douche lek drie oorzaken en drie oplossingen

Douches moeten waterdicht in een woning worden ingebouwd. Dat klinkt heel logisch, maar daar komt nog wel heel wat bij kijken. Want er zijn allerlei plekken in een douche waar het water door lekkage na verkoop van tijd flinke schade kan veroorzaken. Als water gedurende langere tijd in de muren kan trekken zal de schade zich zelfs tot verder in de woning kunnen uitstrekken. Redenen genoeg om het inbouwen van je douche aan een vakman over te laten. Want een lekke douche zorgt voor veel ellende. Meer informatie over vochtbestrijding muur.

douche siliconen

Een lekke douche door een slechte afdichting

Verreweg het grootste deel van de problemen met een lekke douche hebben te maken met de afdichting tussen de verticale tegelwand en de douchebak. Dat is een verbinding die wordt afgedicht met een siliconenvoeg. Zo’n siliconenvoeg moet regelmatig worden vervangen, maar dat blijft is veel gevallen achterwege. Een oude siliconenvoeg kan op den duur los gaan zitten, waardoor er water tussen de muur en de douchebak kan komen. Een losse voeg repareren is niet moeilijk. Haal de oude voeg weg, maak de ondergrond vetvrij en gebruik een goede waterafstotende siliconenkit om een nieuwe voeg aan te brengen. In elke bouwmarkt kun je daarvoor de geschikte materialen vinden.

Een lekke douche door kapotte tegelvloeren

Een groot deel van de douches wordt gemaakt met een kunststof douchebak. Die kan bijna nooit lek raken. Maar in vooral oudere en hele luxe douches zitten tegelvloeren. Dat zijn ook beruchte oorzaken van een lekke douche. Tegelvloeren gaan lekken doordat de voegen tussen de tegels kapot gaan. Dan wordt het pleisterwerk vochtig, met als gevolg dat de tegels los gaan laten. Problemen met een lekke douche door een kapotte vloer zijn te voorkomen door een ondergrond van cement te gebruiken. Zodra het cement droog is kunnen de tegels met een flexibele lijm op de ondergrond worden geplakt.

voorstrijk waterdicht

Lekke douche door een kapotte afvoer

De laatste veel voorkomende oorzaak van een lekke douche is een kapotte afvoer. Dat kan komen doordat gelijmde Pvc-buizen los zijn geraakt of door een lekkende verbinding. Het is een afhankelijk van het soort douche of een lek gemakkelijk te vinden is. Bij een douchebak op pootjes is het vrij gemakkelijk om een kleine opening te maken. Met een cameraatje kun je ontdekken wat het probleem is. Bij een betonnen afdekvloer is dat lastiger. Dan moet je een deel van het beton weghakken, zodat je de oorzaak van het probleem kunt vinden en repareren.

Reparatie van een lekke douche is soms verzekerd

doucheafvoer

Als je een lekke douche hebt waarbij voor de reparatie het nodige breek- en hakwerk is vereist, kunnen de kosten behoorlijk oplopen. Want meestal moet je voor de reparatie een gespecialiseerd bedrijf inschakelen. De kosten van die reparatie zijn soms te verhalen op de brandverzekering omdat die de kosten van het herstel van kapotte afvoerbuizen dekken. Het verdient aanbeveling om hier bij je verzekeringsmaatschappij naar te informeren. Doe dat liefst voordat je iemand opdracht geeft de lekke douche te repareren. Verzekeraars hebben soms goede tips voor het dichten van het lek.