Heb je echt een ontvochtiger nodig?

ontvochtiger nodig

Ontvochtigers bestaan al sinds 1902 als een van de eerste methoden van een airconditioner. Sinds die tijd is het ontwerp natuurlijk veranderd en dus is het product een bekend huishoudelijk product om overtollige luchtvochtigheid te helpen verminderen. Het is belangrijk om de luchtvochtigheid in uw huis op peil te houden. Hoewel te weinig luchtvochtigheid kan leiden tot een aantal ongemakken, zoals gebarsten lippen en scheuren in houten meubels, kan het omgekeerde van te veel vocht, uw huis een broedplaats voor schimmel en meeldauw maken, wat kan leiden tot een aantal zeer ernstige gezondheidsklachten.

Lees meer over: 6 Tekenen dat u de luchtkwaliteit in uw huis moet verbeteren

Er zijn twee hoofdtypen van ontvochtigers om uit te kiezen - koelmiddel (ook wel bekend als compressor) en droogmiddel. Ze werken op verschillende manieren en beweren dat ze beter geschikt zijn voor verschillende omgevingen.

Koelmiddel (of compressor) ontvochtigers

 • Deze zuigen lucht aan via een filter en over koude spoelen.
 • Het water condenseert dan op de spoelen en druppelt in het waterreservoir.
 • Er wordt vaak beweerd dat ze beter werken bij hogere temperaturen en een hogere luchtvochtigheid, en dus zijn ze de betere keuze voor de meeste bewoonde huizen in het land.

Droogmiddel ontvochtigers

 • Deze gebruiken een adsorberend materiaal om water aan de lucht te onttrekken.
 • Het materiaal wordt vervolgens verwarmd zodat het vocht in het waterreservoir druppelt.
 • Droogmiddeldrogers zijn ontworpen om effectiever te werken bij lagere temperaturen - het soort omgeving dat u kunt verwachten in uw typische garage of een serre of een onverwarmde kelder (als u een kelderverdieping heeft, en het is meestal warmer dan 10 graden, dan zou u waarschijnlijk voor een koelmiddel gaan).
 • Het wordt vaak beweerd dat dehydrerende ontvochtigers de neiging hebben om meer energie te gebruiken dan koelmiddel ontvochtigers vanwege de manier waarop ze warmte gebruiken om het adsorberende materiaal op te warmen.

Als u merkt dat uw huis een klein vochtprobleem heeft dan kan een luchtontvochtiger een grote aankoop zijn, tegenwoordig zijn ze relatief goedkoop, gemakkelijk verkrijgbaar en vereisen ze geen arbeidsintensieve opstelling. Het laten draaien van een luchtontvochtiger is ook gemakkelijk, hoewel de gebruikelijke kostenverhoging op de energierekening en kan helpen de hoeveelheid huisstofmijt te verminderen en overtollig vocht te verwijderen.

Echter, als uw huis last heeft van stromende ramen, watervlekken, doorweekte oppervlakken en muren, als het hout in huis zacht aanvoelt, er ernstige schimmel is en er een onaangename muffe geur hangt, dan is het probleem te ver voorbij de mogelijkheden van een luchtontvochtiger geëscaleerd.

Als u zich in deze situatie bevindt, moet u de bron van het water lokaliseren. Het kan zijn dat er een lek in het raam, het dak of een scheur in de muur zit. Verder moet u controleren of de goten niet verstopt zijn, of uw wasmachine en/of droger goed naar buiten is geventileerd en of uw huis een grondige vochtdichtingskuur heeft ondergaan.

Daarna zult u moeten beoordelen of uw huis voldoende ventilatie heeft, het zou overbodig zijn om alle bovenstaande stappen te doorlopen, koop een luchtontvochtiger om het vocht snel weer op te bouwen omdat de luchtontvochtiger niet krachtig genoeg is om een slechte ventilatie te compenseren.

Natuurlijk zijn bepaalde ruimtes ergere boosdoeners voor een hoge luchtvochtigheid en grote hoeveelheden vocht, bijvoorbeeld badkamers, keukens en wasruimtes. In dit soort ruimtes moet altijd een afzuigkap aanwezig zijn en deze moet vóór het koken, baden of douchen worden ingeschakeld en na gebruik kortstondig worden ingeschakeld.

Daarnaast moet u zich bewust zijn van de extra stappen die nodig zijn bij het bezit van een luchtontvochtiger.

 • U moet stofzuigen voordat u een luchtontvochtiger gebruikt, zodat het stof zich niet in de kamer verspreidt en het stoffilter niet verstopt raakt. Dit is vooral belangrijk als u last heeft van allergieën.
 • Het gebied van uw huis waar u uw luchtontvochtiger plaatst is ook erg belangrijk. U heeft waarschijnlijk liever dat uw luchtontvochtiger uit het zicht staat. Maar u moet hem uit de buurt van muren, meubels en gordijnen plaatsen, zodat de lucht er omheen kan circuleren en meer vocht uit de lucht kan halen.
 • U zult het waterreservoir na gebruik voortdurend moeten legen.
 • Ook moet u de luchtontvochtiger met een doek afvegen, zodat u geen schimmel en meeldauw krijgt van het stilstaande water.
 • Controleer of eventuele bezittingen (zoals gitaren) in de kamer niet bij een bepaalde luchtvochtigheid hoeven te worden opgeslagen, omdat de luchtontvochtiger hier natuurlijk invloed op heeft. U wilt eigenlijk ook geen huis met droge lucht.
 • Ontvochtigers blazen warme lucht uit de achterkant van de unit, terwijl dit in de winter in de zomer misschien een perkje kan zijn, het kan leiden tot overmatige warmte. De machine zou ook nodig zijn gedurende de seizoenen; de winter om vochtig te bestrijden maar de zomer om het stuifmeel te verminderen.
 • Meestal veroorzaken ze een verhoging van de energiekosten.

In vergelijking met het installeren van een ventilatiesysteem voor het hele huis lijkt het misschien een stuk lastiger dan het kopen van een ontvochtiger, maar de voordelen wegen veel zwaarder dan de aanvankelijke scepsis. Niet alleen doet een hele huis ventilatie oplossing alles wat een luchtontvochtiger doet, het komt ook niet met een van de nadelen die een luchtontvochtiger heeft.

 • Hij hoeft niet te worden geleegd of gereinigd.
 • Neemt geen ruimte in beslag.
 • Kan de energiekosten verminderen.
 • Wordt geleverd met garantie.
 • Laag geluidsniveau en slim gepositioneerd zodat hij weinig tot geen verstoring van het dagelijks leven veroorzaakt.
 • Vermindert radongas, elimineert condensatie en voorkomt schimmelvorming.
 • Heeft een ISO Course 65% (G5) filter om te voorkomen dat er pollen/stof in de woning terechtkomen, waardoor de voordelen van een goede luchtkwaliteit in uw huis het hele jaar door, van seizoen tot seizoen, behouden blijven.

De kwaliteit van de binnenlucht staat misschien niet hoog op uw lijstje van zorgen. De meeste mensen associëren gezondheidsproblemen niet met de lucht in hun huis en denken, 'ik ben gewoon gevoelig voor hoofdpijn,' of 'mijn neus is altijd verstopt'. Toch loopt 81% van de mensen het risico op ademhalingsproblemen of dermatologische aandoeningen als gevolg van de lucht in hun huis. Er kunnen tot 900 giftige stoffen zijn die de kwaliteit van onze binnenlucht vervuilen. Deze binnenluchtvervuilende stoffen kunnen op lange termijn ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van ons lichaam. We weten dat er een direct verband bestaat tussen roken en gezondheidseffecten zoals hartaandoeningen, maar binnenhuisvervuiling kan ook ademhalingsproblemen veroorzaken.

Hele huisventilatie is de beste manier om ervoor te zorgen dat de binnenkomende lucht die in uw woning komt, vers en gefilterd is. De installatie van een volledige huisventilatie-eenheid in vergelijking met een luchtontvochtiger of luchtreiniger zal helpen de blootstelling te verminderen en de buitenlucht naar binnen te brengen, door deze tegelijkertijd te filteren en de kwaliteit van de binnenlucht te verbeteren. We hebben een scala aan ventilatieoplossingen voor elke woning en elke ventilatiebehoefte, van afzuigventilatoren tot positieve ingangsventilatie en mechanische ventilatie met warmteterugwinning. We bieden ook een gratis huisonderzoek aan, zodat we uw vastgoedvraagstukken goed kunnen beoordelen en een grondige beoordeling kunnen bieden.