15 Fouten die uw huis ongezond maken...

ongezond huis

De meesten van ons gaan ervan uit dat met regelmatige schoonmaak en het netjes houden van onze huizen dat automatisch een gezonde omgeving maakt. Helaas is dat verkeerd, er zijn tal van activiteiten en gewoonten die bijdragen aan de opbouw van ziektekiemen en ongezonde deeltjes die hoofdpijn, astma en dermatologische aandoeningen kunnen veroorzaken. Dus, wat zijn deze fouten en hoe kunnen we stoppen met het maken ervan?

Lees meer over Hoe kan men het risico van barstende leidingen verminderen?

Het niet uitdoen van schoenen aan de deur

Deze geldt zeker niet voor iedereen, als er al iets is hebben veel huishoudens waarschijnlijk een strenge no shoes on the carpet rule, maar daar is een goede reden voor. De buitenwereld zit vol met schadelijke gifstoffen en deze worden gemakkelijk opgepikt op je schoeisel. Wanneer je schoenen in huis draagt, verhoog je het risico op het opsporen van allergenen, bacteriën, virussen en andere vervuilende stoffen die kunnen bijdragen aan je ongezonde huissyndroom.

Overvulling van kasten/kasten/planken

Door het overvullen van deze opslagplaatsen stopt u de luchtcirculatie en laat u vocht zich ophopen, waardoor er schimmelvorming ontstaat als het vocht niet kan ontsnappen.

Huisdieren vrij laten rondlopen

Elk dier schuurt huidschilfers af en het wordt zelfs erger naarmate de dieren ouder worden. Als u uw huisdieren in uw bed laat slapen, dan is uw slaapkamer waarschijnlijk een broedplaats voor huidschilfers en allergenen. Zelfs als je geen allergie voor huisdieren hebt, heb je waarschijnlijk last van een of andere ziekte, alleen al omdat je wordt blootgesteld aan de hoge concentratie huidschilfers terwijl je slaapt. Als je moeite hebt om grenzen te stellen aan huisdieren, dan moet je hun baden en verzorgen.

De vuilnisbak niet schoonmaken

Niemand houdt van 'baklucht' en als je het uiteindelijk laat hangen en zweren, heb je een nieuwe bak nodig en terwijl ja misschien een keer per jaar een vervangende bak meer nodig is, is dat overdreven en verkwistend. In plaats daarvan moet je de bak legen, in de douche of het bad zetten, wat bleekmiddel of ontsmettingsmiddel spatten en de douchekop gebruiken om uit te spoelen. Vergeet niet het bad of de douchebak daarna te reinigen/spoelen!

Het negeren van de badmat

Het is gemakkelijk gedaan, de badmat heeft één klus en je hebt de neiging om het te verlaten om het te doen, maar na gebruik moet je je badmat oppakken en laten luchten over de badrand of een handdoekstang. Was het ook een keer per week in heet water als u uw andere was doet. Dit verlaagt de kans dat uw badkamer een ongezonde zone wordt.

Het niet verzorgen van de wasbak

Ook hier nemen we onze spoelbakken vaak voor lief en echt als je geen vaatwasser hebt is het laatste wat je wilt doen nog meer tijd doorbrengen bij de spoelbak dan nodig is. Echter, we zetten onze spoelbakken op hun plaats en ze hebben af en toe wel wat TLC nodig. Niet veel mensen weten dit, maar de vuilste plek in je huis is de gootsteen. Die is nog viezer dan de wc-bril.

Keukengootstenen blijven nat en vochtig, wat veel bacteriën zoals E. Coli nodig hebben om te overleven. Wanneer u kookt en rauw vlees aanraakt, raakt u waarschijnlijk de kranen aan met vervuilde handen voordat u de kans krijgt om ze te wassen. Bacteriën voeden zich ook met de voedseldeeltjes die vast komen te zitten in de afvoer en rond de spoelbak, waardoor het een giftige omgeving wordt. Dus eens per week moet u uw gootsteen diep reinigen, alles wat erop zit zoals een droogrek of sponzen verwijderen en een sterk ontsmettingsmiddel gebruiken, vergeet niet om de kranen, de wasbak, rond de rand van de gootsteen en het apparaat te reinigen.

Geen gebruik maken van een matrasbeschermer

Een enkele matras kan op een bepaalde dag tussen de 100.000 en 10 miljoen huisstofmijten bevatten. En als u uw kussen in twee jaar tijd niet hebt vervangen, kan 10% van het gewicht bestaan uit dode mijten en hun uitwerpselen. Stofmijten staan bekend om hun allergiesymptomen die vaak worden verward met verkoudheid en hooikoorts. Daarom hebben sommige mensen het gevoel dat ze voortdurend ziek worden, terwijl het in feite te wijten is aan een huis vol huisstofmijten. Om de huisstofmijt te verminderen, kunt u speciale stofvrije omhulsels met ritsen voor uw matras en kussens kopen. Dit materiaal is zo dicht gebreid dat huisstofmijten zich er niet in kunnen begraven, wat deze allergenen sterk vermindert.

Geen gebruik maken van een luchtreiniger

Als u jonge kinderen heeft of last heeft van allergieën, dan wilt u misschien investeren in een luchtreiniger. Deze kleine, elektrische apparaten steken in het stopcontact en reinigen de lucht in de omgeving. Als u naast een drukke hoofdweg woont, kunnen ze helpen bij het verwijderen van fijnstof uit uw huis of stuifmeel dat soms van buitenaf naar binnen kan worden gebracht bij het openen en sluiten van buitendeuren en -ramen.

Te veel kamerplanten

Het is onlangs bewezen dat kamerplanten de luchtkwaliteit binnenshuis niet echt kunnen verbeteren, maar ze vormen wel een stijlvolle aanvulling op een huishouden. Helaas gedijt schimmel in een warme, natte omgeving en vormen plantengronden een perfecte habitat om te groeien. Beperk het aantal kamerplanten in elke kamer. Plak met 2-3 kleine planten of één grote potplant. Dit vermindert het aantal plaatsen waar schimmel binnenshuis kan groeien en houdt uw huis het gezondst.

Niet goed afstoffen

Niet alleen moet je minstens één keer per week afstoffen, maar je moet ook op een bepaalde manier afstoffen. Als u verkeerd afstoft, kan het zijn dat u plaatsen mist of dat u te veel stof in elke kamer laat opwaaien. Dit kan leiden tot allerlei allergieën en ongezonde luchtniveaus. Stof elke kamer vanaf de hoogste punten af en werk je naar beneden. Gebruik een vochtige doek, niet een plumeau, want die vangt de stofdeeltjes op in plaats van ze de lucht in te sturen. Als u van boven naar beneden werkt, kunt u ook het stof opvangen dat tijdens het schoonmaken valt.

De koelkast negeren

Koelkasten kunnen veel verschillende soorten bacteriën bevatten die je ziek kunnen maken. Als stukjes voedsel en vloeistoffen zich verzamelen op de planken en in de hoeken, beginnen ze bacteriën te groeien die zich kunnen verspreiden en schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid. Een koelkast te strak inpakken is ook een slechte zaak. De koude lucht moet circuleren om het voedsel gekoeld en geconserveerd te houden.

Haal alles uit de koelkast en maak het een keer per maand schoon met een ontsmettingsmiddel. Maak er een gewoonte van om ongebruikt voedsel en zelden gebruikte specerijen weg te gooien. Probeer een lege ruimte te bewaren rond voorwerpen op elk van de planken zodat de koude lucht kan circuleren.

Verborgen vocht en schimmel

Meestal is het vrij gemakkelijk om vocht en schimmel te herkennen, hoe vochtig en schimmel ook kan zijn. Mould houdt er vooral van om op stoffen en stoffering zoals tapijt te hangen. Soms kan het echter uiterst moeilijk te lokaliseren zijn. Maar al te vaak is het verborgen achter behang, onder vloerdelen of binnen droge muren met weinig tekenen van schimmel in huis.

De beste manier om dit te doen is waakzaam te zijn en ervoor te zorgen dat u uw woning goed ventileert en als u vermoedt dat u vocht of schimmelproblemen heeft, snel te handelen.

Slechte ventilatie

U moet er altijd voor zorgen dat u uw huis zo goed mogelijk ventileert. Ventilatie is het opzettelijk inbrengen van buitenlucht in een ruimte en wordt vooral gebruikt om de luchtkwaliteit binnenshuis te controleren door verontreinigende stoffen te verdunnen en te verdringen; het kan ook worden gebruikt voor thermisch comfort of voor ontvochtiging. Door uw woning te ventileren, stopt u de schadelijke stoffen in de binnenlucht en de schadelijke effecten die deze kunnen hebben op de gezondheid van een bewoner.

U moet altijd uw badkamer- en keukenafzuigventilatoren aanzetten voor gebruik en ze na het koken of douchen ongeveer 15 minuten aan laten staan. Indien mogelijk is het ook raadzaam om de ramen te openen om de lucht te laten circuleren. Echter, deze actie heeft zijn eigen problemen, het openen van ramen kan de buitenlucht vervuilen in het huis, als het weer slecht is wilt u de ramen niet openen en uw huis koud maken en als u uw woning moet verlaten wilt u waarschijnlijk de ramen niet open laten staan voor de veiligheid.

De perfecte oplossing is om te investeren in een oplossing voor de ventilatie van het hele huis. Het installeren van een goed ventilatiesysteem in uw huis zal niet alleen het vervuilingsniveau drastisch verbeteren, maar ook de luchtvochtigheid, door het verminderen van zowel uw huis zal veel gezonder zijn.

Onze ventilatiesystemen zuigen verse lucht aan en laten die circuleren in uw woning, waardoor het binnenmilieu verbetert. De systemen werken door verse lucht die van buitenaf binnenkomt, die binnenkomt via een luchtuitwisseling en vervolgens wordt gefilterd en vervolgens door de hele woning wordt verplaatst. Terwijl de verse lucht circuleert, worden negatieve binnenluchtdeeltjes zoals huisstofmijten en pollen uit het pand gefilterd.