Wanneer is een nieuwbouw droog?

Het is een bekend fenomeen: je nieuw gebouwde woning wordt opgeleverd, maar het is er nog ontzettend vochtig doordat bouwmaterialen nog niet goed zijn opgedroogd. Dat betekent dat je er nog lang niet in kunt trekken. Dat is vervelend, maar het wordt dringend aanbevolen om echt te wachten met verhuizen totdat de nieuwe woning droog is. Dat kun je bereiken door flink te stoken en te ventileren. Er zijn speciale bouwdrogers verkrijgbaar waarmee de snelheid om een nieuwe woning droog te krijgen flink stijgt. In dit artikel lees je alles over vochtbestrijding en hun prijzen.

bouwdroger

Neem vandaag nog contact met ons op voor een gratis offerte.

Na verdampen van minimaal 3.000 liter water is de nieuwe woning droog

Een pas opgeleverde nieuwbouwwoning bevat tussen de 3.000 en 5.000 liter bouwvocht. Dat is opgeslagen in de muren, vloeren en plafonds. Als je de woning op een natuurlijke manier laat opdrogen kan het wel twee jaar duren voordat de nieuwe woning droog is. Zolang hoef je echter niet te wachten voordat je er intrekt. Maar als je geen geduld hebt en meteen na de oplevering in de woning gaat wonen kun je wachten op problemen. Ten eerste gaat een vochtige woningen ten koste van het woongenot. Ernstiger is het als er schimmel achter de kasten en op de matrassen ontstaat, of als je gezondheidsproblemen krijgt.

Wanneer is je nieuwe woning droog genoeg om te verhuizen?

Om te bepalen hoelang het duurt voordat je nieuwe woning droog genoeg is begin je met tellen op het moment dat de vloeren worden gestort. Wanneer er op dat moment wordt gestart met stoken en goed ventileren, liefst met een bouwdroger, is de nieuwe woning na drie maanden droog genoeg op er te gaan wonen. Dan is de kans op schimmelvorming en gezondheidsproblemen niet meer zo groot. Maar op dat moment is nog lang niet al het vocht verdwenen. Deskundigen zeggen dat het wel een jaar tot twee jaar kan duren totdat het vochtniveau in een nieuwe woning op een normaal peil is.

vochtproblemen schimmel condensatie

Signalen dat de nieuwe woning droog is

Als bewoner leer je je nieuwe woning langzamerhand kennen. In het eerste jaar zal je merken dat het in periodes van vorst vaak voorkomt dat de ramen aan de binnenzijde vochtig worden. Hoe natter de ramen worden, des te meer overtollig vocht er nog aanwezig is. Dat is een signaal dat je nog steeds flink moet blijven stoken en ventileren. Als de ramen niet meer nat worden bij vorst is dat een teken dat al het bouwvocht is verdwenen. Dat kun je ook terugzien op de energierekening. Want die is in een droge woning 10 tot 15 procent lager dan in een vochtige woning.

Wees geduldig totdat de nieuwe woning droog is

Het is begrijpelijk dat eigenaren van een nieuwe woning daar zo snel mogelijk in willen trekken. Niet alleen vanwege het enthousiasme over de nieuwe woning, maar ook omdat de huur van een tijdelijke woning zwaar op de begroting kan drukken. Toch is het verstandig om te wachten tot de nieuwe woning droog is. Want als je in een te vochtige woning trekt krijg je onherroepelijk schade aan je inboedel en wellicht ook gezondheidsklachten. En dat is het beslist niet waard.

Copyright © 2024. Alle Rechten Voorbehouden