Hoe geraak je van meeldauw en schimmel af ?

hoe van meeldauw schimmel afgeraken

Ze kunnen je huis en je gezondheid schaden....

Hoe schimmel en meeldauw voet aan de grond krijgen in uw huis, hoe u het schoon kunt maken, verwijderen en hoe u de terugkeer ervan kunt voorkomen. Elimineer vochtbronnen; water en schimmel gaan hand in hand.

Lees meer over: schimmelbestrijding

Wat is schimmel en meeldauw?

Wat is er mis met een beetje schimmel en meeldauw? Zolang ze maar achter de wasbak blijven, uit het zicht onder het keldertapijt, of alleen maar rond de rand van het badkamerbehang gluren, wat maakt het uit? Nou, dat zou je wel moeten doen, want ze eten niet alleen aan je huis, maar ze kunnen ook aan je gezondheid eten.

Hier bekijken we wat schimmel en meeldauw zijn, hoe ze de gezondheid van jou en je huis beïnvloeden en, ten slotte, hoe je hun groei kunt voorkomen en hoe je van schimmel en schimmel af kunt komen. U kunt meer te weten komen over schimmel, inclusief veelvoorkomende schimmelmythes en wat u echt moet weten over zwarte schimmel.

Schimmel- en meeldauw-big-tijd consumenten

Hoewel er duizenden verschillende soorten schimmels en meeldauw zijn, hebben ze allemaal twee dingen gemeen: de eerste is dat hun missie op aarde is om de organische wereld om hen heen te verteren. Het tweede is dat ze allemaal vocht nodig hebben om hun kleine spijsverteringsenzymen aan het werk te kunnen zetten.

Er zijn verschillen tussen schimmel en meeldauw, maar voor onze doeleinden kunnen we de hele bende schimmel in plaats van schimmel versus meeldauw noemen. De schimmels zijn noch planten noch dieren. Het zijn microscopische organismen die enzymen bevatten (die verantwoordelijk zijn voor de vertering en ontbinding) en sporen (die verantwoordelijk zijn voor de voortplanting). Schimmel woont in het schimmel koninkrijk: een rijk dat paddenstoelen, gist en andere schijnbaar onsmakelijke karakters omvat. Maar de waarheid is dat deze organismen van verval helemaal niet onsmakelijk zijn. Zonder hen zouden omgevallen bomen, dode dieren en omgevallen groenten niet ontbinden. Ons land zou steeds hoger worden opgestapeld met dood materiaal. We zouden geen voedsel en medicijnen zoals kaas en penicilline hebben. De problemen ontstaan wanneer schimmel zich begint te verslijten met dingen die we niet willen dat ze het uiterlijk, de geur en de structurele integriteit van uw huis aantasten.

Figuur A: Schimmel- en meeldauw houden van vochtige plekken

figuur a

Schimmel en meeldauw hebben alleen een vochtige omgeving en organisch materiaal nodig om zich te vestigen en te gedijen. Dak- en funderingslekkages, hoge luchtvochtigheid, overvolle wasmachines en ernstigere vormen van overstroming zijn veelvoorkomende bronnen van vocht en zijn de oorzaken van schimmel in een huis. De steun van de gipsplaten, het behang, het tapijt, het stof en de houten producten zijn algemeen aangevallen organische materialen.

Hoe schimmel en meeldauw uw huis beïnvloeden

Schimmel moet iets consumeren om te overleven, en het is perfect gelukkig om je huis op te eten als je het laat staan. Sommige schimmels en meeldauw zijn dol op de cellulose in de papieren drager van gipsplaten, isolatie en behang. Anderen hebben een hongerige eetlust voor de lijmen die gebruikt worden om tapijt aan zijn steun te plakken. Ongecontroleerde links, schimmel uiteindelijk vernietigt de delen van de gipsplaten, behang en tapijt het aanvallen.

Maar vele schimmels houden enkel van om op het elke stof en het vuil op te smullen dat zich in de eeuwig vochtige gebieden van uw huis verzamelt. Ze zullen uw huis niet vernietigen, maar ze kunnen ervoor zorgen dat het er slecht uitziet, voelt en ruikt. Schimmel kan je muren beschadigen met spinnenwebachtige groeisels of clusters van kleine zwarte spikkels. Het creëert de geur die we vaak "muf" noemen. Deze witte schimmel in een kelder kan glad en gevaarlijk zijn als hij groeit op een vochtige keldertrap. Schimmels gaan zelden zo ver dat ze het hout laten rotten of structurele schade aanrichten - dat laten ze over aan hun schimmelneefjes - maar ze kunnen veel schade aanrichten. We kunnen niet genoeg benadrukken dat schimmel vocht nodig heeft om zich te vestigen, te groeien en zich voort te planten. Schimmelproblemen en langdurige vocht- of vochtigheidsomstandigheden gaan hand in hand. Om schimmel te veroveren, moet je ook vochtproblemen overwinnen. Afb. B toont veelvoorkomende ontmoetingsplaatsen voor schimmels en enkele stappen die u kunt nemen om de groei en de schade die het schimmel aanricht te minimaliseren.

Figuur B: 13 Gemeenschappelijke Kweekgronden voor schimmel en meeldauw

figuur b

Probleem #1
Lekkende luchtkanaalverbindingen, vooral die welke door een hete zolder lopen, creëren een vochtige omgeving voor schimmelvorming.

Oplossing
Sluit alle kanaalverbindingen af met de speciale flexibele mastiek die verkrijgbaar is in de verwarmings- en koelruimtes.

Probleem #2
In warme omgevingen kunnen ondoordringbare vinyl wandbekleding vochtgeladen lucht opvangen wanneer deze zich van de warme buitenkant naar de koelere binnenkant verplaatst. Schimmel tast de gipsplaten en de lijm achter de vinyl wandbekleding aan.

Oplossing
Gebruik verf of breng wandbekleding aan met een doorlaatbare papieren rug die geen vocht op buitenmuren vasthoudt.

Probleem #3
Wanneer wasmachines in een ruimte zonder overloop van de vloerafvoer of slangverbindingen barsten, zal het water zonder afvoerpunt doordringen in het aangrenzende tapijt, de gipsplaat en de isolatie.

Oplossing
Zorg altijd voor een afvoer van de vloer in de buurt van de wasmachine. Installeer een overloopbak direct onder de machine of installeer een 1-in. lip bij de deuropening om overstromen in wasruimtes op hoofdniveau of tweede verdieping te voorkomen.

Probleem #4
Waterbestendige gipsplaat die als tegelsteun wordt gebruikt, breekt snel af als hij eenmaal aan vocht is blootgesteld.

Oplossing
Installeer een cement backer board, die ook bij herhaalde blootstelling aan vocht structureel gezond blijft.

Probleem #5
Slecht geventileerde badkamers laten schimmelgroei toe.

Oplossing
Installeer een badkamerventilator (of open een raam) om vocht af te voeren. Begin te leren hoe u zich van meeldauw kunt ontdoen door het gebied te schrobben met een 1/2 procent bleekoplossing. Wanneer het gebied droog is, prime it met een op alcohol gebaseerde, wit gepigmenteerde schellak, zoals Zinsser Bullseye, en gebruik een verf die schimmelvorming bevat.

Probleem #6
Slecht geconstrueerde kruipruimtes bevorderen de groei van meeldauw. Kale aarden vloeren brengen enorme hoeveelheden vocht over.

Oplossing
Er zijn veel regionale verschillen en oplossingen. Bedek de kale aarde met 6-miljoen polyfoliedoek. Verwarm, koel en bevochtig de ruimte op dezelfde manier als de rest van het huis.

Probleem #7
Vers gezaagd brandhout dat binnenshuis is opgeslagen, geeft een enorme hoeveelheid vocht af.

Oplossing:
Bewaar het buiten.

Probleem #8
Luchtbevochtigers (met name centrale eenheden van het type reservoir en draagbare eenheden) bieden zowel een groeimedium als een distributiesysteem voor schimmel en meeldauw.

Oplossing
Reinig en behandel het reservoir vaak met een antimicrobiële oplossing, verkrijgbaar bij de meeste ijzerwarenzaken.

Probleem #9
De condensatiepan direct onder de spoel van uw centrale airconditioner kan schimmel bevatten.

Oplossing
Reinig de pan voor elk koelseizoen met een 1/2 procent bleekoplossing en zorg ervoor dat de continue afvoer werkt.

Probleem #10
Afgewerkte betonnen kelders die niet volledig waterdicht zijn gemaakt van buitenaf zijn problematisch. Wanneer vocht door de grond en niet-waterdichte betonnen muren migreert, kan het vast komen te zitten achter dampschermen, tapijt, isolatielagen en gipsplaten.

Oplossing
De buitenkant van betonnen muren grondig waterdicht maken vooraleer ze weer worden opgevuld. Plaats 6 inch grind onder betonnen vloeren tijdens de bouw om te voorkomen dat vocht door betonnen vloeren en in de vloerbedekkingen kan opstijgen.

Probleem #11
Werven die naar de funderingen toe hellen, nodigen water uit om kelders en kruipruimtes te betreden.

Oplossing
Herwaardeer de tuin rondom het huis zodat het met een snelheid van 1 in. per voet wegloopt.

Probleem #12
Onjuist gevlamde of gestabiliseerde ramen (en ramen met veel oppervlaktecondensatie) laten vocht in het omringende hout, gipsplaten en isolatie binnendringen.

Oplossing
Flits en kit ramen tijdens de installatie; minimaliseer condensatie met goede ventilatie en luchtstroom.

Probleem #13
Lekkende gootstukken en dakspanen zorgen ervoor dat regen kan binnendringen in zolders, isolatie, dakranden en andere plaatsen die vocht kunnen opvangen en moeilijk te inspecteren zijn.

Oplossing
Voer jaarlijks dakinspecties uit - ook als u dit vanaf de grond met een verrekijker doet.

Opmerking: U kunt Figuur B in "Aanvullende informatie" hieronder downloaden en vergroten.

Schimmel en meeldauw kunnen jou ook ziek maken!

Naast het beschadigen van uw huis, kan schimmel ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Een consultant die we interviewden bekende dat hij dag na dag, maand in maand uit en maand uit op beschimmelde plaatsen rondkruipt en nooit last heeft van nadelige gevolgen. Anderen - één of andere raming ongeveer 10 percent van de bevolking - zijn streng allergisch voor schimmel. Het zijn in de eerste plaats de donderende voortplantingssporen waar mensen op reageren. Twintig van hen die naast elkaar zitten, kunnen aan het einde van deze zin in de periode passen. Dat betekent dat ze moeilijk uit te filteren zijn. De sporen hebben ook een ongelooflijke "hang time" (zoals mijn tienerzoon zou zeggen); ze kunnen urenlang in de lucht blijven hangen. Dat betekent dat ze gemakkelijk kunnen worden ingeademd.

Bij zelfs lichte blootstelling aan schimmels en sporen kunnen gevoelige mensen hoofdpijn, loopneuzen, huiduitslag, misselijkheid, sinusproblemen, geheugenverlies en hoesten krijgen. Ze kunnen zich lange tijd lusteloos voelen. Kortom, ze hebben het gevoel dat ze een eeuwigdurend geval van griep hebben. Pasgeborenen, ouderen, zieken en mensen met een aangetast immuunsysteem kunnen ernstig, zelfs dodelijk, worden getroffen. Baby's en peuters, die graag op mogelijk beschimmelde tapijten kruipen en mogelijk beschimmelde dingen in hun mond plakken, zijn ook zeer kwetsbaar voor door schimmel veroorzaakte ziekten. Overgevoelige mensen gaan vaak tot het uiterste om hun huizen te ontdoen van de materialen die het vuil en stof bevatten dat zich voedt met schimmels. Ze zullen zachte, getextureerde materialen vervangen door gladde, harde oppervlakken die gemakkelijker schoon te houden zijn en minder snel vuil en vocht vasthouden. Buiten gaan de tapijten en draperieën; in komen de hardhouten vloeren en metalen rolgordijnen. Naar buiten gaan de kussens, naar binnen komen de vinyl stoelen.

Goed afgesloten nieuwere huizen zijn misschien beter bestand tegen hitte, maar ze houden ook meer kans om vocht en sporen op te vangen. Mechanische ventilatie, zoals een lucht-lucht warmtewisselaar, is van cruciaal belang voor een gezonde luchtkwaliteit in goed afgesloten nieuwe huizen.

In werkelijkheid vallen de meesten van ons ergens tussen de twee uitersten van onoverwinnelijkheid en supergevoeligheid. Maar zelfs "normale" mensen zullen reageren op ongewoon hoge concentraties van schimmels en sporen. En de tijd dat je de meeste kans hebt om sporen op te wakkeren en ze in te ademen en in te nemen, is juist de tijd die je probeert om je van het spul te ontdoen. Dan moet je het meest voorzichtig zijn.

Hoe je van meeldauw en schimmel af te komen zonder dat het erger wordt...

De eerste stap om van meeldauw en schimmel af te komen is het oplossen van het vochtprobleem dat de basis vormt voor de groei. Dit is de sleutel. U kunt schrobben, verwijderen en vervangen beschimmelde materialen, maar totdat u het probleem op te lossen, zal schimmel blijven terugkeren. De oplossing kan zo eenvoudig zijn als het afdichten van lekkende airconditioning kanalen (Fig. B) of zo ontmoedigend als het opnieuw versplinteren van een lek dak of het herclassificeren van uw tuin, zodat het water loopt weg van, in plaats van in de richting van, uw stichting. De de rioleringsback-ups en de vloed zetten ook ideale milieu's voor de vorm en de schimmelgroei op.

Zodra de vochtproblemen zijn opgelost, ontdoen van de beschimmelde materialen zorgvuldig. Ruwe behandeling van beschadigde materialen zal niet alleen sporen opwekken en ze nog verder verspreiden over uw huis, maar ook ziljoenen sporen de lucht in blazen, waar u ze zult inhaleren. Een vierkante meter beschimmelde gipsplaat kan meer dan 300 miljoen schimmelsporen herbergen; sla die op de vloer van het souterrain en je bent net een andere doos van Pandora aan het openen. Zelfs slapende sporen in uitgedroogde materialen zijn irritant om in te ademen, en als ze weer een vochtige omgeving vinden, kunnen ze weer tot leven komen en nieuwe kolonies stichten.

Volg deze procedures bij het verwijderen van beschadigde materialen (Fig. C):

 • Draag een goed ademhalingstoestel van het type cartridge, verkrijgbaar bij een leverancier van medische of veiligheidsapparatuur. Een goed masker is een drievoudige afdichting van het masker met een P100 filterpatroon. Een eenvoudig stof- of deeltjesmasker biedt geen adequate bescherming. Draag handschoenen en een veiligheidsbril als u aan het schrapen bent.
 • Als uw kelder of hoofdvloer overstroomd is, zorg er dan voor dat deze zo droog mogelijk is binnen de eerste 72 uur, voordat schimmel en meeldauw zich kunnen vestigen. Boor gaten in gipsplaten of verwijder de lagere delen ervan om de binnenmuur en de isolatie te laten uitdrogen.
 • Sluit ventilatieroosters af met polyethyleenfolie en duct tape. Sluit uw oven af zodat de ventilator geen sporen en stof door het hele huis verspreidt.
 • Verwijder alles - meubels, foto's, lampen - uit de kamer.
 • Plak de polyfolie op alle vier de randen van de deuropening en snijd een spleet in het midden van boven naar beneden. Plak vervolgens nog een flap over de bovenkant vast.
 • Plaats een kistventilator in het naar buiten blazende raam.
 • Gebruik een tuinspuit met water en afwasmiddel om de isolatie, het tapijt en andere materialen licht te besproeien voordat u ze verwijdert.
 • Beweeg langzaam en doelbewust zodat beweegt u niet omhoog sporen aangezien u werkt.
 • Dubbele-zak of dubbel-wikkel alle materialen die u zult wegdoen.
 • Schrob alle resterende harde oppervlakken met een 1/2 procent huishoudelijke bleekoplossing.

Figuur C: De slimme manier om van beschimmelde bouwmaterialen af te komen

figuur c

De sleutel tot het verwijderen van beschimmelde materialen is insluiting en grondigheid. Sluit het gebied af. Maak een ruwe 'luchtsluis' om sporen en stof op te vangen door de opening te bedekken met een vel polysplit in het midden en bedek dat vervolgens met een andere plaat of klep. Draag een ademhalingstoestel en werk langzaam en zeker. Dubbele zak of wikkel alle materialen, was vervolgens alle resterende harde oppervlakken met een 1/2 procent bleekoplossing en laat drogen.

Benodigde materialen voor dit project om schimmel en meeldauw te verwijderen

Vermijd last-minute winkelen door al uw materialen op voorhand klaar te hebben. Hier is een lijst.

 • Poly-platen
 • Bleekmiddel
 • Verwarming/koeling van de gezamenlijke mastiek
 • Overloop pan
 • vlek-blokkerende primer