en andere top-of-the-line inspectie-apparatuur om uw huis van boven naar beneden en in de moeilijkst bereikbare ruimtes te controleren.

Gezondheidseffecten van schimmel

Gezondheidseffecten van schimmel

De aanwezigheid van schimmelsporen in een binnenomgeving is een groot probleem, aangezien de blootstelling aan schimmels in verband is gebracht met ziekten bij planten, dieren en mensen.

Geen enkele reactie op schimmel zal hetzelfde zijn. Zowel de mate van blootstelling als de mate van gevoeligheid zijn van invloed op de manier waarop u reageert.

Het is belangrijk om de gezondheidseffecten en symptomen van blootstelling aan schimmel te kennen, zodat ze niet worden genegeerd of verward met een andere kwaal.

Welke invloed heeft schimmel op uw gezondheid?

Het immuunsysteem en de medische geschiedenis van iedereen is anders. Dat gezegd hebbende, de meeste overheids- of medische richtlijnen onthouden zich van het verstrekken van veilige blootstellingslimieten aan schimmel. Door deze variabelen is het onmogelijk te zeggen of blootstelling aan lage concentraties schimmel veilig is, aangezien elk individu anders zal reageren.

Het feit is dat mensen met onderdrukte immuunsystemen het meest waarschijnlijk gezondheidsklachten ervaren wanneer ze tijd doorbrengen in een kamer gevuld met schimmel. Hoewel het moeilijk te voorspellen is, kan blootstelling aan binnenshuis groeiende schimmel geassocieerd worden met verstopte neus en sinus, hoesten/keelpijn, astma (of verergering ervan), bloedneuzen, hoofdpijn, huid- en oogirritatie, enz. Langdurige blootstelling aan schimmel binnenshuis kan leiden tot gezondheidsproblemen die zich voor bepaalde groepen - zuigelingen, kinderen en ouderen - sneller ontwikkelen.

Het is zeer belangrijk om in gedachten te houden dat sommige soorten schimmels in staat zijn om extreem krachtige toxines, genaamd mycotoxinen, te produceren, wat kan leiden tot ernstige gevolgen voor de gezondheid, zoals kanker.

Schimmelpreventie

Het is altijd beter om schimmel te voorkomen dan om de gevolgen ervan aan te pakken. En omdat schimmelpreventie niet zo complex is als het verwijderen van schimmels, kunnen huiseigenaren, ondernemers en huurders allemaal preventieve maatregelen nemen om ernstige schade aan eigendommen en gezondheidscomplicaties als gevolg van schimmel te voorkomen.

Slechts enkele van de manieren waarop u schimmel kunt voorkomen zijn het verzekeren van vochtregulering, goede ventilatie, luchtverversing en netheid.

Onderzoek gebieden waar u normaal gesproken geen aandacht aan zou besteden tijdens het schoonmaken van uw huis, en blijf altijd op de hoogte van de nieuwste strategieën ter voorkoming van schimmelvorming.

Waarom testen op schimmel?

Soms kunnen geuren, vlekken en verkleuringen waarvan u denkt dat ze het gevolg zijn van schimmel, worden veroorzaakt door rook, vuil en puin, mineralen of insecten. Andere keren worden de symptomen die u toeschrijft aan de verkoudheid in feite veroorzaakt door blootstelling aan schimmel.

Als u vermoedt dat u een schimmelprobleem heeft, is een schimmeltest de enige manier om betrouwbare antwoorden op uw zorgen te krijgen. Pas na een professionele test kunt u de aanwezigheid van schimmel bevestigen en verder gaan met de sanering, die absoluut cruciaal is.