Waterdicht maken van muren en gevels
Hoe dicht je een binnenmuur af? Hoe dicht je een muur af? Hoe maak je een gevel waterdicht? Ondanks rigoureus onderhoud van uw huis, is het niet ongewoon problemen te hebben met vochtigheid of waterdichtheid. Of het nu gaat om een binnenmuur, een ingegraven muur of zelfs de gevel van een huis, problemen met de waterdichting in huis kunnen zich voordoen. Vervolgens moeten de oorzaken van de problemen met de afdichting van de muren worden opgespoord en moet een behandeling tegen vocht of infiltratie worden toegepast door het uitvoeren van waterdichtingswerkzaamheden. Ontdek waarom het waterdicht maken van muren en hoe het waterdicht maken van een gevel opnieuw moet gebeuren.
Waarom uw gevel opnieuw waterdicht maken?
Zoals elk extern element van het huis zijn ook gevels blootgesteld aan de weersomstandigheden. Water, lucht en tijd tasten immers beetje bij beetje de staat van uw buitenmuren aan. Het onderhoud van de gevels moet dus regelmatig worden uitgevoerd. Afhankelijk van de kwaliteit van de materialen en de constructie van uw buitenmuren, kunnen de gevels meer of minder goed bestand zijn tegen regen of wind. Als u uw buitenmuren echter niet in het oog houdt of ze niet onderhoudt, zullen de muren uiteindelijk niet meer waterdicht en waterdicht zijn.
Het is inderdaad onvermijdelijk dat de weersomstandigheden buitenmuren veranderen, ontbinden en aantasten, in een variabel tempo dat afhangt van de geografie, de oriëntatie van de gevel (westgevels zijn bijzonder blootgesteld aan regen) en het soort materialen dat bij de plaatsing is gebruikt: beton, steen, hout, bakstenen muren, enz.
Gevels in slechte staat of slecht geconstrueerd kunnen problemen hebben met de waterdichtheid en ondoordringbaarheid. Dat wil zeggen dat de muur mogelijk de wind doorlaat, maar vooral regenwater, dat zowel binnen als buiten grote schade kan aanrichten. De meest voorkomende gevelaandoeningen zijn scheuren, blaasvorming en delaminatie in de muren of de onderdelen daarvan (voegen bijvoorbeeld).
Naarmate de thermische en geluidsisolerende barrières in huis geleidelijk verslechteren, veroorzaken deze stoornissen vervolgens een hele reeks ongemakken, zoals luchtinfiltratie, synoniem met energieverlies in de winter, en vooral vocht, dat kan leiden tot schimmelvorming. Wat isolatieprofessionals een koudebrugonderbreking noemen, zijn verbindingspunten waar de isolatie niet ononderbroken is en die warmteverlies veroorzaken.
Soorten gevels: gesloten en niet-gesloten gevels
Zodra het huis is gebouwd, zijn er twee soorten gevels, afhankelijk van het bouwmateriaal en de uitgevoerde afdichtingsbehandelingen. Het is dus noodzakelijk onderscheid te maken tussen deze twee soorten gevels om te weten hoe ze moeten worden beschermd tegen water en wind om hun waterdichtheid en de isolatie van het huis te garanderen.
Niet-waterdichte gevels zijn buitenmuren van beton, steen of hout. Onbehandelde, niet-waterdichte gevels zullen tal van aandoeningen veroorzaken: scheuren, blaren, schimmel, infiltratie van regenwater, ... Daarom moeten ze waterdicht worden gemaakt, d.w.z. bedekt met een waterdichte beschermfolie. Deze waterdichte behandelingen zullen de bescherming van de gevels van het huis garanderen tegen bijvoorbeeld koudebrugbreuken of waterinfiltratie in de muren.
De reeds waterdichte gevels zijn de gecoate buitenmuren. Tijdens de bouw van het gebouw of de renovatie ervan werden de gevels bedekt met een coating die de isolatie en ondoordringbaarheid van de gevels garandeert. Om de gecoate gevels in goede staat te houden en hun waterdichtheid te garanderen, moet een eenvoudige gevelrenovatie worden uitgevoerd, met inbegrip van reiniging en het aanbrengen van een nieuwe afdichtingskit, indien nodig.
Hier is een document dat u zal helpen bij de constructie van uw gevels naargelang hun blootstelling aan regen. Of het nu gaat om een constructiefout, een ongeschikt poreus materiaal of te veel blootstelling aan vocht en regen, deze tips zullen van pas komen:
Maak een waterdichtheidsdiagnose van uw gevel
Het lokaliseren van een niet-waterdichte gevel is niet altijd eenvoudig, omdat een buitenmuur die niet perfect waterdicht is, vaak geen zichtbare tekenen vertoont. In dit geval kunnen infiltraties diep in de gevel doordringen alvorens schade te veroorzaken. Bovendien kan de niet-waterdichte gevel worden bedekt met decoratie, planten, ... waardoor de vaststelling van een waterdichtheidsprobleem meestal op zich laat wachten.
Daarom is het uitvoeren van een geveldiagnose bijvoorbeeld de taak van een restauratiebedrijf of een gevelbouwer. Als u twijfelt aan de waterdichtheid van uw gevel of aan de algemene staat ervan, kunnen deze professionals een diagnose stellen van de staat van uw buitenmuren. Het is raadzaam zeer snel een vakman in te schakelen zodra u een niet-waterdichte gevel hebt opgemerkt.
Om een gevel met waterdichtheidsproblemen te herkennen, zijn er bepaalde tekenen die gemakkelijk te herkennen zijn. Deze symptomen van een niet-waterdichte gevel zijn veelzeggend en alle specialisten in het waterdicht maken van gevels weten hoe ze de gevolgen van de beperkingen waaraan de gevel is onderworpen, moeten evalueren:
- Waterinfiltratie.
- Scheuren in het pleisterwerk.
- Scheuren in de muur of voegen.
- Verf bladdert.
- Breuk en thermische brug.
Afhankelijk van de conditie van de steun zal de eigenaar van het pand moeten kiezen voor specifieke behandelingen, meer of minder duur. Er moet ook een onderscheid worden gemaakt tussen waterdichtingsproblemen ten gevolge van capillaire opstijging vanuit de grond. Aarzel in ieder geval niet om verschillende prijsopgaven te vragen om bedrijven te vergelijken.
Wanneer de gevel van een huis waterdicht maken?
Naast de controle van de gevels om elk teken van een afdichtingsprobleem op te sporen, moeten bepaalde onderhouds- en preventieve acties worden uitgevoerd. Professionals in het waterdicht maken van gevels zijn het erover eens dat een gevel om de tien jaar moet worden gerepareerd, wat in sommige gemeenten de wettelijke termijn is. Er moet dus op worden toegezien dat de gevels van de huizen worden hersteld binnen de termijn die wordt aanbevolen door de aannemer, maar ook wordt opgelegd door het stadhuis. Daarna zal elke gevel geleidelijk en onvermijdelijk poreus worden. Vraag naar de prijs van een gevelrestauratie.
Gevelrestauratie maakt het mogelijk om waterdichte gevels af te dichten. Als uw gevel een waterdichte behandeling nodig heeft, moet u er ook op toezien dat deze behandeling wordt toegepast volgens de frequenties die door de fabrikant worden opgegeven. Is uw gevel bijvoorbeeld van steen of hout, dan moet regelmatig een waterdichtingbehandeling worden toegepast. Dit is ook het geval voor behandelingen tegen lekken, vochtigheid of waterinfiltratie.
Als u een waterdichtingsmortel hebt aangebracht of waterdichtingsstrips of -membranen hebt gelegd, is een jaarlijkse controle van de buitenmuren aan te bevelen. De controle zal uitwijzen of er al dan niet snel renovatiewerkzaamheden moeten worden uitgevoerd.
Kortom, het waterdicht maken van een gecoate gevel moet ongeveer om de tien jaar worden uitgevoerd, met een volledige revisie van de buitenmuren. Als uw gevel wordt behandeld om hem waterdicht te maken, moet u vertrouwen op het tijdschema van de fabrikant van de behandeling. Aangezien preventie essentieel is om zwaar werk te vermijden, zal een jaarlijkse controle eventuele problemen met de waterdichting opsporen.
Laat uw gevel waterdicht maken door een vakman
De tussenkomst van een vakman is vaak noodzakelijk om vochtbehandelingen en waterdichting aan te brengen. Om waterinfiltraties of scheuren in een buitenmuur op te lossen, is deskundig advies onontbeerlijk. Voor elk waterdichtingsprobleem is er immers een waterdichtingsproduct voor de gevel. Of het nu gaat om het waterdicht maken van een stenen muur, een keermuur of een bepleisterde gevel. Ontdek hoe u een vakman kunt vinden om de gevels van uw huis af te dichten of waterdicht te maken.
Welke vakman moet ik contacteren voor waterdichtingswerken?
Afhankelijk van de algemene toestand van de gevel zal de vakman bepalen of het wenselijk is waterdichtings- of afdichtingswerkzaamheden uit te voeren. De eenvoudigste en meest voorkomende is waterdichting, die alle soorten bepleistering ondersteunt. Hier zal de vakman inactieve scheuren dichten met bijvoorbeeld een flexibele mastiek en vervolgens een beschermend product aanbrengen.
De andere, meer complexe optie is het afdichten van de gevel. In het geval van gevelafdichting zal de vakman, na het reinigen en opvullen van eventuele scheuren in de muur en de voegen, een kneedbaar en zeer bestendig weefsel aanbrengen.
Maar u moet nog steeds weten hoe u een vakman kunt vinden om uw waterdichting te doen. Welke professional moet ik contacteren om gebarsten of geïnfiltreerde gevels te behandelen? Onder hun verschillende handelsnamen, vinden we :
- Dakwerkers met vaardigheden op het gebied van waterdicht maken.
- Professionele waterdichtingbedrijven gespecialiseerd in waterdichtingwerkzaamheden.
- Dakbedekkingsbedrijven.
- Gevelbouwers.
- Waterdicht maken van aannemers.
- Thermische isolatie installateurs.
- Waterdicht maken van aannemers.
Kosten van het opnieuw waterdicht maken van een gevel door een professional
De kosten van het waterdicht maken hangen voornamelijk af van de behandeling die moet worden toegepast en het oppervlak van uw gevels. Van een eenvoudige ruwbouw op een nieuw huis, met inbegrip van het waterdicht maken met waterafstotende verf, tot een meer volledige behandeling met inbegrip van het herstellen van scheuren en vervolgens het aanbrengen van een beschermende barrière, ligt het gemiddelde budget voor een gevel van een huis tussen 5.000€ en 9.000€.
Het is wellicht eenvoudiger om de prijs per m2 te berekenen voor het opnieuw waterdicht maken van de gevels door een bouwbedrijf. Wat de totale kostprijs van de waterdichtingswerken betreft, rekenen de vaklui gemiddeld tussen 20 en 50€ per vierkante meter gevel, afhankelijk van verschillende parameters waarmee rekening moet worden gehouden:
- Het type oppervlak dat moet worden behandeld: beton, baksteen, hout, steen, ...
- De complexiteit van de ingreep (plaatsing van steigers, aanwezigheid van reliëfs, balkons, of raamverbindingen).
- De voor de operatie gebruikte producten: mastieklijm, PRB hechtprimer, waterdichting, chemische kit, beschermende hars, muurfixeermiddel, cementpleister, reinigings- en kalkaanslagmiddel.
U kunt ook de gemiddelde prijzen voor waterafstoters raadplegen. Deze factoren kunnen de prijs van de waterdichting met een factor twee beïnvloeden. Hoewel de kosten van het waterdicht maken u misschien afschrikwekkend lijken, moet u bedenken dat het u waarschijnlijk meer zal kosten om het probleem uit te stellen door de rommel te laten ophopen. Bovendien variëren de kosten voor het waterdicht maken van een gevel naargelang de vakman.
Oplossingen om zelf een gevel waterdicht te maken
Hoe maak je zelf een buitenmuur waterdicht? Het is mogelijk om uw gevels zelf opnieuw te laten dichten met buitenmuurkitten en waterdicht makende producten. Toch is de tussenkomst van een vakman aanbevolen om de oorzaak van het waterdichtheidsprobleem te achterhalen. Anders loopt u het risico dat u een product aanbrengt dat niet geschikt is voor het waterdicht maken van een buitenmuur. Ontdek hoe u de waterdichtheid van een steunmuur of gevel kunt garanderen met vochtbehandelingen en waterdichtingswerkzaamheden.
Waterafstotende vlekken (hydrofuge)
De eerste methode voor het afdichten van een houten, betonnen of bakstenen muur is het aanbrengen van een waterafstotende beits op het buitenoppervlak van de muur. De rol van de waterafstotende beits zal zijn om regenwater langs de gevel te laten glijden zonder dat het nat wordt of infiltreert in de muur. Het is dus een beschermende laag tegen regen en vochtigheid.
Waterafstotende glazuren zijn afwerkings- en beschermingsproducten. Ze zijn zeer geschikt voor hout, beton, steen en baksteen. Zij verbeteren de warmte-isolatie, verminderen de schimmelvorming, voorkomen dat er water binnendringt, laten de ondergrond ademen en zijn na droging onzichtbaar voor het blote oog. Helaas zijn waterafstotende beitsen niet erg doeltreffend op lange termijn en moeten ze regelmatig opnieuw worden aangebracht.
Voor een goede applicatie moet de ondergrond echt geïmpregneerd zijn met het product en aangebracht worden met een roller of kwast, maar niet met een spuitpistool. Afhankelijk van de aard van deze producten en de staat van het oppervlak, poreus of niet, kan het nodig zijn de gevel meerdere lagen waterafstotend glazuur aan te brengen. Deze vlekken vormen een ondoordringbare verf op de muren.
Waterdicht maken met producten
Een tweede oplossing voor het zelf waterdicht maken van een gevel is het gebruik van een gevel waterdichtmaker. Dit product vormt een vochtbarrière en voorkomt infiltratie van water en lekken. Dit waterdicht en waterafstotend product wordt aanbevolen voor poreuze en niet gescheurde muren, d.w.z. muren van baksteen of beton in het bijzonder.
Waterdicht makende producten kunnen gemakkelijk op gevels worden aangebracht, bijvoorbeeld met een spuit of een roller. De ondergrond moet echter worden voorbereid voordat de waterdichting wordt aangebracht, door de gevel te reinigen. Het is belangrijk om de problemen van scheuren in uw gevels op te lossen alvorens een dergelijke behandeling toe te passen. Daartoe moet een gevelreparatie worden uitgevoerd voordat de waterdichting wordt aangebracht. Repareer in het bijzonder de scheuren met een vullende pleister.
Waterdicht maken is een vloeibaar product dat helpt tegen weersinvloeden, maar ook tegen vorst, vochtige vlekken of het verschijnen van mos en salpeter. Zo wordt uw gevel van poreuze ongeverfde materialen beschermd tegen regenwater dankzij het waterafstotend vermogen van de waterdichting.
Kortom, de waterdichting is de oplossing om uw gevels te beschermen tegen vocht en regen. Zijn waterafstotende eigenschappen maken het mogelijk om schade veroorzaakt door vocht en regenwater doeltreffend te bestrijden: infiltratie, gebarsten muren, enz...
Andere producten voor de behandeling van een niet-afgedichte gevel
Om uw gevel te beschermen en te behoeden voor infiltratie, scheuren en mosvorming bestaan er andere afdichtingsproducten. Deze oplossingen zijn complexer om uit te voeren, maar op lange termijn vaak doeltreffender. Afhankelijk van uw doe-het-zelf-vaardigheden kunt u andere producten installeren om een niet-waterdichte gevel te behandelen, zoals bijvoorbeeld waterdicht makende membranen of gevelbekleding. In dit geval is het de bedoeling een waterdichte coating op de gevel aan te brengen.
Waterdicht makende membranen :
Waterdicht makende membranen worden gebruikt om een gevel of vliesgevel waterdicht te maken. Deze membranen vormen een scherm op de muur dat de doorgang van regenwater en vocht tegenhoudt of verhindert. De waterdichtingsmembranen worden niet op de hele buitenmuur aangebracht, maar zeer plaatselijk om de aansluitingen tussen de gevel en het schrijnwerk, tussen de vloer en de gevel of tussen het dak en de gevel te beschermen.
Waterdicht makende membranen zijn er in verschillende soorten. Er zijn stevige isolerende membranen :
- Type EPDM, een soepel en zeer resistent materiaal.
- Bitumensoort, goed bestand tegen hoge temperaturen.
- Type hoge dichtheid polyethyleen (HDPE), ook zeer resistent.
Dan weer andere in vloeibare vorm, op basis van acryl, silano-siloxaan,... Deze oplossing laat niet toe de gevels in hun geheel te beschermen tegen regenwater, klimaatrisico's of vochtigheid. Maar membraanafdichting is zeer doeltreffend om de voegen af te dichten en lekkage of infiltratie te voorkomen. Dit type membraan kan ook worden gebruikt om terrassen of daken waterdicht te maken.
Siding en gevelbekleding
Naast het renoveren van de gevels van uw oude huis, biedt het plaatsen van bevelsiding een waterafstotende en isolerende bescherming. Siding is een eenvoudige buitengevelbekleding, in de vorm van PVC panelen of behandelde houten planken bijvoorbeeld, die zowel decoratief als isolerend is.
Het wordt op de muur gelijmd en zorgt voor thermische isolatie, waterdichtheid en algemene esthetiek. Het aanbrengen van een gevelbekleding op een buitenmuur maakt het dus mogelijk om de afdichting van uw gevels te versterken. De gevels komen niet meer in contact met bijvoorbeeld regenwater of wind. Toch is het raadzaam de gevelbekleding goed aan te brengen, zodat de gevel kan ademen. Aarzel niet om te vragen naar de prijs van een bekleding voor uw huis.
Gerelateerde artikelen
- Waterdicht maken van een terras
- Dak waterdicht maken: wat u moet weten
- Prijs van het waterdicht maken van een plat dak