Vocht in huis: oplossingen en oorzaken

vocht in huis

Vocht in huis komt vaker voor dan je denkt. Zelfs in op en top geïsoleerde woningen kunnen vochtproblemen zich voordoen. Een vochtig huis is niet alleen slecht voor de constructie van de woning, het geeft ook allerlei gezondheidsklachten door de vochtige lucht die aanwezig is. Waardoor ontstaat vocht in huis en wat kun je er aan doen met vochtbestrijding?

Vochtprobleem herkennen

vochtige muren in huis

Wanneer je een teveel aan vocht hebt in huis, merk je dat aan:

 • het ontstaan van een muffe geur als de ramen een dag dicht zijn
 • vochtaanslag op ramen en koude oppervlakken
 • vorming van schimmelvlekken op spullen die je wegsteekt in een kast
 • behang dat loslaat
 • pleisterwerk dat ‘schaduwvlekken’ vertoont of bladdert
 • witte aanslag op de muren
 • groene uitslag of zelfs mosgroei op de muren en in voegen.

Oorzaken van vocht in huis

Bekijk hier de meest voorkomende oorzaken van te veel vocht in huis.

oorzaak vochtig huis

Vocht in huis kan verschillende oorzaken hebben. Dit kan je huis in de problemen brengen. Denk maar aan muren die vochtig gaan worden en het ontstaan van schimmel hier. Schimmel ontstaat dan door de aanwezigheid van vochtige lucht in je woning. Zorg dat je snel de oorzaken herkend van je vochtig huis

Gebrek aan ventilatie. In onze moderne nieuwbouwwoningen is dit de meest voorkomende vorm van vochtoverlast. Vochtige lucht die vrijkomt bij het koken, douchen en onze ademhaling, slaat neer in de woning. Daar nestelt het zich in onze spullen, meubels, vloerbekleding en muurafwerking. Vocht en warmte zijn een ideale voedingsbodem voor bacteriën en schimmels die schadelijk zijn voor de gezondheid. Zelfs als de verwarming aanstaat, is het belangrijk altijd een ventilatierooster of een raampje open te hebben.

Doorslaand vocht
Doorslaand vocht ontstaat door water dat zich van buitenaf door de muur werkt. We zien dat voornamelijk bij keldermuren die tot onder het grondwaterpeil komen en buitengevels waar geen zon en wind op komt. In de zomer heb je er weinig last van, maar in de winter des te meer.

Opstijgend vocht
Opstijgend vocht is vocht dat vanuit de bodem naar boven trekt. Het duidelijkst zie je dat aan vlekken boven de plinten of aan natte voegen tussen de vloertegels, terwijl er niets gemorst is. Problemen met opstijgend vocht ontstaan door grondwater dat zich langs de muren van de kruipruimte of kelder omhoog dringt.

Lekkage
Lekkage die niet tijdig ontdekt wordt, kan voor vochtoverlast zorgen. Toevoer- en afvoerleidingen van cv en water zijn tegenwoordig in de muren weggewerkt. Dat ze daar onbeweeglijk vast zitten, betekent niet dat ze niet kunnen scheuren. Een lekkende leiding in de muur, hoeft geen zichtbare vlek te geven op de plaats waar het lek zit. Met speciale apparatuur kan de vakman de precieze locatie van het lek snel opsporen.

Gevolgen van vocht in huis

De langdurige inwerking van vocht, kan de constructie van een woning serieuze schade toebrengen. Daarnaast veroorzaakt de inademing van schimmelsporen, voor ons mensen, allerhande vervelende gezondheidsverschijnselen. Dat kunnen vage klachten zijn, zoals hoofdpijn, slapeloosheid en steeds maar weer terugkerende verkoudheden, tot astma en gewrichtspijnen. Een derde bijkomstigheid is dat vocht in huis, beestjes aantrekt. Heb je zilvervisjes, pissebedden of oorwormen in huis, heb je zeker te maken met een vochtprobleem.

Voorkomen van vocht in huis

Een lekkage kun je niet voorkomen. Dat is iets, wat je alleen niet te lang moet laten aanlopen. Neerslaand condensvocht dat veroorzaakt wordt door de bewoners, is een vochtprobleem dat je heel goed zelf kunt verhelpen.

 • Ventileer de badkamer met een gemotoriseerde afzuiging, in plaats van alleen het raam openzetten.
 • Laat eens wat vaker een dak- of bijkeukenraampje openstaan. Al is het maar op een kiertje. Het gaat erom dat de lucht door je woning kan circuleren. Je hoeft er niet door in de kou te zitten.
 • Probeer minder vocht in huis te produceren. Droog geen was in de woonvertrekken. Doe dit op zolder of schaf een wasdroger aan.
 • Laat de mechanische ventilatie altijd draaien, al is het maar op standje 1. Dat houdt de binnenlucht in beweging.
 • Zet tijdens het koken altijd de afzuigkap aan, ook al geurt het gerecht niet. Zelfs met een eitje koken, komen er miljoenen vochtdeeltjes in de omgevingslucht die neerslaan op je interieur.
 • Woon je in een ongeïsoleerde woning, denk er dan eens over deze te laten isoleren en impregneren tegen vocht. Niet alleen zul je besparen op je energiefactuur, een minder klamme woning bezorgd je tevens een beter gevoel van welbehagen.
 • Plaats eventueel een vochtvreter of luchtontvochtiger. Beter is echter, om het probleem door een vakman bij de basis aan te laten pakken.

Als vocht in huis voorkomen niet voldoende is...

vocht in huis behandelen

Dan ben je toe aan een vakman. Iemand die voor je achterhaalt, wat de precieze oorzaak is van het vochtprobleem in huis en je er op vakkundige wijze vanaf helpt. Wanneer heb je een vochtspecialist nodig?

 • Wanneer blijkt dat ondanks goed ventileren en afzuigen je toch condensatieproblemen blijft houden. Het kan zijn dat er geen goede luchtcirculatie in de woning plaatsvindt of het bestaande ventilatiesysteem vervuild, defect of niet meer toereikend is.
 • Opstijgend vocht uit de bodem is niet iets wat je zelf kunt verhelpen. Per muur of rondom het gehele huis kan een dampwerende folie aangebracht worden die voorkomt dat water uit de grond de muur in kan trekken. Afhankelijk van het soort muur en de situatie kan de specialist er ook voor opteren om de muren te injecteren met een impregneermiddel.
 • Doorslaand vocht in de woning is te verhelpen door, als eerste de muren te behoeden voor de verdere inwerking van vocht. Eventuele beschadigde voegen en stenen worden uitgekapt en vervangen. Vervolgens kan de muur geïmpregneerd worden. Hiervoor worden in de voegen enkele gaten geboord, waarna er onder hoge druk een waterproof middel ingespoten wordt. Nadat de boorgaten zijn hersteld, zie je er niets meer van.
 • Doorslaand vocht in de kelder vraagt een ander aanpak, omdat kelders onder de grond zitten. In een kelder houdt het soms met vochtdoorslag niet op, maar sijpelt het water langs de muren naar binnen. Een traditionele kelderdichting is dan niet meer afdoende. In zo’n geval zal de vakman ervoor kiezen de kelderwand en vloer te behandelen met waterdichte specie en een nieuwe gewapende vloerplaat. Dit wordt bekuipen van de kelder genoemd.

Laat het vocht zijn slag niet slaan

Last van vochtproblemen in huis? Wacht er niet te lang mee en laat een gespecialiseerde vochtbestrijder komen.