De 4 meest gemaakte fouten bij kelderdichting

De 4 meest gemaakte fouten bij kelderdichting

Een vochtige kelder kan voor grote problemen zorgen. Vocht maakt dan de kans om de woning binnen te komen met alle gevolgen van dien. Het is vooral optrekkend vocht dat via de muren de kelder binnenkomt en omhoog trekt naar de rest van de woning. Vochtplekken en schimmels zijn dan het gevolg. Schimmels kunnen zich diep in de materialen vestigen en onherstelbare schade aan de woning brengen. Daarnaast zijn schimmels een gevaar voor de gezondheid van de bewoners. Het is de meest effectieve manier om een vochtige kelder te voorkomen. De muren en de vloer in de kelder worden dan bewerkt met fixatie- en mortellagen. De kelder wordt daarmee volledig waterdicht gemaakt. Toch worden erbij nog wel eens fouten gemaakt waarmee vocht niet uit de kelder verdwijnt en je last blijft houden van een vochtige kelder. De meest gemaakte fouten zijn:

1. Zelf doen

Kelderdichting zelf doen

Voordat ermee begonnen kan worden, moet er een grondige analyse gemaakt worden van de problemen die er in de kelder met vocht zijn. Meestal kun je dit niet zelf en heb je hulp van een expert nodig. Vooral wanneer je de verkeerde analyse maakt, kan dit ervoor zorgen dat je het foutief aanpakt en je nog steeds van een vochtige kelder last blijft houden. Laat jij je kelder afdichten, laat dit dan ook goed gebeuren, zodat je ook definitief van vocht in de kelder af bent. Hiervoor dien je een gedegen expert in te schakelen, die het vochtprobleem juist kan analyseren en vakkundig te werk gaat.

2. Geen vakkundige expert kiezen

Dat je ervoor kiest om een expert in te schakelen, maar dan moet je nog de juiste keuze maken uit de verschillende experts. Het is belangrijk om vocht in de kelder zo snel mogelijk te verhelpen, maar je moet ook een keuze maken uit de offertes van de verschillende expert. Laat je niet enkel door de prijs leiden. Kwaliteit, houden aan afspraken en garantie zijn misschien wel belangrijker dan dat de expert een goedkope prijs biedt.

3. Slechte ventilatie

Slechte ventilatie

Een van de meest voorkomende problemen met vocht in de kelder is condensatie. Condensatie ontstaat door slecht ventilatie. Je kunt kelder waterdicht laten maken, maar als de ventilatie niet goed is zul je last krijgen van condensatie en heb je nog steeds last van een vochtige kelder. Een goed ventilatiesysteem die voor goede ventilatie zorgt is dan ook een vereiste. Vraag dan ook een expert advies over ventilatie en laat de expert een goed ventilatiesysteem in de kelder aanbrengen. Op deze wijze heb je een goede ventilatie in je kelder en kun je condensatie voorkomen.

4. Geen beroep doen op premie

premie kelderdichting

Veel mensen vergeten dat men recht heeft op premie van de Vlaamse overheid bij het waterdicht maken van hun kelder of woning. Met een premie kun je namelijk veel geld besparen op de totale kosten. Zo is er de premie ‘Vlaamse verbeteringspremie’. De Vlaamse verbeteringspremie bestaat uit een vaste premie voor het waterdicht maken van je woning. Dan is er nog een andere Vlaamse premie, de Vlaamse renovatiepremie. Met deze premie kun je 20% tot 30% van de kostprijs terug krijgen. Het loont dus echt om te onderzoeken op welke premie je recht hebt. Kijk ook de website van je lokale gemeente om te kijken of de gemeente ook een premie voor verbetering van je woning weggeeft.

Over de schrijver
Als vochtbestrijder help ik al je problemen met vocht op te lossen. Tevens handige tips geven over hoe bepaalde problemen zelf kan oplossen horen hier ook bij.