Binnenmuren laten behandelen tegen opstijgend vocht
Opstijgend vocht is één van de meest gehoorde klachten bij woningen die vochtproblemen hebben. Dit geldt vooral voor oudere woningen van voor de jaren 80. Vanaf toen werd het namelijk verplicht om in nieuwbouwwoningen een waterkering te bouwen, zodat opstijgend vocht geen kans meer krijgt. Maar aangezien de voorraad oudere woningen nog ongekend hoog is, zal opstijgend vocht nog steeds een groot probleem voor veel woningen zijn. Vooral wanneer er niets aan gebeurd zal opstijgend vocht de binnenmuren bereiken met alle schadelijke gevolgen van dien.
Hoe komt opstijgend vocht de woning in?
Opstijgend vocht is grondwater dat in contact kan komen met de fundering van de woning. Vooral kelders en kruipruimtes zijn als laagst gelegen verdiepingen in de woning het meest gevoelig voor opstijgend vocht. Het vocht komt in aanraking met de kelderwanden of keldervloer en stijgt via de kelderwanden naar de rest van de woning. Bij woningen met een waterkering wordt het opstijgend vocht op grondniveau al tegengehouden en kan niet door stijgen naar de rest van de woning. Bij woningen zonder waterkering sijpelt het vocht naar de hogere verdiepingen, waar het grote schade kan aanrichten.
Gevolgen van opstijgend vocht
De gevolgen van opstijgend vocht in een woning kunnen groot zijn. Vooral op de binnenmuren zul je na verloop van tijd vochtplekken tegenkomen en uiteindelijk zal er zich schimmel op de muur vestigen. Schimmels op de muur zijn het meest schadelijk. Schimmel kan zich namelijk snel uitbreiden en kan ook dieper in de muren gaan zitten. Hierdoor zou zelfs de constructie van de woning aangetast kunnen worden. Naast materiële schade kunnen de schimmels ook zorgen voor ernstige gezondheidsschade van de bewoners. Het zorgt er vooral voor dat bewoners last kunnen krijgen van hun luchtwegen of allerlei allergieën gaan ontwikkelen. Voor mensen die reeds een zwak immuunsysteem hebben is schimmel helemaal gevaarlijk omdat dit de klachten kunnen verergeren.
Ook in de nieuwbouw kan je last krijgen van opstijgend vocht ook hier kan Vochtestrijding Snel helpen met aanvragen.
Behandelen van de binnenmuren
Er zijn enkele behandelmethode om ervoor te zorgen dat opstijgend vocht de binnenmuren niet meer zal aantasten.
Muren injecteren
Een veel gebruikte en efficiënte manier van behandeling is om de muren te injecteren. Net boven grondniveau van de woning worden in de muren om de 10 tot 15 centimeter gaten geboord. In deze gaten wordt dan een vochtwerende vloeistof of gel gespoten. Deze gel of vloeistof trekt in de poriën van het metselwerk en zal gaan uitharden. De meeste woningen hebben spouwmuren, dus het injecteren moet dan gebeuren in zowel de buiten- als de binnenmuren. Als de gel is uitgehard kunnen de gaten gedicht worden en de binnenmuren weer opnieuw aangekleed.
Muren onderkappen
Het onderkappen van muren geeft een 100% garantie dat opstijgend vocht niet meer de woning in kan komen. Bij het bouwen van een nieuwbouwwoning, wordt de woning reeds onderkapt, maar om dit bij bestaande woningen te doen, vergt dit een grote renovatie. De tweede laag bakstenen wordt dan namelijk uit de woning gehaald, waarna er in de ontstane openingen de waterkering geplaatst wordt. Dit bestaat meestal uit een waterkerende folie of roofing. Als je een renovatie van je woning in je agenda hebt staan, dan is dit een ideale klus om dan uit te voeren.