Waterdicht maken van een terras

Hoe maak je een terras waterdicht? Welke werkzaamheden moeten worden uitgevoerd om een terras waterdicht te maken? Welke waterdichtingswerkzaamheden moeten worden uitgevoerd voor een terrasoverkapping en voor een terras op de grond? Maison en Travaux geeft u alle advies en de stappen om een terras waterdicht te maken.

Waterdicht maken van een terras

Het terras kan zowel een plaats van contemplatie als een plaats van ontspanning zijn. Het gebruik van een terras is voor iedereen specifiek en de plaats ervan verschilt naar gelang van de configuratie van een huis. In feite zijn er twee mogelijke scenario's voor een buitenterras:

  • Een dakterras: het terras maakt rechtstreeks deel uit van het dak of van het gehele dak.
  • Een gelijkvloers terras: het terras is rechtstreeks voorzien van een gelijkvloers stopcontact.

De bekledingen van een terras zijn variabel en talrijk: hout, tegels, steen, straatklinkers, beton of andere bekledingen, er is voor elk wat wils en voor elke kleur.

Maar een terrasproject kan niet geïmproviseerd worden. Bij het ontwerpen van een terras is het inderdaad belangrijk na te denken over de waterdichting ervan om toekomstige problemen te vermijden. Tijd en slecht weer zullen infiltratieproblemen veroorzaken als uw dek niet waterdicht is. Als deze problemen aanhouden, kan dat de stabiliteit van uw terras in gevaar brengen.

Het is dus van groot belang dat uw dek waterdicht is. In dit artikel bekijken we hoe u uw terras waterdicht kunt maken.

Waarom uw terras waterdicht maken

Zoals u zich kunt voorstellen, staat er veel op het spel bij verzegelingszaken. De duurzaamheid van uw installatie en de veiligheid van uw terras staan op het spel.

Waterdicht maken van een dakterras

Het geval van het platte dak is zeer bijzonder, want als een kamer en de muren zich juist eronder bevinden, kan infiltratie leiden tot grote problemen met grote schade. De muren kunnen inderdaad beginnen af te brokkelen, evenals het plafond. Zodra de eerste infiltraties zich voordoen, zal de achteruitgang zeer snel gaan en een reëel veiligheidsprobleem in de ruimte opleveren.

De kosten van de werkzaamheden om de situatie te saneren zullen dan zeer belangrijk zijn. Daarom is het beter bijzondere aandacht te besteden aan de waterdichting van een plat dak.

Waterdicht maken van een terras op de grond

Een buitenterras dat op natuurgrond, aarde of stenen is aangelegd, kan heel andere problemen opleveren. Als de waterdichting niet goed is en uw terras vlak is, bestaat het risico dat er water onder blijft staan, waardoor de bodems gaan rotten en het oppervlak broos wordt, wat uiteindelijk kan leiden tot breuk en verzakking.

Het water kan ook naar de buitenmuur stromen en ook daar is op den duur infiltratie naar binnen toe mogelijk, met alle problemen van dien.

Infiltratieproblemen kunnen uw terras en patio aantasten, ongeacht de weersomstandigheden buiten. Zo is in de winter het bevriezende water onder het terras een plaag voor alle materialen (beton, hout, steen) die snel hun stevigheid kunnen verliezen en kunnen beginnen af te brokkelen. De weerstand van uw terras en de installaties eromheen kunnen snel in gevaar komen. Denk met name aan uw water- en elektriciteitsleidingen, waarvan een breuk in zeer korte tijd tot een crisissituatie kan leiden.

Opsporen van infiltratieproblemen

De symptomen die u moeten waarschuwen, zijn niet in alle gevallen precies dezelfde. Inderdaad, op een plat dak, ongewone vochtigheid in de kamer eronder, zijn vochtvlekken op het plafond de sporen van zekere waterinfiltratie.

Als u op het terras zelf merkt dat de tegels loslaten en "hol" klinken, dat de houten latten opzwellen, beschimmelen en loskomen, of dat het beton barst, wees dan voorzichtig, want het is mogelijk dat uw terras niet meer volledig waterdicht is.

Andere symptomen kunnen uw aandacht trekken. Als er donkere vlekken verschijnen aan de randen van het dek, bij de voegen of de plinten, kan het schimmel zijn. Het verschijnt wanneer vocht zich begint vast te zetten in de materialen.

In het algemeen zijn scheuren een veel voorkomende bron van infiltratie, en u moet alles in het werk stellen om deze snel te dichten, aangezien het veel moeilijker is een reeds gecorrodeerd oppervlak van onderaf af te dichten.

Het belangrijkste bij een infiltratieprobleem van uw terras is dat u weet waar het water naar binnen sijpelt. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. U kunt wachten op een periode van droog weer om over te gaan tot een waterdichting, die des te doeltreffender zal zijn als u een kleurstof gebruikt.

In doe-het-zelfzaken zijn kleurstoffen te vinden die na droging weer transparant worden. Het is ook mogelijk een vochttester te huren: wanneer u het natste punt bereikt, kunt u dit beschouwen als de bron van uw infiltratieproblemen. In tegenstelling tot wat men zou kunnen denken, liggen de paden die het water neemt niet altijd voor de hand, en dit werk zal u in staat stellen te bepalen op welk gebied u uw inspanningen moet concentreren.

Hoe beginnen met het waterdicht maken van uw terras

Afhankelijk van het soort ondersteuning zijn de oplossingen natuurlijk verschillend, maar om een terras op een efficiënte manier waterdicht te maken, is het sterk aan te bevelen het te demonteren en onder de bevelsiding een waterdichte onderlaag aan te brengen.

Opties voor onderlaag voor waterdichting

Hiervoor bestaan verschillende oplossingen, die een hoge mate van precisie vereisen om efficiënt te kunnen worden geïnstalleerd. De doe-het-zelf-zaken verkopen tegenwoordig mortelkits met een synthetische wapening om een waterdicht membraan te creëren dat zich hecht aan de tegels of houten platen die u probeert te beschermen.

Wat de prijs betreft, is de kwaliteit van het product zeer belangrijk en het topsegment kan zeer duur zijn. Vaak verkocht in zakken van 25 kg, de eerste prijs ligt rond de 43 euro. Let er bij de aankoop op dat u mortel neemt voor hydraulische afdichting en geen klassieke mortel, goedkoper maar niet aangepast aan uw behoeften.

De andere mogelijkheid is een laag bitumen. Goedkoop, deze optie is niet geheel bevredigend, in de eerste plaats om esthetische redenen, en omdat het meer know-how vereist om te installeren. Bitumineuze teer vindt u tussen 3 en 5 euro per kg. De installatie van dit materiaal vereist voorbereiding en de hulp van een vakman kan noodzakelijk zijn om schade te voorkomen.

Oppervlakte-opties voor waterdichting

Bij de leveranciers zijn bevredigende back-up-oplossingen verkrijgbaar. De eerste daarvan, voor het dichten van een scheur in een tegel of betonplaat, is de terrasplamuur, die rechtstreeks in de schone en droge scheur moet worden gespoten, zonder te morsen, en waarbij de randen worden gladgestreken. Vaak direct in een tube met het pistool verkocht, reken tussen de 15 en 20 euro per tube.

Een discrete, doeltreffende en gemakkelijk aan te brengen oplossing ten slotte is het zelf aanbrengen van een vernis van acrylhars. Wees voorzichtig, u kunt het pas aanbrengen nadat u de door vocht veroorzaakte schade hebt verholpen en eventuele scheuren hebt gedicht.

Het wordt aangebracht op een schoon oppervlak, dat u zelfs kunt borstelen of besproeien met een waterstraal onder hoge druk om eventuele schimmel- of vochtresten te verwijderen. Wanneer het oppervlak droog is, brengt u met een kwast of roller rechtstreeks een gelijkmatige vernislaag aan en laat u deze drogen gedurende de tijd die op de verpakking van het product is aangegeven.

De vernis is over het algemeen transparant, maar u kunt ook een kleur kiezen uit de beschikbare vernis. Het hars is doeltreffend om een terras op lange termijn te beschermen tegen infiltratie van water als gevolg van slechte weersomstandigheden, zelfs als het om een verkeersruimte gaat. De prijs ligt tussen 35 en 60 euro per pot van 5 kg.

Calandriet voor platte daken

Voor platte daken wordt calandriet over het algemeen aanbevolen zodra het platte dak is geplaatst. De calandriet is een bescherming in de vorm van een rol bitumen. Er zijn verschillende installatietechnieken en het type calandriet zal worden gekozen naar gelang van het type dak waarop de werkzaamheden betrekking hebben. In het volgende artikel vindt u meer informatie over de installatie van de calandriet.

De calandriet vereist een bijzondere know-how voor de installatie ervan. Het is beter een vakman te zoeken die over de nodige knowhow en uitrusting beschikt.

Prijs van het waterdicht maken van het terras

De prijs van de waterdichting hangt af van het betrokken project en het type interventie.

De prijs zal inderdaad zeer verschillend zijn naargelang het werk, of het een dakterras of een terras op de grond betreft. Het zal ook verschillen of het om een reparatie gaat of om de installatie van een waterdichtingssysteem.

De prijs voor het installeren van een waterdichtingssysteem op een plat dak zal tussen 40 en 110 euro per m2 bedragen.

Terwijl voor interventiewerk rekening moet worden gehouden met het uurtarief van een vakman voor de interventie. In het geval van waterdichting, is het een professionele waterdichter die moet worden gecontacteerd. Het uurtarief van een waterdichtmaker ligt dan tussen 40 en 60 euro per uur (exclusief belasting).

Een goede waterdichting blijft een zeer precieze en technische taak, die een zekere know-how vereist, als u niet zeker bent hoe het aan te pakken, kunt u beter een professional bellen. De kosten van het waterdicht maken zijn altijd veel lager dan de kosten van reparaties als uw terras slecht waterdicht is gemaakt.

Artikelen over hetzelfde onderwerp

  • Prijs van het waterdicht maken van een plat dak
  • Het uitvoeren van een scheur expertise: prijzen en diensten

Copyright © 2024. Alle Rechten Voorbehouden