Hoe ontstaat condensatie? Oorzaken en oplossingen

Condensatievocht ontstaat wanneer warme, vochtige lucht (vochtigheid) in de atmosfeer van onze huizen vrijkomt en zich niet naar buiten kan verspreiden. Dit gebeurt normaal gesproken omdat een gebrek aan ventilatie in de woning ervoor zorgt dat deze met water beladen lucht in contact komt met koude oppervlakken zoals ramen en muren waar het zal condenseren.

oorzaken van condensatie

Wat betreft de manier waarop deze vochtige lucht het huis binnenkomt, wordt geschat dat een familie van vier personen het equivalent van 100 pinten water per week zal produceren door middel van routinematige activiteiten zoals koken, koken, baden, baden en wassen of het drogen van kleding binnenshuis.

De belangrijkste oorzaak van condensatie

Hoewel condensatie in elk huis optreedt, is de belangrijkste oorzaak van condensatie die zich ontwikkelt een gebrek aan goede ventilatie en circulatie in het pand.

Als we steeds meer kijken naar het isoleren van onze huizen door middel van dubbele/driedubbele beglazing, tochtwerende beglazing, etc; het heeft het effect van het vangen van vochtige lucht in een woning. Zonder een bron van luchtventilatie die zou helpen om de vochtige lucht op natuurlijke wijze uit het pand te duwen, raakt het in plaats daarvan opgesloten. Uiteindelijk zal de vochtige lucht lang genoeg met een kouder oppervlak in contact komen om het dauwpunt te laten vallen, wat resulteert in de vorming van condensatiewaterparels. Na verloop van tijd zal dit condenswater zich ontwikkelen tot problemen met eigenschappen zoals zwarte schimmel.

Veroorzaakt het weer condensatie?

Het is bekend dat condensatie meer effect heeft in de koudere maanden van oktober tot april (het zogenaamde condensatieseizoen) dan in de zomerperiode (hoe kort dat ook is!).

Omdat we natuurlijk liever warm blijven door de centrale verwarming hoger te zetten en onze ramen gesloten te houden wanneer het buiten koud is, zorgen we voor een hogere luchtvochtigheid in de woning. Wanneer de buitentemperatuur daalt, kan het zijn dat u water in uw huis begint te zien verschijnen, vooral op ramen, muren en op de zolder.

De oorzaken van condensatie stoppen

Vaker wel dan niet, kunnen eenvoudige levensstijl keuzes gaan een lange weg te helpen verlichten de oorzaak van de condensatie. Het volgen van onze handige tips en tips zal u voorzien van manieren om de ventilatie in huis te verbeteren en de hoeveelheid condensvorming die vochtige lucht veroorzaakt die u in uw huis afgeeft, aanzienlijk te verminderen. Bezoek onze pagina hoe u condensatie kunt stoppen voor een gratis gids van onschatbare waarde over wat u kunt doen.

Als u onze adviezen en informatie al hebt opgevolgd en toch vindt dat uw condensatieproblemen nog steeds bestaan, dan heeft Peter Cox een fantastisch assortiment aan milieuvriendelijke en innovatieve luchtventilatiesystemen en anticondensatiebehandelingen die ontworpen zijn om de hardnekkigste gevallen van condensatie aan te pakken en uw huis te vullen met verse, schone en droge lucht. Meer informatie over onze professionele diensten vindt u op onze condensatie oplossingen pagina. Het moet echter worden opgemerkt dat we in een gehuurde woning verplicht zouden zijn om met de eigenaar van de woning te spreken voordat we verder gaan met onze condensatieoplossingen.

Heeft u nog steeds hulp en advies nodig over condensatie?

Als u het gevoel heeft dat uw condensatieprobleem uit de hand loopt en u een huiseigenaar of verhuurder bent, dan is ons team hier om u alle advies te geven dat u nodig heeft en, indien nodig, kunnen we ervoor zorgen dat een van onze erkende deskundigen het probleem onderzoekt.