Hoe herken je vocht in huis?

Vocht in huis, het is een bron van veel ergernis. Niet alleen is vocht een indicator van problemen, maar vocht kan natuurlijk zelf ook tot problemen leiden. Niet alleen kunnen er lelijke vochtplekken in je woning ontstaan, maar op den duur kan het zelfs leiden tot schimmel. En schimmel is slecht voor de gezondheid van de inwoners van een huis. Daarom kun je beter preventieve maatregelen nemen of zo snel mogelijk vocht ontdekken in je woning, zodat je erger kunt voorkomen. Maar hoe herken je vocht in huis dat er niet hoort te zijn? Wij zetten de meest herkenbare signalen voor je op een rijtje. Lees meer over vocht in huis: Oorzaken en oplossingen

vocht in woning herkennen

Wanneer is vocht in huis slecht?

Vocht in huis kan gebeuren en is niet per se slecht. Echter is te veel vocht wel slecht. Maar hoe herken je de signalen? Deze wijzen op langdurige vochtproblemen die een oplossing vereisen. Hoe langer dit probleem niet opgelost wordt, hoe meer je woning aangetast zal worden. En dat wil je natuurlijk maar wat graag voorkomen. Ten eerste kun je een surplus aan vocht binnen je woning herkennen door condens op diverse ondergronden. Dit is een indicator van het feit dat je huis niet voldoende ventileert. Een goede ventilatie zorgt er voor dat het vocht beter afgevoerd kan worden.

Vocht in huis

Hoe herken ik vocht in huis nog meer?

Daarnaast kan het zijn dat er plekken in huis ontstaan. Soms is dit vocht, op den duur kunnen hier schimmelplekken ontstaan. Echter zijn de plekken soms verhuld achter verf of behang. Wanneer het verf of het behang los begint te laten, weet je dat je waarschijnlijk met vocht te maken hebt. De locatie van de plekken vertelt je tevens iets over het soort probleem waarmee je te maken hebt. Ook een vieze, muffige lucht of ietwat bollende vloeren zijn indicatoren van te veel vocht in huis.