Bij hoge vochtigheid een stoomstrijkijzer gebruiken is dat een probleem ?

Een vochtige ruimte brengt op zichzelf al veel problemen met zich mee. Dat is al een reden om er voorzichtig mee om te springen. Dat wordt dan ook alleen maar nog erger wanneer er in deze ruimte ook nog eens gestreken wordt. Dit is gemakkelijk te herkennen. Wanneer de ramen beslaan na het strijken, dan is dit een goede indicatie dat er iets niet geheel in orde is. Het is belangrijk om hier goed naar te kijken en er iets aan te doen.

Neem vandaag nog contact op met ons voor een offerte.

Meer problemen door condensatie

Het probleem van een stoomstrijkijzer bij hoge vochtigheid

Wat goed is om te weten is dat de kans op condensatie hoger wordt in deze situaties. Dit komt omdat strijken dan voor nog meer vocht in huis zorgt. Met als gevolg dat er een verhoogde kans op schimmels is. Dit komt voor wanneer de luchtvochtigheidsgraad voorbij 45 procent gaat. Dit is het moment waarop condensatieproblemen gaan optreden. Vooral wanneer er veel temperatuurverschillen zijn. Op koude dagen is het hete strijkijzer dus nog meer een risico dan normaal al het geval is.

Neem vandaag nog contact met ons op voor een gratis offerte.

De factoren die van invloed zijn

Er zijn een aantal zaken die mede bepalen hoeveel waterdamp er in een ruimte blijft hangen. Enerzijds komt dat door de activiteiten in huis. Denk dan aan bijvoorbeeld wassen, douchen en koken. Daarnaast is ook de menselijke ademhaling vochtig en dus ook een grote factor. Wanneer er dan ook nog temperatuurverschillen ontstaan, dan zal dit de mate van condensatie sterk beïnvloeden. De kans daarop wordt dan flink groter, met aller eerdergenoemde gevolgen daarbij.

De oorzaak van condensatie

De oorzaak van de condensatie is simpel. Dit gebeurt namelijk op de momenten dat de warmte botst met de kou. Dat wil zeggen dat dit het moment is waarop de damp verandert i vloeistof. Dit is het vocht dat op de ramen en muren te zien is. Soms is het zelfs zichtbaar op het plafond. Dit komt in de vorm van kleine druppeltjes. Dit brengt dan dus ook alle problemen met zich mee als het gaat om vochtproblemen in huis.

Meten voor duidelijkheid

De beste manier om duidelijkheid te hebben over de kwaliteit van de lucht is door te meten. Dat kan bijvoorbeeld worden gedaan met een hygrometer. Dit is een luchtvochtigheidmeter. Daarmee is het de ideale manier om de luchtvochtigheid tussen 40% en 60% te houden. Wanneer dit niet het geval is, dan is het belangrijk om er direct iets aan te doen. Bijvoorbeeld met een luchtontvochtiger. Het is ook slim om dit direct door een specialist te laten verzorgen. Die kan dan ook direct zien hoe alle condensatieproblemen voor eens en altijd tot het verleden kunnen gaan behoren. Door plaatselijk te kijken wat de problemen zijn, zijn professionele oplossingen te bieden. Daarmee zijn de condensatieproblemen geheel weg te nemen. Daarmee wordt het wooncomfort ook een flink stuk groter. Dit gaat in grote mate om de gezondheid in huis. Daarnaast gaat het ook om de veiligheid van de woning. Dit is natuurlijk minstens zo belangrijk. Pak daarom altijd alle zaken aan die betrekking hebben op vocht.