6 Tekenen dat u de luchtkwaliteit in uw huis moet verbeteren

luchtkwaliteit in uw huis verbeteren

De kwaliteit van de binnenlucht kan niet alleen van invloed zijn op uw huis, maar ook op uw gezondheid. Het is ongelooflijk belangrijk om de kwaliteit van de binnenlucht in uw woning op een goed niveau te houden. Het effect van het niet hebben van goede luchtkwaliteit in de woning is dramatisch. De gemiddelde persoon brengt 90% van zijn tijd binnenshuis door en 70% van deze tijd wordt in zijn eigen huis doorgebracht. Het binnenklimaat is daarom cruciaal voor de gezondheid van de bewoners. Er zijn een paar verklikkerlichten om op te letten als het gaat om slechte binnenluchtkwaliteit.

Lees ook: In 7 stappen een overstroomde kelder voorkomen

1) Condensatie is uw nieuwe kamergenoot

Natuurlijk is condensatie een natuurlijk gevolg van te veel vocht in de lucht, we zien dit vaak in een keuken na het koken of in een badkamer na het douchen. Echter, als de condensatie aanhoudt na deze activiteiten, is er om u elke ochtend te begroeten op uw ramen en uw verwarming worstelt om een deuk te maken dan heeft u zeker een condensatieprobleem in uw huis.

Condensatie is de eerste indicatie van vocht in uw huis, helaas kunt u ook een vochtig probleem op de loer vinden achter metselwerk, dus wees waakzaam en controleer. Condensatie en vocht zijn erg slecht voor de kwaliteit van de binnenlucht in uw huis, omdat de atmosfeer in uw huis wordt beïnvloed en kan betekenen dat uw gezondheid ook wordt beïnvloed. Typische bijwerkingen voor de gezondheid zijn: geïrriteerde neus en keel, hoesten, piepen, oogirritatie, kortademigheid en als u astma heeft zullen uw symptomen waarschijnlijk veel erger zijn.

2) U heeft stofhazen geadopteerd

Overmatig stof kan stofmijten aantrekken, een veel voorkomende oorzaak van allergieën. Eenmaal gesetteld, kunnen deze beestjes moeilijk uit te roeien zijn, omdat ze overal worden aangetrokken door stof, van vlakke oppervlakken tot matrassen tot tapijt. Overdadig stof is een teken van slechte ventilatie, omdat er geen luchtstroom is. De stofzuiger is een geweldig wapen, want grondig stofzuigen en regelmatig beddengoed wassen kan helpen om de huisstofmijt te verlichten, maar wat doe je als het stof gewoon blijft komen?

Overmatig stof is een andere negatieve bijdrage aan de luchtkwaliteit in uw huis, als uw woning veel stof bevat heeft u waarschijnlijk een kolonie huisstofmijten die ook uw huis bewonen. Stofmijtallergiesymptomen kunnen zijn; niezen, loopneus, jeukende, rode of waterige ogen, verstopte neus, jeukende neus, dak van de mond of keel en hoesten. Ook hier hebben astmapatiënten waarschijnlijk last van; moeite met ademhalen, benauwdheid of pijn op de borst, een hoorbaar fluitend of piepend geluid bij het uitademen.

3) Schoonmaken doet meer kwaad dan goed

In tegenstelling tot het bovenstaande, terwijl regelmatig stofzuigen helpt om de stofmijt te verbannen, laten sommige reinigingsproducten vluchtige organische stoffen vrij die uw gezondheid kunnen verwoesten. Vluchtige organische stoffen (VOS) zijn vervuilende stoffen in de lucht die in onze huizen op de loer liggen. Zoals het woord 'Vluchtige' aangeeft, kunnen deze verontreinigende stoffen in de lucht een zeer negatief effect hebben op uw gezondheid. VOC's zijn irriterende stoffen die sommige mensen meer treffen dan andere, ze kunnen allergische reacties, hoofdpijn, vermoeidheid, ademhalingsproblemen en andere ziekten veroorzaken.

Veel van de producten die we gebruiken om onze huizen schoon te maken en ironisch genoeg bevatten sommige van de spuitbussen die we gebruiken om ze vers te laten ruiken VOC's; luchtverfrissers, meubelpoets en zelfs kaarsen! En om het nog erger te maken, komt er bij nieuwe meubels een VOC vrij die formaldehyde wordt genoemd. Formaldehyde kan je slijmvlies irriteren en je ongemakkelijk en geïrriteerd laten voelen.

4) Onzichtbare gevaren

We zijn ons allemaal bewust van de gevaren van koolmonoxide en hebben waarschijnlijk een koolmonoxidedetector, maar een even gevaarlijk onzichtbaar gas is Radon, toch is het vrij onwaarschijnlijk dat je er een detector voor hebt. Radon heeft invloed op de luchtkwaliteit binnenshuis omdat het vanaf de grond in uw eigendom infiltreert. U kunt Radon niet zien, ruiken of proeven, waardoor het een zeer gevaarlijke huisgast is. Radon is de op één na grootste oorzaak van longkanker na roken, vroege tekenen en symptomen van longkanker zijn onder andere; aanhoudende hoest, ophoesten van bloed, piepen, kortademigheid, heesheid en pijn op de borst.

Om uw woning te testen op dit radioactieve gas, kunt u een detector kopen of als u zich zorgen maakt, woont u in een gebied met hoge niveaus van radon binnenshuis, en moet u zeker zijn van de resultaten een korte termijn test zou het beste zijn. UKradon van Public Health England heeft informatie over de aankoop van detectoren en tests.

5) Uw rookruimte is binnenshuis in plaats van buitenshuis

Hoewel er minder mensen beginnen te roken, blijft het een primaire oorzaak van gevaarlijke vervuilende stoffen die in huis worden ingeademd. Als u rookt, probeer er dan voor te zorgen dat u dit buiten doet, zelfs als u geen kinderen heeft. Sigarettenrook bevat meer dan 4.000 chemicaliën, waaronder 43 bekende kankerverwekkende stoffen die zich in uw huis ophopen als u rookt.

U denkt misschien dat het af en toe roken binnenshuis niets voorstelt, maar de kwaliteit van de binnenlucht is daar niet mee in overeenstemming. Niet alleen kan rook de verf en het behang verkleuren, om nog maar te zwijgen van hoe schadelijk het is voor iedereen die het inademt. Als u ervoor kiest om te roken, moet u buiten roken om potentieel schadelijke secundaire rook te beperken. Dit betekent dat u naar buiten moet gaan en ongeveer een meter verwijderd moet zijn van het pand, terwijl de deuren en ramen gesloten moeten zijn.

6) Blijvende geuren of 'muffe lucht'

Een andere ongewenste huisgast is een geur die gewoon niet wil toegeven. Als je het diner van gisteravond nog kunt ruiken, is dat een duidelijk teken dat je niet de juiste luchtverversing hebt. Het is misschien verleidelijk om een dozijn kaarsen aan te steken en/of het huis vol te spuiten met geurige spuitbussen, maar zoals eerder vermeld zijn deze ook slecht voor de kwaliteit van de binnenlucht, dus benadert u ze alstublieft voorzichtig. Ook het vergassen van de woning met geuren lost het probleem niet op. Idealiter zou het hebben van open ramen een goede luchtstroom creëren, maar midden in de winter en wanneer u de hele dag aan het werk bent is dit niet vaak een realistische mogelijkheid.

Bovendien kan het openen van ramen uitnodigen tot het binnenkomen van vervuilende stoffen in de buitenlucht en u voorziet de woning niet echt van 'frisse lucht'. U kent de geur van uw huis of in ieder geval hoe het vaag zou moeten ruiken en het is onwaarschijnlijk dat er voedselgeuren, vuilnis of chemische geurtjes zoals nagellakverwijderaar aan te pas komen. Ook het hebben van een muffe omgevingslucht in uw woning betekent dat er een probleem is met de luchtstroom en de ventilatie. Wanneer de binnenlucht muf begint te ruiken of benauwd aanvoelt, is dit meestal te wijten aan een opeenhoping van bepaalde chemicaliën en vochtigheid in de lucht. De verhouding tussen verontreinigende stoffen in de lucht en zuurstof begint te stijgen door een gebrek aan verse lucht. Deze verontreinigingen zijn meestal biologisch door producten, zoals uitgeademde kooldioxide en microbiële vluchtige organische stoffen (MVOC's).

Hoe kunt u de kwaliteit van uw binnenlucht verbeteren?

Er zijn tal van manieren waarop u de luchtkwaliteit in uw huis kunt verbeteren, zoals; uw schoenen uitdoen als u binnenkomt zodat u geen stuifmeel, vuil of stof in huis brengt of regelmatig uw vloeren stofzuigen en dweilen om er zeker van te zijn dat u geen schadelijke bacteriën inademt die zich ophopen. Veel mensen kijken ook naar de aankoop van een luchtreiniger met een hepa-filter, maar deze apparaten kunnen alleen de lucht van de kamer waarin ze zich bevinden zuiveren, niet de hele woning.

Uiteindelijk is het beste wapen echter een goede ventilatie. Ventilatie is het opzettelijk inbrengen van buitenlucht in een ruimte en wordt vooral gebruikt om de kwaliteit van de binnenlucht te controleren door het verdunnen en verdringen van vervuilende stoffen in de ruimte. Ventilatie verschilt van een hvac-systeem of een airconditioningsunit omdat ventilatie verse, gefilterde lucht introduceert, terwijl hvac- en airconditioningsunits de reeds aanwezige lucht recyclen en de lucht niet reinigen.

Een goede ventilatie helpt de kwaliteit van de binnenlucht te verbeteren. Ventilatie kan de luchtvochtigheid binnenshuis regelen en verontreinigingen in de lucht, die beide bijdragen aan of een gevaar vormen voor de gezondheid. Onze ventilatiesystemen zuigen verse lucht aan en laten deze circuleren in uw woning, waardoor het binnenmilieu wordt verbeterd. Er zijn verschillende methoden van ventilatie;

Positieve ingangsventilatie (PIV) is een luchtventilatiesysteem voor het hele huis dat werkt door verse, gefilterde lucht van buitenaf aan te zuigen in een woning. Deze kunnen worden geïnstalleerd in een zolderruimte of op een muur in een flat of appartement. Ze zorgen ervoor dat er een continue luchttoevoer naar de woning is om condensatie te elimineren of aanzienlijk te verminderen.

MEV of Mechanical Extract Ventilation zijn systemen die zorgen voor een continue ventilatie door middel van meerpuntsafzuigingen. De gecentraliseerde systemen zuigen vochtige lucht aan uit meerdere natte ruimten van een woning. Al onze MEV-systemen (Mechanical Extract Ventilation) zijn betrouwbaar, gaan lang mee en werken met een laag geluidsniveau.

Mechanische ventilatie met warmteterugwinning (MVHR) is een ventilatiesysteem voor het hele huis dat zowel lucht toe- als afvoert in een woning. Warmteterugwinning is een huishoudelijk warmteterugwinningssysteem, dat in toenemende mate wordt gebruikt om de verwarmings- en koelingsbehoefte van gebouwen te verminderen.

Als u wilt weten hoe de kwaliteit van de binnenlucht in uw huis eruit ziet, kijk dan eens naar onze Home Health Check. De Home Health Check is een gedetailleerd onderzoek naar de binnenluchtkwaliteit (IAQ) dat vooral nuttig is als u vermoedt dat u een probleem heeft.

Op de dag van uw Home Health Check zal uw analist een reeks testen uitvoeren met behulp van gespecialiseerde apparatuur om op te testen:

  • Vluchtige organische stoffen (VOC)
  • Vochtigheid
  • Koolstofdioxide (CO2)
  • Formaldehyde
  • Microbiële Vluchtige Organische Stoffen (MVOC)