Hoe behandel je opstijgend vocht?
Wanneer er opstijgend vocht in de woning aanwezig is, kan dat voor problemen zorgen. Gelukkig is het mogelijk om dit te verhelpen, op deze pagina leggen we uit hoe dit werkt.
Pleisterwerk afkappen
Uiteraard moet eerst worden vastgesteld dat er inderdaad sprake is van optrekkend vocht. De behandeling kan namelijk behoorlijk ingrijpend zijn. Eerst worden de plinten afgenomen en het pleisterwerk wordt afgekapt tot waar het nodig is. Zo wordt de muur gereed gemaakt voor de volgende stap.
Boren en injecteren
De aannemer kan nu gaten boren, die worden op gelijkmatige afstanden geboord juist boven de vloer. Vervolgens wordt met een speciaal pistool een gel of andere vloeistof geïnjecteerd. De beste vulling voor het karwei wordt ter plekke bepaald en kan afwijken per muur en het aanwezige vochtprobleem. De vulling zal een chemische reactie tot gevolg hebben in de muur, die ervoor zorgt dat er een horizontale bescherming ontstaat tegen optrekkend vocht. Dat noemt met een waterkeringsfolie. Om deze werkzaamheden uit te voeren moeten één of enkele dagen uitgetrokken worden, dit is mede afhankelijk van het totale oppervlak.
Afwerking
Er zijn twee opties om de muur na behandeling af te werken. De aannemer kan de muren direct afwerken, het is ook een optie om deze eerst volledig te laten drogen. Dit proces zal meerdere maanden in beslag nemen, vervolgens kan de muur afgewerkt worden. Drogen gaat met ongeveer twee centimeter per maand, in totaal kan het een jaar duren. Voor welke optie je ook kiest, er zal eerst een vlies om het membraan worden aangebracht. Daar zal een nieuwe pleisterlaag tegenaan komen. Dit vlies zal resterend vocht tegenhouden zodat het niet bij het nieuwe pleisterwerk kan geraken. Een andere optie is gipsplaten monteren. Deze platen worden op de onderstructuur van hout of metaal gemonteerd. Wanneer er zich een holle ruimte achter bevindt kunnen leidingen worden weggewerkt, of er kan isolatiemateriaal worden aangebracht.