Herstelling laten doen door waterlek

Herstelling laten doen door waterlek

In en achter de muren in onze woningen zitten allerlei leidingen. Op deze manier zijn de leidingen mooi weggewerkt en kun je je ruimtes strak aankleden zonder last te hebben van allerlei leidingen die overal lopen. Dit is een handige manier van leidingen wegwerken, maar nadelen ondervind je als er één of meerdere leidingen een waterlek hebben. Dit heb je vaak niet direct door, omdat het misschien geen grote breuk is, maar een kleine beschadiging aan de leiding. Je zul dan ineens constateren dat er een vochtprobleem ontstaat door vochtplekken op de muur of zelfs schimmel op de muur. Je moet dan zo snel mogelijk actie ondernemen, want schimmel zal zich uitbreiden en dit kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Daarnaast verspil je ook onnodig veel water. Het probleem is dan om te achterhalen waar de lekkage zit. Hiervoor kun je een expert inschakelen. Die kan zonder dat je direct je muur moet afbreken, de lek detecteren.

Lekdetectie

Lekdetectie

Je hebt geconstateerd dat er vochtplekken of schimmel op je muur verschijnen. Wat ga je dan doen? Direct de hele muur openbreken, daar is het nog een beetje te vroeg voor. De lekkage kan ook ergens anders zitten, maar het water kan naar een andere plek lekken, dus dan zou je de muur voor niets openbreken. Eerst moet je dus de juiste plek detecteren waar de lekkage zit. Schakel hiervoor een expert in. De expert kan door middel van speciale apparatuur een lekdetectie uitvoeren. Meestal gebeurd dit met een infraroodcamera of een thermografische camera. De expert kan op deze manier de exacte plek van lekkage vinden zodat je daarna actie kunt ondernemen. Meer informatie over opsporen van een waterlek.

Herstelling

Na de lekdetectie weet je dus de exacte locatie van de lekkage. Nu is het een kwestie om dit te laten herstellen. Ook nu is het verstandig om een loodgieter of installateur te laten komen die dit kan doen. Zij hebben de kennis op welke wijze de lek gedicht kan worden. Soms is het misschien nodig om het gedeelte van de muur waar de lekkage is gedetecteerd af te breken, maar de technische mogelijkheden worden ook steeds beter. Er zijn ook installateurs die een lekkage van binnenuit de leiding kunnen dichten. Hierdoor wordt de leiding stilgelegd, gedroogd en gereinigd en wordt er vervolgens door de leidingen een speciale coating van epoxyhars gespoten. Dit zal de wanden van de leiding beschermen en lekkages dichten. Het is dus helemaal afhankelijk wat voor soort lekkage je hebt, hoe deze herstelt kan worden.

Verzekering

Je zit natuurlijk bij een lekkage met een schadepost. Je hebt een factuur voor de lekdetectie en de herstelling ontvangen en je zult de muur weer moeten herstellen. Hiervoor ben je in de meeste gevallen verzekerd met de brandverzekering. De verzekering is niet enkel voor brand, maar ook voor waterschade. Wel zijn er enkele voorwaarden om voor dekking in aanmerking te komen. De verzekeraar zal je schade vergoeden als aangetoond kan worden dat je serieus naar het lek op zoek bent gegaan en de lekkage ook professioneel verholpen is. Als je dus experts hebt laten komen voor lekdetectie en de herstelling, dan kun je dit met de facturen aantonen en wordt de schade door de lek in de muur door je verzekeraar gedekt.

Over de schrijver
Als vochtbestrijder help ik al je problemen met vocht op te lossen. Tevens handige tips geven over hoe bepaalde problemen zelf kan oplossen horen hier ook bij.