Het verzorgen van houten balken

Hout blijft een cruciaal bouwmateriaal in het België en miljoenen eigendommen zijn afhankelijk van houten balken om hun structurele integriteit te handhaven. Hout is een bouwmateriaal dat vrijwel overal in huis te vinden is, van daken en plafonds tot muren en vloeren. Er zijn veel voordelen verbonden aan het bouwen met hout van duurzame oorsprong, omdat het gemakkelijk te verwerken en te bewerken is en omdat het na voltooiing esthetisch aantrekkelijk kan zijn.

Hout kan echter gevoelig zijn voor schade die wordt veroorzaakt door het vochtige klimaat in het België. Nu de temperaturen dalen en er in de winterperiode meer regen wordt verwacht, kunnen huiseigenaren en huiseigenaren problemen ondervinden met hun hout.

Lees meer over Een halt toeroepen aan houtrotschimmels door middel van houtverzorging

Het repareren van constructiehout

droogrot op hout

Natte en droge rotting kan vaak leiden tot rotting of verzwakking van hout, dat dan moet worden verwijderd en vervangen. De meest kwetsbare delen van het hout zijn meestal de delen die in de buitenmuurstructuur dragen, omdat dit de punten zijn waar het hout het meest waarschijnlijk vocht opneemt. Dit betekent dat in veel gevallen alleen de uiteinden van het hout moeten worden vervangen.

De traditionele methode voor het herstellen van constructiebalken is het verbinden van het hout met nieuwe secties met behulp van stalen platen of bouten, en houten verbindingsstukken die door het hout heen worden bevestigd. Hoewel dit effectief is, kunnen de stalen platen vrij lelijk zijn als ze bloot blijven liggen.

Een alternatief voor grote balken is het gebruik van epoxyharsen om structurele reparaties uit te voeren. Dit is een esthetische en economische methode - reparaties kunnen vaak relatief snel worden uitgevoerd, zonder grote delen van het bestaande hout te hoeven uitsnijden. Het veroorzaakt ook een minimale verstoring van de omringende constructie en ontneemt de noodzaak van lelijke staalplaten.

De waarschuwingssignalen voor droogrot en natrot

Om aanzienlijke structurele reparaties aan uw woning te voorkomen, is het belangrijk dat huiseigenaren op de uitkijk blijven voor eventuele tekenen van schade, met name Droog- en Natte rotting. In tegenstelling tot zijn naam heeft Droogrot vocht nodig om te bloeien en te groeien, en het kan moeilijk te herkennen zijn omdat het vaak uit het zicht groeit op plaatsen waar mensen niet gemakkelijk toegang hebben, zoals onder vloerdelen, achter lambriseringen, in lofts of achter gips uit de buurt van het licht.

Aangetast hout wordt bedekt met een witte groei van schimmelstrengen (mycelium) aan de achterzijde en heeft grote scheuren van ongeveer 50 mm in het vierkant over de houtnerf die 'cuboidal cracking' worden genoemd. Oranje of rode sporenstof kan aanwezig zijn wanneer de schimmel een vruchtlichaam (paddenstoel) op het aangetaste hout produceert. Het meest zorgwekkend is het feit dat droogrot zich op vele meters afstand van de oorspronkelijke vochtbron kan verspreiden.

Natrot daarentegen is niet zo schadelijk als droogrot, maar kan toch aanzienlijke schade veroorzaken. Het tast hout aan in veel nattere omstandigheden, waardoor het een veel voorkomende oorzaak is van structurele defecten, vooral wanneer regenwater een gebouw binnendringt en onbehandeld blijft. Het vruchtlichaam produceert schimmelsporen en wanneer deze ontkiemen produceren ze enzymen die de cellulose in het hout afbreken, waardoor het hout zijn kracht verliest.

Natte rot is te herkennen aan een vochtige muffe geur, kleinere scheurtjes in de nerf dan droogrot, verweking van het hout en merkbare verkleuring van het hout. Natrot treedt alleen op wanneer de vochtbron hoog genoeg is om een uitbraak te ondersteunen, terwijl Droogrot zich veel verder van de vochtbron kan uitstrekken.

Heeft u hulp nodig van specialisten op het gebied van houtreparatie?

Er is een grote verscheidenheid aan houtreparaties beschikbaar, maar het is belangrijk om het probleem correct te identificeren om ervoor te zorgen dat de juiste behandeling wordt toegepast. Als u niet zeker weet of de houten balken in uw bedrijf zijn aangetast door vocht, neem dan contact op met deskundigen op het gebied van onroerend goed die ervaring hebben met het identificeren, verwijderen en behandelen van schadelijke rot.