Hoe kan men het risico van barstende leidingen verminderen?

Plotseling ontdekken dat je leidingen zijn gebarsten en je hebt een overstroming van het water in je huis kan een nachtmerrie scenario zijn.

barstende leiding

Lees verder om erachter te komen wat je moet doen als je leidingen barsten en welke stappen je kunt nemen om je leidingen voor te bereiden op de winter.

Wat moet u doen als uw leidingen barsten?

Als uw leidingen barsten, is een van de belangrijkste stappen om ervoor te zorgen dat de watertoevoer naar uw huis wordt afgesloten. Lees ook meer over vochtbestrijding is een serieuze zaak

U moet de stopkraan, of stopkraan zoals het soms wordt genoemd, in uw huis vinden en deze uitzetten. Zo voorkom je dat er nog meer water in de leidingen komt.

Vervolgens zet u de centrale verwarming en de boiler uit, inclusief de dompelverwarmer als u die heeft.

Als de barstpijp zich in de buurt van een elektrische voorziening bevindt, zoals schakelaars, stopcontacten of zekeringsdozen, is het raadzaam om ook de stroomvoorziening uit te schakelen, omdat water en stroom nooit een goede combinatie zijn.

Hoewel u de watertoevoer hebt uitgeschakeld, blijft het water dat zich al in de leidingen bevond daar staan en loopt u het risico op verdere overstromingen, zodat u zoveel mogelijk water op een veilige en gecontroleerde manier uit het systeem moet halen.

De beste manier om dit te doen is door de kranen in uw huis aan te zetten en het water uit uw systeem af te voeren. Het doorspoelen van de toiletten kan ook helpen.

Als er water door een plafond druppelt, zet er dan emmers onder om het water op te vangen. Water uit een barstpijp kan snel ongewenste schade veroorzaken in uw huis, dus hoe meer u kunt doen om het op te vangen, hoe beter.

Waar kan ik mijn stopkraan vinden?

Als u nog nooit eerder uw stopkraan of afsluitkraan heeft moeten gebruiken, is het niet ongebruikelijk dat u geen idee heeft waar deze zich bevindt. Als algemene richtlijn geldt dat de meeste interne stopkranen zich dicht bij de plaats bevinden waar uw waterleiding uw huis binnenkomt.

De exacte locatie van je afsluitkraan zal onvermijdelijk variëren - het hangt gedeeltelijk af van het type woning dat je hebt en wanneer het is gebouwd - maar er zijn enkele plaatsen waar afsluitkranen zich vaak bevinden. Deze omvatten:

 • In een benedengarderobe of WC
 • Onder het aanrecht
 • In een bijkeuken of garage
 • In de badkamer
 • In een keukenkastje
 • Onder de trap
 • In een kelder
 • In de buurt van een meter, als je er een binnenin hebt gemonteerd...

Als je nog steeds niet zeker weet waar je stopkraan is, vraag het dan aan een buurman. De kans is groot dat die zich op een vergelijkbare plaats bevindt.

Hoe zet je een stopkraan uit?

Omdat stopkranen niet vaak gebruikt worden, kunnen ze soms moeilijk of stijf te draaien zijn. Probeer een doekje om de kraan te wikkelen om het draaien te vergemakkelijken. Om er zeker van te zijn dat uw water is uitgeschakeld, moet u de stopkraan met de klok mee draaien.

Om je voor te bereiden op mogelijke waternoodgevallen in de toekomst, is het nuttig om je stopkraan één of twee keer per jaar te controleren om er zeker van te zijn dat hij in topconditie is en gemakkelijk aan- en uitgezet kan worden.

Test de kraan door deze met de klok mee te draaien om het water uit te zetten en vervolgens tegen de klok in om het water weer aan te zetten.

Met wie moet ik contact opnemen als ik een barstpijp heb?

Als u de eerste noodgevallen van het uitzetten van het water en het opvangen van lek water hebt opgelost, neem dan contact op met uw huisverzekeraar, vooral als uw huis door het water is beschadigd.

Interne barstpijpen worden meestal gedekt door uw huisverzekering.

Uw verzekeraar zorgt ervoor dat een loodgieter de schade komt bekijken, of stelt voor dat u contact opneemt met een professionele loodgieter om de leiding te repareren. Als de elektriciteit is beschadigd, moet u ook contact opnemen met een elektricien.

Hoe bereidt u uw leidingen voor op koud weer?

Barstpijpen zijn een veel voorkomende reden voor verzekeringsclaims in de wintermaanden en kunnen veel schade veroorzaken. Er zijn echter praktische manieren om het risico op het ontstaan van barstpijpen te verminderen.

Buizen zijn erg gevoelig voor barsten als het koud is, dus denk voordat de winter aanbreekt aan de methoden die u zou kunnen gebruiken om uw buizen te beschermen.

Enkele van de belangrijkste dingen die u kunt doen zijn:

 • Laat uw leidingen achter - wikkel isolatie, in de vorm van schuim, rond alle blootgestelde leidingen. Streef naar schuim met een dikte van minstens 50 mm voor een maximale impact.
 • Laat de kranen buitenshuis staan - als je een buitenkraan hebt, leg dan een beschermende laag rond de kranen en eventuele blootliggende leidingen. Zorg ervoor dat er geen tuinslang aan de kraan is bevestigd.
 • Bevestig druppelende kranen - Als u kranen hebt die de neiging hebben om te druppelen, zet deze dan voor de winter vast. Het druppelen lijkt misschien minder belangrijk, maar als de kranen bevriezen, kan dit leiden tot verstopte en gebarsten leidingen.
 • Als u weg bent wanneer de temperatuur erg koud is, is het de moeite waard om ook in uw huis een laag niveau van verwarming aan te houden, omdat dit het risico op bevriezing en barsten van de leidingen kan helpen verminderen.