Behandelen van vocht in de muur

Behandelen van vocht in de muur

Niets zo vervelend als vochtproblemen in de woning, dat is iets waar alle huishoudens het ongetwijfeld mee eens zullen zijn. Natuurlijk wil dat niet zeggen dat er niets aan te doen valt, of dat problemen in de eerste plaats al niet voorkomen kunnen worden. Als je dan toch last hebt van een vochtprobleem, dan is het de moeite waard om er een professional bij te halen!
Lees meer over injecteren van muren en plaatsen folie

Vocht in de muren is een van de meest voorkomende situaties bij particuliere woningen, en vereist hoe dan ook een professionele aanpak. Wat zijn nu de mogelijke oorzaken van vochtigheid in de muren en wat kan er precies aan gedaan worden?

Oorzaken van vocht in de muren

Oorzaken van vocht in de muren

Het spreekt voor zich dat een te hoge vochtigheid in de woning nefast is voor de leefbaarheid en gezondheid ervan - maar wat als zich vocht in de muren ophoopt? Zaken als de bezetting van de muren die afschilfert en verkleuringen zijn signalen dat er iets mis is, en dat de muren hoogstwaarschijnlijk aan een behandeling toe zijn. Enkele van de meest voorkomende oorzaken van vochtige muren zijn:

1. De woning is slecht geïsoleerd

Een van de meest voorkomende oorzaken van een vochtige binnenmuur is dat die muur niet goed geïsoleerd is. Dat is vooral het geval bij oudere woningen of huizen die niet over een spouwmuur en bijkomende isolatie beschikken. Vochtigheid afkomstig van neerslag en andere externe oorzaken kan zich hierdoor gemakkelijk in de muur vestigen, waardoor je er al gauw ook binnen last van krijgt!

2. De kelder is niet beschermd tegen vocht

Een andere mogelijke oorzaak kan zijn dat het probleem afkomstig is uit de kelder. Zeker als zich vocht aan de onderkant van de binnenmuur bevindt, is het de moeite waard de isolatie van de kelder te laten onderzoeken. Als vocht afkomstig uit de ondergrond immers kan opstijgen naar de kelder, dan duurt het meestal niet lang voor dat vocht ook de vloer van je woning bereikt. En dat kan voor allerhande vervelende problemen zorgen!

Vocht in de muur, wat doe je er aan? Enkele mogelijke oplossingen!

Nu duidelijk is welke mogelijke oorzaken er zijn voor vochtige binnenmuren, is het natuurlijk belangrijk te weten wat eraan gedaan kan worden. Doorgaans gaat een professional de muren impregneren. Dit is een methode waarbij de aangetaste muren gevuld worden met een soort van waterwerende coating, die alle vocht afstoot. Hierdoor krijgt het vocht geen kans om zich aan de binnenzijde van de woning te vestigen, en bereikt het zelfs de binnenkant van de muren niet!

Een andere mogelijkheid is natuurlijk om de woning beter te isoleren. Hoewel dit eigenlijk eerder een preventieve maatregel is, kan het toch een goed idee zijn om de kelder van een betere isolatie te voorzien om bestaande problemen op te lossen. Zodra de kelder goed bestand is tegen vocht uit de ondergrond, zal dat vocht ook niet in de woning zelf terechtkomen. En dat heeft natuurlijk alleen maar positieve gevolgen voor de leefbaarheid én de gezondheid van de woning op zich!

Over de schrijver
Als vochtbestrijder help ik al je problemen met vocht op te lossen. Tevens handige tips geven over hoe bepaalde problemen zelf kan oplossen horen hier ook bij.