Wat veroorzaakt de waterslag?

waterslag

Wat is waterslag?

Afgezien van het zachte gewauwel, moeten de waterleidingen vrij stil zijn. Dus het is verbijsterend als je ineens gebonk uit je pijpen hoort komen. Dat geluid is een veelvoorkomend loodgietersprobleem dat een waterslag wordt genoemd. Ook wel hydraulische schok genoemd, wordt het veroorzaakt door een verhoging van de druk wanneer een kraan, klep of watertoestel wordt afgesloten. Het water zoekt een plek om naartoe te gaan omdat het snel van richting verandert, en het knalt uiteindelijk tegen de leidingwanden of de afsluitklep in uw watersysteem, waardoor een duidelijk (en alarmerend) beukend geluid ontstaat. Er zijn vier mogelijke situaties die waterslag kunnen veroorzaken:

  • Water in uw luchtkamers
  • Hoge waterdruk
  • Een intensief apparaat
  • Wiggly-pijpen

Het is belangrijk om de waterslag snel aan te pakken, omdat deze overmatige slijtage aan de leidingen kan veroorzaken en zelfs tot lekken kan leiden. Lees verder om meer te weten te komen over deze vier loodgieterscondities die waterslag veroorzaken en hoe u deze kunt aanpakken.

Lees ook meer over Muren onderkappen: Werkwijze, voordelen & Prijs per meter

Wat veroorzaakt waterslag en hoe het te verhelpen?

Water in uw luchtkamer(s) = waterslag

Luchtkamers zijn verticale buizen die de druk regelen en voorkomen dat er golven in de toevoerleidingen ontstaan. De meest voorkomende oorzaak van een waterslag is een luchtkamer met te veel water erin. Als u geen luchtkamers heeft, wat onwaarschijnlijk is tenzij uw sanitair zeer oud is, laat dan een professional deze op belangrijke punten in uw systeem installeren om de golven die waterslag veroorzaken te elimineren.

Om uw luchtkamers te resetten, zet u uw hoofdwaterafsluiter uit en opent u vervolgens al uw kranen en kleppen. Vergeet niet de laagste kraan die u heeft te openen, die op een buitenslangplaatje of een keldergootsteen kan zitten. Als u de kranen opent, wordt het water dat onder druk staat, afgevoerd en kunnen de luchtkamers worden ontlucht. Zet alle kranen weer uit. Zet uw water weer aan, en de waterslag moet worden opgelost! Zo niet, dan heeft u een van de onderstaande problemen:

Hoge Residentele Waterdruk = Waterhamer

Hoge waterdruk is een andere oorzaak van een waterslag, of het nu gaat om het gebruik van de kraan en het apparaat of om de werkelijke gemiddelde waterdruk in het huishouden. Als de zittingsdruk van uw sanitairsysteem te hoog is, hoort u mogelijk vaak waterslagen, niet noodzakelijkerwijs wanneer u een bepaalde kraan gebruikt.

Het is eenvoudig om de druk zelf te controleren met een huishoudelijke waterdrukmetersetingset van een ijzerhandelaar. Als u klaar bent om uw druk te controleren, zet dan alle apparaten en kranen die water gebruiken uit; vergeet de sprinklerinstallaties en koelkasten met ijsmakers niet! Schroef de manometer dan gewoon op een ventiel of slangpilaar die dicht bij uw hoofdwaterleiding staat (een gemeentelijke watermeter of een putdrukvat). Open dat ventiel langzaam tot het volledig open is. Als de naald op de manometer niet meer beweegt, lees dan uw huisdruk af. Test nog een keer om er zeker van te zijn dat de aflezing accuraat is. Als de druk hoger is dan 80 psi, neem dan contact op met een loodgieter om een drukregelaar te installeren of om een bestaande drukregelaar op de waterleiding te vervangen.

Een Intensief Toestel = waterslag

Soms is een enkel apparaat verantwoordelijk voor drukschommelingen die een waterslag veroorzaken. Hier is te zien hoe u de boosdoener kunt vinden. Dat kan een wasmachine, vaatwasser, ijsmaker, sprinklerinstallatie of een ander apparaat zijn: Als de hamer alleen voorkomt als dat apparaat draait of uitgaat, hebt u de boosdoener gevonden.

Om het probleem op te lossen, installeert u een waterslagbeveiliger, ook wel in-line waterslagbeveiliger genoemd. Deze is te vinden bij de meeste bouwmarkten. Kies uw type waterslagbeveiliger op basis van het apparaat en de beschikbare ruimte. Een wasmachine kan een grotere drukbegrenzer nodig hebben op de watertoevoerleiding, omdat er dan een grote hoeveelheid water doorstroomt. Als er weinig ruimte is om een van deze apparaten te installeren, kunt u een mini-eindstop waterslangbegrenzer vinden, dat is een 90-graden connector die recht op de slangaansluiting van de meeste apparaten past en in krappe ruimtes past. Het derde type hamerafsluiter is een één-kamer-afsluiter, die kan worden geïnstalleerd op elke standaardbreedtesectie van de leiding, waar dat nodig is. Hopelijk zal een arrester voor dat onruststokerapparaat uw pijppepidemie oplossen!

Wriemelende oude buizen = waterslag

Oude waterleidingen zijn vaak niet voldoende beveiligd tegen de structurele kenmerken van een woning, zodat ze schommelen en wiebelen als er een drukwijziging plaatsvindt. Pak een zaklamp en controleer de zichtbare toevoerleidingen in uw kruipruimte of kelder. Probeer de verschillende secties voorzichtig te bewegen en kijk of ze op een bepaalde plek aanzienlijk bewegen. Het kan ook nuttig zijn om een andere persoon wat water te laten lopen en het uit te zetten om de waterslag te veroorzaken; vanuit uw positie kunt u misschien de plek lokaliseren die de hamer veroorzaakt! Haal wat pijpsteunen (ook wel pijpklemmen, klemmen en hangers genoemd) en/of wat loodgieterstape, en zet de pijpen steviger vast. Als u koperen buizen heeft, gebruik dan geen gegalvaniseerde of stalen steunen of banden, omdat de metalen slecht op elkaar kunnen reageren (elektrolyse) en een lek kunnen veroorzaken. Plastic clips en loodgieterstape zijn het veiligst en eenvoudig te gebruiken.