Injecteren van muren en plaatsen folie
In veel woningen is opstijgend vocht een ware plaag. Opstijgend vocht kan via de fundering naar boven trekken en verder de woning intrekken, met alle gevolgen van dien. Vocht in muren veroorzaakt vochtplekken en schimmels en de schimmels kunnen, wanneer dit niet behandeld wordt, uiteindelijk de constructie van de woning aantasten. Ook is schimmel behoorlijk schadelijk voor de gezondheid, waarbij je klachten aan de luchtwegen kunt krijgen en allergieën kunt oplopen. Problemen met opstijgend vocht doen zich vooral voor in oudere woningen. Nieuwbouwwoningen voldoen meestal aan de nieuwste vereisten op het gebied van isolatie en vochtbescherming. Deze woning zijn meestal ook onderkapt. Dit houdt in dat er op de eerste laag metselwerk een waterkering is aangebracht, wat voorkomt dat opstijgend vocht verder de woning kan aantasten. Bij woning van voor de jaren 80 was het aanbrengen van deze waterkering niet verplicht, dus deze woningen zullen het meeste last van opstijgend vocht hebben. Toch zijn er nog mogelijkheden om achteraf een oudere woning te beschermen tegen vochtproblemen.
Muren injecteren
Het injecteren van de muren is de snelste manier om van je problemen met opstijgend vocht af te komen. Het injecteren kan zowel aan de buitenmuren als aan de binnenmuren. Bij spouwmuren is het sowieso nodig om zelf de binnen- als de buitenmuur te doen. Er worden om de 10 a 15 centimeter gaatjes in de muur geboord. Dit op een hoogte van 3 tot 5 centimeter boven de vloerpas. In de gaatjes wordt een trechter gestopt en er wordt dan een vochtwerende gel ingespoten. Deze gel dringt door in de poriën van de stenen en zal uitharden. Na het uitharden is er een goede bescherming tegen opstijgend vocht, dat nu geen kans meer krijgt om naar boven te trekken. Let er wel op dat er met een kwalitatief goede injectiegel gespoten wordt, dat ook jarenlang stand houdt. Hiermee voorkom je dat de gel snel is uitgewerkt en je weer opnieuw moet injecteren. Lees meer over het injecteren van de muren.
Muren onderkappen met folie
Wil je absolute zekerheid dat opstijgend vocht nooit geen kans meer maakt, dan kun je ervoor kiezen om de muren te onderkappen. Er zit wel direct een groot nadeel aan vast, want het is een behoorlijke verbouwing. Bij woningen vanaf de jaren 80 gebeurt dit ook, maar dan reeds bij de bouw van de woning. Nu je achteraf een waterkering gaat inbouwen, heb je wel de meeste effectieve manier van vochtbestrijding, maar ook het meest bewerkelijke. Deze methode is dan ook te overwegen als je een grote verbouwing aan het plannen bent. Ter hoogte van de waterpas wordt de eerste rij bakstenen uit de binnen- en buitenmuren weggehaald. In de open ruimte wordt dan een vochtwerende folie of soms roofing aangebracht, waarna vervolgens de open ruimte weer met stenen gevuld wordt. Aangezien dit ook aan de binnenmuren moet gebeuren, zul je ook binnen alle muren weer opnieuw moeten bepleisteren. Met het onderkappen van de muren heb je 100% zekerheid dat je geen last meer zult hebben van optrekkend grondvocht in je muren.