De aarde is beschimmeld in de serre wat te doen?

schimmel in de serre

Het klimaat in de serre is warm en vochtig - de beste omstandigheden voor schimmels. Onder deze omstandigheden vormt de grond zich snel.

Waarom het zich in de serre vormt

Schimmelsporen zijn overal te vinden, zelfs in de lucht en op potgrond. Schimmel heeft warmte en vocht nodig om zich te vermenigvuldigen. Dat is precies wat de planten nodig hebben als ze worden gekweekt.

De schimmel tast zaden en dood plantmateriaal aan in een bepaalde mate. Beide zijn meestal aanwezig in serres . De zaadhulzen en cotyledonen vallen na korte tijd af en zijn voedsel voor de schimmels.

Bovendien komen schimmelsporen in het substraat terecht via de menselijke huid of via tuingereedschap. Omdat er in de serre natuurlijk veel activiteiten nodig zijn, verspreiden de sporen zich hier wijd en zijd.

Bescherming van de bodem tegen aantasting

Het hoogste gebod is reinheid. Om te voorkomen dat schimmel via tuingereedschap in de serre terechtkomt, moet het gereedschap alleen in de serre worden gebruikt. Zo wordt voorkomen dat nieuwe kiemen van buitenaf in de groeigrond terechtkomen.

In het ideale geval zijn er handschoenen beschikbaar in de serre, die alleen daar worden gebruikt. Dit voorkomt dat de huid de bron van infectie en externe besmetting wordt.

Teeltgrond is uiterst fijn en daardoor een goede voedingsbodem voor schimmels. Een goed alternatief is substraat uit kokosnoot. Het is grofkorreliger en heeft een natuurlijke bescherming tegen schimmels. Dit materiaal is superieur aan turf.

Gevlekt zaad uit de handel schimmelt niet. Als je je eigen zaden kweekt, moet je ervoor zorgen dat je absoluut droge granen gebruikt voor het zaaien. In geen geval mag zaad worden verkregen uit beschimmelde vruchten.

Verder is het belangrijk om de serre regelmatig te luchten en af te dekken als het erg warm is. Hoe koeler en droger het in de serre is, hoe kleiner het risico dat de grond gaat schimmelen.

Water geven is noodzakelijk en de jonge zaailingen hebben veel water nodig. Dit betekent echter niet dat het aardoppervlak constant vochtig moet zijn. Idealiter droogt het een keer per dag een uur uit.

Het is belangrijk om alle gevallen plantendelen regelmatig op te rapen en direct af te voeren. Dit materiaal vormt snel en draagt in belangrijke mate bij aan de verspreiding van de matrijs.

Maatregelen tegen schimmel

Als de aarde al beschimmeld is, hoeven de planten niet altijd te worden weggegooid. Als onmiddellijke maatregel heeft het bewezen dat het het beste is om een dikke laag turf of kokosnootmulch op de bodem te verspreiden. Dit is meestal voldoende totdat de jonge planten naar buiten mogen. Het effect kan worden versterkt door kaneel of water te geven met theeboomolie.

Als de grond van planten die het hele jaar door in de serre blijven, beschimmeld raakt, is een uitwisseling van het substraat onvermijdelijk. Belangrijk: Graaf de planten uit en spoel de grond van de wortels. Graaf de grond op tot een diepte van tien centimeter en vervang deze door verse grond of kokossubstraat.

In de praktijk is gebleken dat het het beste is om de grond te bedekken met folie en er grote kuipen op te plaatsen, waarin een mengsel van verse potgrond en kokossubstraat wordt geplaatst. De planten bewegen zich in de kuipen in plaats van direct in de grond.

Gezonde grond bevat altijd levende wezens. Er kan dus geen kiemvrije grond zijn op de lange termijn. Het is alleen belangrijk dat de bodem niet te schimmelig wordt of bedekt wordt door een schimmelgazon.