Condensatie op muren

Bij onvoldoende luchtventilatie in het gebouw kan er op elke muur in het gebouw condensatie optreden. Warme vochtige lucht die door dagelijkse activiteiten zoals koken en baden wordt geproduceerd, wordt in de atmosfeer opgesloten en vindt zijn weg naar de muren en het behang, waar het waterdruppels afgeeft die uiteindelijk verf, pleister of behang kunnen beschadigen en tot mogelijke gezondheidsrisico's kunnen leiden.

Lees meer over: Condensatievocht: oorzaken en oplossingen 2024...

condensatie in muren

Hoewel het vaak voorkomt in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid, zoals de keuken en de badkamer, kan condensatie op uw muren een teken zijn dat er een ernstiger probleem in uw huis is.

Heb ik condensatie op mijn muren?

Hoewel de meesten van ons bekend zijn met condensatie die op ramen of glas verschijnt na een activiteit zoals douchen of koken waarbij veel vocht in de lucht wordt afgevoerd, kan dit een indicatie zijn dat het zich heeft ontwikkeld van hinderlijk tot een probleem wanneer er condensatie op de muren begint te verschijnen.

Let in het bijzonder op als u begint te merken dat vochtige plekken op muren of behangpapier van de muur beginnen af te pellen. Dit kan gepaard gaan met een onaangename vochtige, muffe geur die de kamer begint te doordringen. Indien onbehandelde condensatie op uw muren kan de perfecte omgeving creëren voor verschillende soorten zwarte schimmels om te beginnen te ontkiemen. Het is aan te raden dat als u zwarte schimmel zich op uw muren begint te vormen, u actie moet ondernemen.

Doe-het-zelf manieren om condensatie op muren te behandelen

Gelukkig is het behandelen van condensatie op muren vaak een kwestie van het uitvoeren van enkele eenvoudige veranderingen in levensstijl die de luchtventilatie en -circulatie in het huis verhogen. Als u dit op dit moment niet doet, kunt u een aantal van de volgende aanbevelingen proberen om de hoeveelheid vocht in de woning tot een minimum te beperken:

  • Houd uw ramen zo regelmatig mogelijk open.
  • Controleer uw ventilatieopeningen of luchtstenen om er zeker van te zijn dat ze vrij zijn.
  • Droog uw kleding indien mogelijk buiten.
  • Maak gebruik van afzuigventilatoren in de keuken en de badkamer.
  • Probeer een ruimte van minstens 100 mm tussen het meubilair en het muuroppervlak te laten, zodat er voldoende ruimte is voor circulatie.

Zodra u erin geslaagd bent om het vochtgehalte in de woning te verminderen, kunt u de woning opnieuw inrichten of lelijke beschadigingen aan de muren aanpakken. Als u meer wilt lezen over manieren om condensatie te behandelen, bezoek dan onze pagina over hoe u condensatie kunt tegengaan.

Professionele condensatieoplossingen voor huiseigenaren

Als u al onze aanbevelingen heeft uitgeprobeerd, maar u nog steeds problemen ondervindt van aanhoudende condensatie, dan kunt u misschien onze professionele condensatieoplossingen lezen. Huiseigenaren en verhuurders kunnen contact opnemen met onze condensatiespecialisten voor advies en een ervaren en volledig gekwalificeerde vochtdetector regelen om de woning te inspecteren om uw condensatieprobleem te onderzoeken.

Na afloop van het onderzoek zullen zij met u overleggen over de beste aanpak om de situatie te verhelpen. Indien nodig kunnen wij dan een beroep doen op ons team van deskundige technici om het pand te bezoeken en één van onze door de vakorganisatie goedgekeurde condensatiebehandelingen toe te passen.

Anticondensverf

Eenmaal aangebracht op uw muren, voorkomt onze anticondensverf condensatie door het creëren van een thermische barrière en het beheersen van de warmtestroom, zodat vocht uit verzadigde lucht geen condensatie op muren vormt. Lees meer over anti-condensatieverf.

Positieve drukventilatie

Ontworpen om het hele huis rustig te ventileren vanuit een positie op de zolder, hal of overloop in een huis. Ons overdrukventilatiesysteem kan vochtige, stilstaande omstandigheden omzetten in een gezonde, condensvrije omgeving. Lees meer over overdruk ventilatie.

Warmteterugwinning ventilatie

Onze innovatieve warmteterugwinningsventilatietoestellen zijn de perfecte oplossing voor het tegengaan van condensatie in gebieden met een hoge luchtvochtigheid in huis, terwijl het moderne warmtewisselsysteem u in staat stelt om energiekosten te besparen. Lees meer over warmteterugwinning ventilatie.

Neem contact op met een condensatie-expert

Voor huurders die vermoeden dat condensatie de oorzaak kan zijn van het verschijnen van vocht op hun muren, is het sterk aanbevolen dat u contact opneemt met uw verhuurder of woningbouwvereniging en hen op de hoogte stelt van uw zorgen.

Copyright © 2024. Alle Rechten Voorbehouden