Hoe een waterlek in huis opsporen?

Hoe een waterlek in huis opsporen?

Een waterlek in één van je leidingen kan voor veel overlast zorgen. Het zou zomaar kunnen zijn dat het maar een haarscheurtje in de leiding is, waardoor druppelsgewijs water uitlekt, zodat je het niet eens direct doorhebt. Omdat dit zo geleidelijk gaat kan dit soms wel meer schade veroorzaken dan een grote leidingbreuk. Je krijgt dan ineens last van veel vocht in je huis en de daarbij nodige overlast, zoals vochtplekken en schimmel. Het lastigste is dat leidingen meestal verborgen zitten in of achter muren en je dus niet direct bij de leidingen kunt komen. Toch moet je de plek van de lekkage opsporen, anders kan de lekkage niet gerepareerd worden. De vermoedelijke plek van de lekkage direct openbreken is niet de juiste oplossing, omdat de waterlek ook ergens anders in de leidingen kan voorkomen en dat het water van de lekkage langs de leidingen naar de betreffende plek lekt.

Symptomen dat je een waterlek hebt

Symptomen dat je een waterlek hebt

Wanneer je onderstaande symptomen opmerkt, zou het kunnen dat je lekkage hebt in één of meerdere leidingen. Onderneem dan direct actie om het waterlek zo snel mogelijk te dichten en verdere problemen met vocht te voorkomen.

Er is een kans dat je lekkage hebt als:

  • Een muur vochtig begint te worden, of dat andere muren ook een hoge vochtigheid hebben.
  • Er bruine vlekken op je muur verschijnen.
  • Er op bepaalde plekken op de muur of plafond schimmels ontstaan.
  • Als de vochtigheid in een bepaalde ruimte hoger is zonder dat er aanleiding toe is.
  • Als je energierekening zonder reden ineens hoger is of er zijn schommelingen.
  • Bij grote beschadiging van de leidingen is het mogelijk dat het huis gaat verzakken.

Wat doen als je een waterlek vermoedt?

Het eerste wat je moet doen als je een vermoeden hebt dat je wel eens lekkage zou kunnen hebben, alle zichtbare leidingen controleren. Als er een waterlek in een zichtbare leiding zit, dan zou je dit kunnen herkennen aan kalk of roest aan de leiding. Ga met een stuk keukenpapier langs de leidingen en check of er vocht in het keukenpapier trekt. Zit er geen vocht in je keukenpapier en lijkt er aan de zichtbare leidingen geen lekkage te zien dan zit de waterlek in een leiding achter of in de muur. Het waterlek moet dan door een expert opgespoord worden door middel van lekdetectie.

Lekdetectie

Lekdetectie

Wanneer het voor je vaststaat dat je problemen met vocht door een lekkage komt door een leiding in je muur, dan is het verstandig een expert dit waterlek te laten opsporen. De expert kan zonder breekwerk en met behulp van apparatuur de waterlek opsporen. Dit kan op verschillende wijzes:

  • Infrarood – Hiermee kan door de muur heen gekeken worden en lekkage in warmwaterleidingen opsporen, omdat infrarood warmte opspoort.
  • Ultrasoon – Met ultrasoon kan de waterlek opgespoord worden door middel van geluidsgolven.
  • Endoscopie – Wanneer de expert in de leiding kan komen, kan hij met een cameraatje de leiding inspecteren.

Wanneer het lek is opgespoord, zul je het waterlek moeten repareren. Er geen garantie dat hiervoor geen breekwerk nodig is. Ook moet je eventuele schade door vocht herstellen, want als je problemen met vocht hebt, kan dit tot schimmels leiden en dat is niet gezond.

Over de schrijver
Als vochtbestrijder help ik al je problemen met vocht op te lossen. Tevens handige tips geven over hoe bepaalde problemen zelf kan oplossen horen hier ook bij.

Copyright © 2024. Alle Rechten Voorbehouden