De vloer van je kelder waterdicht maken

De vloer van je kelder waterdicht maken

Wil je de vloer van je kelder waterdicht maken omdat je last hebt van water in je kelder? Mensen die een eigen woning hebben gaan er vaak vanuit dat een kelder door het beton waterdicht is. Dit is echter niet het geval. Beton is een materiaal dat van zichzelf, zonder bewerking, poreus is. De muren en bodem van eenvochtige kelder dienen dan ook vakkundig waterdicht gemaakt te worden. Als dat niet gebeurt, trekt er vocht in de muren en vloer van de kelder. Hierdoor kan bijvoorbeeld de constructie van de kelder verzwakken en gaan rotten. Ook kunnen zich schimmels en zwammen gaan vormen die schadelijk voor de gezondheid van de bewoners zijn. En dat is iets dat je liever wilt voorkomen dan genezen.
Lees meer over de kelder waterdicht maken met thoroseal

De kelder waterdicht maken

De kelder waterdicht maken

Maar hoe kun je als doe-het-zelver de kelder waterdicht maken. En dan specifiek de muren en vloer? Is dat niet iets wat aan een bouwkundig expert overgelaten moet worden? Idealiter wel. Wil je de beste en meest blijvende resultaten bereiken, dan kun je het beste een ervaringsdeskundige bedrijf bellen. In België kan dat via Vochtbestrijdingsnel.be. Mocht je echter meer ervaring hebben als klusjesman, dan kun je de kelder waterdicht maken ook met het onderstaande korte stappenplan realiseren.

Kort stappenplan om de keldervloer te dichten

  • Kelder leegpompen. Voordat je begint aan de kelderdichting van de vloer van de kelder, moet al het water uit de kelder gepompt worden. Alleen als er water in staat natuurlijk, zo niet dan is leegpompen niet nodig.
  • Als de kelder goed droog is, moeten eerst de randen tussen de vloer en muren aangepakt worden. Via beton dat met een spuitzak aan kan worden gebracht, krijg je de randen bij de betonvloer goed dicht.
  • Wanneer het beton in de randen helemaal opgedroogd is, begint de volgende fase. De keldervloer moet volledig schoongemaakt worden. Dat wil zeggen: alle steentjes, stof en andere vuil moeten verwijderd worden van de bodem van de kelder. In deze fase is het ook verstandig om wat grotere gaten in het beton te dichten, zodat er een strakke vloer en muren ontstaan. Kleine gaatjes, krasjes en beschadigingen hoeven niet opgevuld te worden. Deze worden namelijk straks, als de betonsealer wordt aangebracht, alsnog dichtgemaakt. Maak de kelder helemaal schoon met een chemisch schoonmaakmiddel van de bouwmarkt - trinatriumfosfaat (TSP) werkt vaak goed -, zodat alle vuil weg is.
  • Ten slotte breng je een betonsealer op de betonvlper en de muren aan. Als de betonsealer goed droog is, is de kelder waterdicht maken-klus geklaard. Jouw keldervloer en wanden kunnen er nu weer helemaal tegenaan!

Toch twijfels of ga je voor een expert?

Heb je twijfels of het wel gaat lukken om de poreuze keldervloer te dichten, neem dan contact op met een professionele vochtbestrijder via Vochtbestrijdingsnel.be. Ga niet zelf aan het knutselen als je twijfelt over jouw klusexpertise, want dat veroorzaakt veel frustratie en tijdverlies. Alvast veel geluk gewenst met het zelf klussen of het inschakelen van een vakman om uw kelder waterdicht te laten maken!

Over de schrijver
Als vochtbestrijder help ik al je problemen met vocht op te lossen. Tevens handige tips geven over hoe bepaalde problemen zelf kan oplossen horen hier ook bij.

Copyright © 2024. Alle Rechten Voorbehouden