Behandeling van opstijgend vocht

Om opstijgend vocht in muren te stoppen, moet een corrigerende DPC worden geïnstalleerd. In de loop der jaren zijn er veel verschillende soorten materialen voor de behandeling van opstijgend vocht ontwikkeld, maar de meest populaire en effectieve methode begon met de uitvinding van Dryzone Damp-Proofing Cream in het jaar 2000. Dryzone maakte op een nauwkeurig gerichte, snelle en ongecompliceerde manier mogelijk om het opstijgend vocht bij de bron te stoppen.

Lees mee over:Last van opstijgend vocht? Hoe opstijgend vocht behandelen?

drydrods inbrengen

Sindsdien heeft het Dryzone Systeem zich ontwikkeld tot het volledige gamma van opstijgend vocht in de renovatie. Het assortiment bevat nu twee opties voor de behandeling van optrekkend vocht, twee vervangingsopties voor de reparatie van muren die door opstijgend vocht zijn aangetast en een schimmelwerende verf voor de bescherming van muren tegen verdere vochtgerelateerde problemen.

Preventie van opstijgend vocht

Om te voorkomen dat opstijgend vocht de muren aantast, worden huizen al vele jaren gebouwd met fysieke DPC's. De DPC's zijn de enige manier om te voorkomen dat opstijgend vocht de muren aantast. Deze fysieke barrières voorkomen echter niet altijd dat er opstijgend vocht ontstaat. Vooral in oudere huizen kunnen fysieke DPC's na verloop van tijd beschadigd raken of in sommige gevallen onjuist geïnstalleerd zijn.

Bovendien kunnen bouwwerkzaamheden bij de modernisering of uitbreiding van woningen een invloed hebben op de ingebouwde fysieke DPC's. Bij een verandering van het maaiveldniveau kan bijvoorbeeld de fysieke DPC-laag worden overbrugd en kan opstijgend vocht ontstaan waar dit nog niet eerder was. In dergelijke gevallen moet een remediërende DPC worden geïnstalleerd om te voorkomen dat opstijgend vocht zich herhaalt.

Reparatie van opstijgend vocht

opstijgend vocht injecteren dryzone
copyright SB solutions BV

Opstijgend vocht heeft vaak negatieve effecten op pleister, behang, verf en plinten. Om de effecten van opstijgend vocht te herstellen, moet de bron van het probleem zelf worden behandeld en moet het decor op de binnenmuren worden hersteld.

Behandeling van opstijgend vocht op binnenmuren

Voordat een behandeling om opstijgend vocht op de binnenmuren tegen te gaan kan beginnen, moeten alle plinten rond het getroffen gebied worden verwijderd. Bovendien moet al het met zout verontreinigde pleisterwerk worden afgehakt tot een minimum van 300 mm boven de laatste waarneembare tekenen van vocht of zoutbesmetting.

Zodra het metselwerk is blootgelegd, kan de behandeling van opstijgend vocht beginnen. Door gebruik te maken van Dryzone Damp-Proofing Cream of Dryrod Damp-Proofing Rods, kan een remediërende DPC direct in het metselwerk worden geïnjecteerd, zodat het probleem gericht kan worden behandeld. Ongeacht of Dyzone of Dryrods worden gebruikt, moeten er gaten worden geboord in de laagst toegankelijke mortellaag die zich nog minstens 150 mm boven het buitenmortelniveau bevindt. Deze worden meestal geboord met een regelmatige tussenafstand van 120 mm, met een diameter van 12 mm [1]. Wanneer de gaten zijn voorbereid, kan het opstijgend vocht worden geïnjecteerd. Het injecteren van een vochtbestendige crème of het inbrengen van vochtbestendige staven zorgt voor een gerichte, zeer effectieve behandeling van opstijgend vocht.