Hoe condensatie verhelpen in dubbelwandige vensters

condensatievocht dubbelwandig venster

De meeste experts zijn het erover eens dat condensatie of "mist" in een dubbelwandige ruit technisch gezien geen probleem is... althans niet in de zin dat uw ruit weer op het oorspronkelijke prestatieniveau kan worden gebracht. Momenteel zijn er twee verschillende manieren om met condensatie op ramen om te gaan: 1) ofwel het raam vervangen - u kunt meestal alleen de glasunit vervangen en niet het hele raam - of 2) een lokaal bedrijf inhuren om gaten in de buitenste ruit te boren, de ramen van binnenuit schoon te maken en eenrichtingsluchtopeningen te installeren om toekomstige condensatie te helpen voorkomen. Lees ook over optrekkend vocht kelder

Het probleem met gehard glas

Als uw condensatieproblemen zich voordoen in een glazen schuifdeur of een raam dat waarschijnlijk gehard glas heeft (bijvoorbeeld als het raam meer dan 9 vierkante meter glasoppervlak heeft en minder dan 18 centimeter boven de vloer ligt), is uw enige optie vervanging. Dit komt omdat het in principe onmogelijk is om gehard glas te boren zonder het te breken. U dient ervan uit te gaan dat alle deuren met dubbele glasoppervlakken die groot genoeg zijn om er een bol van 3 inch doorheen te laten gaan, gemaakt zijn van gehard glas (of in sommige gevallen gelaagd veiligheidsglas).

Vervangen van dubbele ruiten

Dubbele ruiten, ook wel "geïsoleerde" of "thermische" ramen genoemd, worden gemaakt met twee glaspanelen die over een afstandhouder en een afdichtingsmiddel worden geklemd, waardoor een ruimte tussen de ruiten ontstaat die met lucht of met een gas, meestal argon of krypton, wordt gevuld. Het is deze verzegelde ruimte die het raam het grootste deel van zijn thermische prestaties geeft. De afstandhouder kan ook een droogmiddel bevatten om eventueel vocht in de lucht in de afgesloten ruimte te helpen absorberen. Condensatie in een thermisch venster duidt meestal op een defecte afdichting tussen de glaspanelen en/of verzadiging van het droogmiddel.

Omdat een verbroken afdichting verse lucht en waterdamp in de ruimte van het raam laat binnendringen, wordt een condensatieprobleem eenvoudigweg een functie van de natuur. Condensatie is ook een zeker teken dat met gas gevulde ramen dat niet meer zijn. En omdat er geen manier is om een geïsoleerd raam opnieuw af te dichten, is vervanging van het glas de enige optie om de maximale thermische prestaties te herstellen, naast het oplossen van het probleem van condensatie op uw ramen. Zoals gezegd kunnen de meeste beglazingen van geïsoleerde ramen als een eenheid worden vervangen, wat u de kosten en de verbouwingswerkzaamheden voor het vervangen van het hele raam, het kozijn en alles bespaart.

Als uw ramen nog steeds onder de garantie vallen, is de eerste stap om contact op te nemen met de leverancier of fabrikant, aangezien de vervanging mogelijk gratis is. Als de garantie is verlopen, is het een goed idee om met de fabrikant te overleggen over de aanbevolen vervangingsopties. Veel lokale glasfabrikanten kunnen ook nieuwe ruiten in elke gewenste afmeting fabriceren.

Geïsoleerde ramen herstellen

De enige manier om een thermische ruit te ontdoen van condensatie is het verwijderen van de vochtige lucht tussen de ruiten en deze te vervangen door droge lucht. En er is een professionele service gebaseerd op deze techniek. Thermische ruitherstelbedrijven komen naar uw huis en boren een klein gaatje (3/8 inch of zo) in een boven- en benedenhoek van het getroffen raam. Ze spuiten verschillende vloeibare oplossingen op de binnenzijde van de ruiten door het bovenste gat en zuigen ze uit door het onderste gat. Zodra het raam schoon en droog is, worden de gaatjes afgedicht met kleine ontluchtingspluggen die lucht en waterdamp uit de raamholte laten ontsnappen, maar ze niet terug naar binnen laten stromen.

Werkt dit proces voor uw ramen? Dat zou kunnen. Of misschien niet. Er zijn tal van consumentenrekeningen in beide richtingen. In ieder geval beweren restauratiebedrijven vaak dat hun proces 1/3 tot 1/2 keer zoveel kost als het vervangen van glas. En denk niet eens aan een service die geen geld-terug-garantie biedt.

Beslissen welke weg te gaan

Dit kan een lastig karwei zijn, en u moet uw opties zorgvuldig onderzoeken. Als u besluit om de restauratie te proberen en het werkt niet, zult u het venster niet echt verder devalueren, aangezien het al is mislukt. Aan de andere kant, als de restauratie niet bevredigend is en het bedrijf het niet goed doet, zult u de kosten van de restauratie niet meer hoeven te betalen en zult u nog steeds geconfronteerd worden met het betalen van nieuw glas. Natuurlijk, als de thermische prestaties een hoge prioriteit hebben, is vervanging duidelijk de beste optie.