Hoe de luchtkwaliteit in uw huis te verbeteren

luchtkwaliteit

Luchtkwaliteit binnenshuis

Als de meeste mensen denken aan vervuiling denken ze aan buitensmog, ozon en nevel. Waar ze niet aan denken of misschien niet eens aan denken, maar de vervuiling van de binnenlucht kan in feite erger zijn dan de buitenlucht. Allergieën, astma en andere ademhalingsproblemen voor in de meest extreme gevallen longkanker houden verband met een slechte binnenluchtkwaliteit en binnenluchtvervuiling. Lees meer over luchtontvochtiger

Huizen zijn vandaag de dag strakker gebouwd met minder luchtuitwisseling. Het goede deel is dat het resulteert in een energiezuiniger huis, terwijl het slechte deel resulteert in een slechte binnenluchtkwaliteit.

Sommige tekenen die wijzen op problemen met de binnenluchtkwaliteit zijn: geuren, merkbaar muffe of verstopte lucht, een te hoge luchtvochtigheid of een gebrek aan luchtbeweging. Als u schimmel of meeldauw ziet, beschadigde rookkanalen of schoorstenen, of vuile of defecte verwarmings-, ontluchtings- en airconditioningsystemen, dan kunt u een probleem of een potentieel probleem hebben.

Een ander teken zijn gezondheidsklachten. Als u een consistente allergie, een verstopte neus, hoofdpijn, sinusproblemen of hoesten hebt en u zich merkbaar beter voelt als u buiten bent, dan hebt u misschien het zogenaamde sick building syndrome. Het sick building syndroom is wanneer de omgeving van een gebouw je ziek maakt.

Het goede is de kwaliteit van de binnenlucht die u kunt controleren en beheren. Hier zijn enkele manieren om de luchtkwaliteit in uw huis te verbeteren.

Elimineer zoveel mogelijk giftige stoffen

Reinigingsmiddelen, spuitbussen, bepaalde luchtverfrissers en andere huishoudelijke chemicaliën geven giftige stoffen af aan de lucht. Probeer te voorkomen dat er giftige stoffen in de lucht terechtkomen. Sigarettenrook en houtkachels brengen ook schadelijke giftige stoffen in de lucht. Werk aan het vermijden van het bijdragen aan het probleem. Dat geldt ook voor stof en dierlijke huidschilfers. Regelmatig schoonmaken en afstoffen en het installeren van een luchtreiniger kan hierbij helpen. Het openen van de ramen bij het schoonmaken helpt om zich te ontdoen van allergenen, stofdeeltjes en giftige stoffen.

Houd een gezonde luchtvochtigheid

Onderzoekers zeggen dat 50% relatieve vochtigheid het beste scenario is voor de binnenlucht. Een hoge luchtvochtigheid is slecht voor de kwaliteit van de binnenlucht en bevordert schimmel, meeldauw en rot. Stofmijten, insecten, ongedierte en kakkerlakken gedijen allemaal in een vochtige omgeving. Het beheersen van vocht is een goede manier om deze problemen te voorkomen. U kunt een luchtontvochtiger aanschaffen en op zoek gaan naar eventuele lekken of andere problemen die een hoog vochtgehalte veroorzaken.

Maak uw kelder van kruipruimte waterdicht

waterdicht maken kelder en kruipruimte

Een deel van het beheersen van vocht is het creëren van een gezonde, droge omgeving onder de maat. Zorg ervoor dat u nooit stilstaand water, lekken of plassen in uw kelder of kruipruimte heeft. Dit vocht zal zich naar boven verplaatsen en de problemen veroorzaken die we net noemden. Schimmel en schimmel blijven niet op één plaats. Als het aanwezig is en onbeheerd wordt gelaten, zal het zich verspreiden en een ravage aanrichten aan het huis en je gezondheid. Zorg ervoor dat de fundering vrij is van wat scheuren of gaten. Dit zal water en bodemgassen binnenlaten.

Test op radon

Over bodemgassen gesproken, het belangrijkste schadelijke bodemgas is radon. Radon is een natuurlijk voorkomend gas uit rottend uranium in de bodem. Het is de nummer twee oorzaak van longkanker en de belangrijkste oorzaak voor niet-rokers. Het is in elke staat en in elk bodemtype aangetroffen. Omdat het reukloos, smaakloos en onzichtbaar is, is de enige manier om te weten of je schadelijke niveaus van radon hebt, het testen ervan. Het is zeer belangrijk om te testen op radon en als je merkt dat je schadelijke niveaus van radongas hebt (als je radonniveau 4 picocuriën per liter (pCi/L) of hoger is), laat dan een aannemer een radonbeperkingssysteem installeren om het probleem te elimineren.

Circuleren

Zorg voor een goede frisse lucht met natuurlijke en mechanische luchtcirculatie. Zoals we al eerder zeiden, zijn onze huizen tegenwoordig krapper, dus we moeten er een punt van maken om zowel met mechanische ventilatiesystemen als door het openen van een raam te kunnen circuleren. Vergeet niet de afzuigventilator te gebruiken terwijl u kookt om te voorkomen dat schadelijke dampen, vet en rook in de lucht blijven hangen.