Bezetten van keldermuren zodat ze waterdicht blijven

Bezetten van keldermuren zodat ze waterdicht blijven

De kelder in een woning is altijd ondergronds gesitueerd. Hierdoor staat een kelder in tegenstelling van de rest van de woning voortdurend onder druk van grondvocht dat door de keldermuren of keldergrond kan doorsijpelen. Dit wordt in de volksmond ook wel optrekkend vocht genoemd. Het grondvocht komt in aanraking met de keldermuren en trekt dan door de muren de kelder in. Vooral als je een oudere woning hebt, kan een keldermuur versleten zijn en kunnen er barsten in de muur zitten. Dit maakt de kelder extra gevoelig voor grondvocht en zit je voortdurend met een vochtige kelder. Voor een definitieve oplossing waarbij de kelder droog blijft en je geen last meer hebt van insijpeling van opstijgend grondwater kun je de keldermuren gaan bezetten. klik hier voor meer informatie over injecteren van muren en plaatsen folie voor het waterdicht maken.

Keldermuren bezetten

Keldermuren bezetten

Voor het waterdicht maken van je kelder is bezetting van de keldermuren de meest effectieve oplossing. Hierdoor ben je ten volle gegarandeerd dat de kelder droog blijft en grondvocht niet meer de kelder kan inkomen. Wel is dit een grote klus, want de muren en ook de vloer wordt opnieuw gepleisterd. Je creëert er een soort van nieuw kuip mee. Niet voor niets wordt keldermuren bezetten ook kelderbekuiping genoemd. Het bezetten van de keldermuren is een klus die in fases moet gebeuren, omdat je namelijk diverse lagen aanbrengt die per laag goed moeten drogen. Veelal bestaan deze lagen uit fixeerlagen van waterdicht cement.

Voorbereiding

Maar voordat deze lagen aangebracht kunnen worden moeten eerst de keldermuren grondig gereinigd worden. Losse lagen bezetting moeten verwijderd worden en barsten en scheuren moeten blootgelegd worden, zodat ze gemakkelijker te repareren zijn. Is de muur geverfd dan is het verstandig eerst de muur te zandstralen, zodat alle verf eraf gaat. De muur moet volledig kaal zijn, om de nieuwe lagen zo goed mogelijk te laten hechten.

Hydraulische waterkerende cement

De eerste laag cement die aan de keldermuren wordt aangebracht is een hydraulische waterkerende cementlaag als product voor je kelder water dicht te krijgen. Het woord hydraulisch voor cement is opvallend, maar betekend niet anders dan dat wanneer deze cementlaag is uitgehard en met vocht in aanraking komt niet uiteen valt. Dit is de eerste waterdicht laag cement en moet goed uitdrogen. Er kunnen daarna nog andere lagen aangebracht worden, maar als je een professioneel bedrijf hiervoor inhuurt, dan zal pvc-net tegen de keldermuur geïnstalleerd worden. Hierover komt dan een tweede laag van het waterdichte hydraulische cement. Meestal zijn de keldermuren dan zo goed als waterdicht en zal grondvocht niet meer binnen kunnen sijpelen. Er kan eventueel nog een laag cement ter afwerking aangebracht worden.

Ook de vloer

De kimnaad in de kelder is de naad tussen de aansluiting tussen de vloer en de muur. Deze kimnaad is extra gevoelig, omdat eventueel vocht daar vaak samenkomt. Het is dus verstandig om ook de vloer mee te nemen en daarmee de kelder volledig te bekuipen. De vloer wordt vaak bewerkt met cement met een mengsel van latex, zodat de vloer niet zal scheuren. Daarover komen dan één of twee lagen met hydraulische cementmortel. Wanneer alles goed is uitgedroogd zul je geen last meer hebben van insijpelend vocht.

Over de schrijver
Als vochtbestrijder help ik al je problemen met vocht op te lossen. Tevens handige tips geven over hoe bepaalde problemen zelf kan oplossen horen hier ook bij.