Opstijgend vocht - Waarom gebeurt dit met mij!?

O jee. Tijd om Opstijgend vocht aan te pakken, een echt deprimerend vastgoedprobleem. Stel je de scène voor: je bent vrolijk op weg naar beneden in de ochtend als je het ineens ziet.... het kenmerkende 'keurmerk' van vochtige vlekken langs de muur op de begane grond. "Hoe kan dit ? Je vraagt je af waarom dat dit met je gebeurt, terwijl je je afvraagt hoe het met de doordrenkte gips zit.

Lees meer over: Opstijgend vocht behandelen: Muren injecteren of onderkappen en Prijzen

Het nieuwsgierige geval van opstijgend vocht

Eerst en vooral is Sherlock Holmes niet echt nodig om de bron van het vocht te achterhalen. Dankzij het vreugdevolle Belgische klimaat van constante regen die slechts af en toe onderbroken wordt door een nog heviger regenbui, is de boosdoener vrij duidelijk. De grote vraag is wat het doet in je huis, en hoe is het precies gelukt om ongeveer een meter de muur op te klimmen?

Vochtige en natte muren - uitgelegd!

vocht in de keuken

Is het water plotseling gevoelig geworden en heeft het besloten om wraak te nemen op je omdat je het al die jaren door het toilet hebt gespoeld? Niet helemaal, het echte antwoord is iets alledaagser en de schijnbaar zwaartekrachtverstorende vloedsporen kunnen worden verklaard door een proces dat capillaire actie wordt genoemd.

U ziet namelijk, net zoals u kunt zien hoe vocht zich door een keukenrol omhoog beweegt, zoals het vocht absorbeert, zo kan capillaire werking het water in de grond via smalle doorgangen in poreuze bouwmaterialen zijn weg naar boven vinden. Behoorlijk ontmoedigend, toch? Maar het is in ieder geval geen wraakzuchtig toiletwater....

Waarom heeft niet elk huis een stijgend vochtgehalte?

Om onszelf even de eer te bewijzen, realiseerden wij mensen ons al snel dat zitten in koude, vochtige en fetid huizen niet zo uitnodigend is als een lekker warm, geroosterd en droog huis. Daarom worden bijna alle moderne huizen gebouwd met een ingebouwde Vochtbestendige Cursus (DPC) die ontworpen is om opstijgend vocht en capillaire werking te voorkomen door op te treden als een barrière die onder gemetselde muren wordt gebouwd om te voorkomen dat vocht dat dieper in het gebouw wordt geabsorbeerd, wordt geabsorbeerd. Helaas is dit niet altijd het einde van het verhaal, zoals je nu kunt bevestigen terwijl je in je pyjama staat te kijken naar je kostbare behang dat lusteloos van de muren zweeft.

Er zijn twee belangrijke redenen waarom Rising Damp vandaag de dag nog steeds een probleem is in zoveel huizen. In de eerste plaats is de technologie op het gebied van vochtwering in de laatste 100 jaar een lange weg afgelegd, en oudere eigenschappen die vochtwerende cursussen bevatten die niet voldoen aan de moderne industriële normen zijn gewoon meer kans om af te breken en te mislukken als gevolg van leeftijd en achteruitgang.

Ten tweede kan het zijn dat de vochtwerende laag is 'overbrugd', wat betekent dat het maaiveldniveau boven de oorspronkelijke DPC is gestegen, waardoor het ineffectief is. Meestal wordt deze overbrugging veroorzaakt door externe factoren zoals het aanbrengen van een nieuw betonpad, tuin of bloemperk boven het niveau van de oorspronkelijke DPC. Nu hier bij Vochtbestrijding Snel houden we er niet van om met de vingers te wijzen.... maar dat bloembed heeft zich nu niet gebouwd, toch?

Wat kan ik doen om te stoppen met opstijgend vocht?

vocht meter opstijgend vocht

Uw eerste stap zou moeten zijn om de eigenschap te onderzoeken om de oorzaak van vocht nauwkeurig vast te stellen en de mogelijkheid uit te sluiten dat het vocht wordt veroorzaakt door minder beruchte maar meer voorkomende vochtproblemen zoals condensatie of doordringende vochtigheid.

Als u vaststelt dat het water de woning binnenkomt via een defecte of gebroken vochtbestendige cursus, dan zijn er gelukkig een aantal opties beschikbaar die u het aanzienlijke ongemak van het bulldozeren van uw huis en het opnieuw beginnen zullen besparen! De meest voorkomende vorm van behandeling is door middel van vochtbewijs injectie, en terwijl u dit zelf kunt proberen, is het een zeer complexe procedure. Het vereist gaten worden geboord in de aangetaste muren op de juiste hoogte en diepte en vervolgens een effectieve vochtbestendige oplossing worden geïnjecteerd in de muren om de haarvaten te bekleden met een vochtbestendige chemische stof die effectief zal voorkomen dat het opstijgend vocht.

Een andere optie is de installatie van een Elektro Osmotisch systeem dat gebruik maakt van een kleine elektronische puls om het proces van capillaire werking om te keren. Hoewel het niet zo'n bekende oplossing is als chemische injectie, wint het aan populariteit en heeft het bewezen een veilig en effectief alternatief te zijn.