Alles wat u moet weten over kelderdrainage

Houd uw kelder droog en alles in de kelder vrij van waterschade met slechts enkele belangrijke drainagesystemen en -strategieën.

kelderdrainage mogelijkheden

Misschien is het niet verrassend dat kelders meer kans hebben om water op te nemen dan welk ander deel van uw huis dan ook, omdat ze onder de grond liggen. Terwijl de drainagevoorzieningen de mogelijkheid van een overstroming niet volledig uitsluiten (ja, sommige mislukken uiteindelijk), worden ze meestal gemaakt tijdens de bouw van een nieuw huis in een poging om stilstaand water beneden te voorkomen. Oudere huizen die gebouwd zijn voordat de bouwvoorschriften voor de vereiste kelderontwatering in de kelder golden, lopen een nog groter risico dat er water binnenkomt en in de kelder blijft.

Lees meer over: kelderdrainage: werkwijze, soorten drainages en prijsadvies

En, zodra water uw kelderverdieping is doordrongen, kan de vochtigheid op verschillende manieren schade veroorzaken zoals schimmelgroei en de gevolgen hiervan.

Of u nu een nieuw huis bouwt en uw water afstotingsmogelijkheden leert kennen of een waterprobleem op uw huidige plaats aanpakt, u krijgt alle informatie over de drainagemethodes die kunnen helpen om een vochtige kelder te voorkomen.

Drainage door de buitenafvoer

De buitendrainagetegel, die rond de buitenrand van een fundering wordt geïnstalleerd, is een zeer effectieve manier om grondwater op te vangen en af te voeren voordat het in uw kelder kan wegsijpelen. Nadat de funderingsmuren zijn gestort, plaatst de aannemer een flexibele geperforeerde afvoerpijp helemaal rond de fundering aan de onderkant van de muur. Het grind dat rond en op de buis wordt geplaatst, filtert het vuil eruit. Daaronder verzamelt de pijp alle waterpoelen op de bodem van de funderingsmuren en leidt het naar een verzamelput, waar het door middel van een opvangbakpomp terug naar de oppervlakte wordt gepompt (hieronder dieper besproken).

keldervloer drainage

In veel gemeenten is het plaatsen van een drainagetegel zelfs vereist. Maar ook al wordt het niet door de uwe geregeld, is het toch slim om het bij de bouw van uw huis te installeren.

Voor en nadelen van buitenafvoer

+ Relatief goedkoop bij de installatie tijdens de nieuwbouw. Op dat moment is het gemakkelijk genoeg om de bodem van de funderingsmuren te bereiken. Waar de buitendrainagetegel volgens de code vereist is, zal de aannemer de kosten voor de bouw van de fundering berekenen, waarschijnlijk door het toevoegen van 700 tot 1000 euro aan de rekening. Alleen al de materialen (voor doe-het-zelvers) beginnen rond de €200 exclusief de carterpomp - en gaan van daaruit omhoog, afhankelijk van de grootte van de fundering.

+ Transporteert effectief grondwater weg van de fundering, zodat het niet in uw kelder kan wegsijpelen.

- Duur indien geïnstalleerd nadat het huis is gebouwd. Alle grond rond het huis moet worden uitgegraven tot op de diepte van de funderingen (meestal acht tot negen meter onder de grond). Een richtprijs van €8.000 tot €15.000, afhankelijk van grootte, om een contractant te hebben die een inzamelingskuil graaft, en de afvoertegel rond een bestaand huis installeert.

- Heeft de neiging om na verloop van tijd te verstoppen als de aannemer niet voldoende grind onder, over en rond de geperforeerde pijp gebruikt.

Franse drainage binnen

Franse afvoeren worden vaak geïnstalleerd wanneer bestaande woningen problemen krijgen met de watervoorziening in de kelder. Maar, als u in een gebied woont dat veel regen krijgt, kan het geen kwaad om er ook een te installeren wanneer u uw huis bouwt. Net als bij een buitendrain tegel, een interne Franse afvoer is voorzien van een geperforeerde pijp die water draagt naar een verzamelput waar het kan worden gepompt naar de oppervlakte. Dit type afvoer bevindt zich langs de binnenrand van de kelder en ligt onder de vloer. Ook hier geldt dat de pijp moet worden omgeven door grind of steenslag om te voorkomen dat modderdeeltjes doordringen. Een sleuf van ongeveer 1 meter breed en 1 meter diep is nodig om de drainagepijp en het grind op te vangen. Terwijl sommige afvoeren bedekt zijn met een rooster, dat kan worden verwijderd voor toekomstig onderhoud, blijven andere open liggen als de kelder alleen voor opslag wordt gebruikt. Bij het afwerken van de kelder is het wenselijk dat de wanden meestal aan de binnenzijde van de afvoer worden omkaderd, waardoor de vierkante meters enigszins worden verkleind, maar de afvoergoot buiten het woongedeelte wordt gehouden.

Voor en nadelen van Franse drainage in huis

+ Rendabel indien geïnstalleerd tijdens de bouw van uw kelder; het zal 1.500 tot 2.000 euro toevoegen aan de funderingsrekening.

+ Verzamelt grondwater van onder de kelderverdieping en leidt het naar een opvangput via een carterpomp waar het naar de oppervlakte wordt gepompt.

- Een interne Franse afvoer verwijdert alleen grondwater van onder de keldervloer. Het zal niet verhinderen dat het water door de scheuren in de keldermuren van de kelderverdieping kan doorsijpelen.

- De aanleg van een interne Franse afvoer in een bestaande kelder is een groot project. Beton moet worden uitgebroken, waarvoor een boring door de vloer en een drilboor nodig is. Plan om 7.000 tot 15.000 euro of meer te besteden, afhankelijk van de grootte van uw kelder en de dikte van het bestaande beton.

3. Vloerdrainage

Vloerdrainages worden meestal geïnstalleerd tijdens de oorspronkelijke bouw, vaak in de nutsruimte, om overtollig water in de kelder af te voeren. De betonnen vloer rond de afvoer loopt er zachtjes naartoe af, waardoor het water zich daar verzamelt en afvloeit. De meeste huizen die vandaag de dag gebouwd worden, moeten volgens de lokale wetgeving een vloerafvoer hebben die leidt naar een opvangput waar een carterpomp het water naar de oppervlakte voert. (Vroeger waren huizen voorzien van vloerafvoeren die aangesloten zijn op het hoofdrioleringssysteem, maar dat is zelden meer toegestaan omdat het riool zich in de vloerafvoer kan terugtrekken en er een nog onaangenamer overstromingsprobleem is).

Voor en nadelen van vloerdrainage

+ Onmisbaar voor het opvangen van water uit talrijke bronnen. Of het nu gaat om een lekkende warmwaterboiler, een druppelende condensatielijn van een centrale airconditioner of een kelderontvochtiger (die per dag meer dan een liter water uit de vochtige lucht kan verwijderen).

+ Wordt beschouwd als standaard in de nieuwbouw, dus u betaalt niet extra om er een te laten installeren als u een huis aan het bouwen bent.

- Moeilijk om een effectieve vloerafvoer te installeren in bestaande kelders. In tegenstelling tot nieuwbouw, waarbij een betonnen aannemer eenvoudigweg de vloer met een lichte helling naar de afvoer zou ontwerpen, worden bestaande keldervloeren meestal vlak gemaakt - met andere woorden, het water zal niet van nature naar de afvoer lopen. Beton afbreken en graven om de nieuwe afvoerleiding te installeren kan prijzig zijn, beginnend bij €5.000 en hoger, afhankelijk van de locatie van de afvoer en de hoeveelheid beton die moet worden uitgebroken om een nieuwe lijn (naar de opvangput) te kunnen lopen.

- Het installeren van een vloerafvoer voorkomt niet dat er water door de keldermuren lekt.

Laten we de opvangbakpompen niet vergeten

dompelpomp voor uw kelder

Zoals eerder vermeld, leidt elk hierboven genoemd type kelderafvoer het water naar een opvangbak, waar het vervolgens naar de oppervlakte moet worden gepompt. Voer de carterpomp in. Hoewel het geen glamourous toestel is, is het essentieel voor het verwijderen van water van binnenuit een kelder of langs de buitenmuren, en het kan in twee basisopstellingen komen: dompelbaar en sokkel.

Een dompelpomp wordt in een opvangbak onder de vloer geplaatst. De meeste putten zijn ongeveer twee voet breed en anderhalve voet diep, hoewel putten tot drie voet diep geïnstalleerd kunnen worden als het grondwater een probleem is in uw omgeving. Een kleine put zal sneller vollopen, waardoor de pomp vaker zal doordraaien, maar een diepere put is moeilijker schoon te maken en te onderhouden. Wanneer het water in de opvangput een bepaald niveau bereikt (meestal een paar centimeter), begint de carterpomp aan te slaan en pompt het water door een leiding of slang naar het oppervlak van uw tuin, waar het op natuurlijke wijze wegloopt. Dompelpompen zijn de krachtigste van de twee opties, en hun prijs weerspiegelt dat. Verwacht om €100 tot €400 voor de pomp zelf en nog eens €600 tot €1.500 euro in arbeid te betalen om het professioneel geïnstalleerd te hebben. Deze kosten weerspiegelen echter niet de bouwkosten voor het installeren van een nieuw drainagesysteem.

Een voetstuk carterpomp wordt aan een paal bevestigd en zit gemiddeld vier tot acht centimeter boven de opvangput. Een vlotter - zoals die in een toilettank - stijgt met het niveau van het water en activeert dan, wanneer hij een bepaalde hoogte bereikt, de carterpomp om het water naar de oppervlakte te duwen. De pompen van het bodemput zijn lichtjes minder duur dan onderwaterpompen, die €80 tot €200 in werking stellen, hoewel de professionele installatie nog eens €600 tot €1.500 zal toevoegen. Als de minder krachtige optie van de zinkputpomp, kunt u willen bevorderen als u heel wat water in de kelderverdieping behandelt.

dompelpomp voor buiten

Het maakt niet uit welk type pomp u ook kiest, houd er rekening mee dat er voorzieningen moeten worden getroffen om de unit in een stopcontact te steken dat wordt beschermd door een aardlekschakelaar (GFCI). De snoerlengte varieert van 5 tot 25 voet. Langere snoeren zijn nodig als het stopcontact zich op een bepaalde afstand van de pomp bevindt, omdat het gebruik van verlengsnoeren niet wordt aanbevolen. Een GFCI-uitgang zorgt ervoor dat de pomp wordt uitgeschakeld om elektrocutie te voorkomen, wat een risico is als de bedrading van de pomp defect is en elektriciteit in het water lekt. Het is altijd een goed idee om de stroom naar de pomp uit te schakelen voordat u de pomp of het water rondom de pomp aanraakt.

Voorkomen dat er water de kelder binnenkomt

De beste manier om water uit uw kelder te houden is om de hoeveelheid water die binnenkomt te verminderen. Gebruik deze tips in combinatie met eender welk type afvoer in de kelder om te helpen uw kelder droog te houden.

  • Verwijder de funderingsaanplantingen. De noodzaak om struiken en struiken rond de fundering water te geven, resulteert in verzadiging van de grond naast de fundering, die uiteindelijk via scheuren in uw kelder kan terechtkomen.
  • Sorteer uw tuin naar helling weg van uw huis. Breng extra vuil aan om het bodemniveau naast de fundering te verhogen in een helling van ten minste twee procent van de fundering om de regen weg te leiden van het huis.
  • Installeer een gotensysteem en controleer of het niet verstopt blijft. Operationele goten zijn van fundamenteel belang om het regenwater van het dak op te vangen en het naar de regenpijpen te leiden en weg van uw fundering.