Vocht in huis: oplossingen en oorzaken
Vocht in huis komt vaker voor dan je denkt. Zelfs in op en top geïsoleerde woningen kunnen vochtproblemen zich voordoen. Een vochtig huis is niet alleen slecht voor de constructie van de woning, het geeft ook allerlei gezondheidsklachten door de vochtige lucht die aanwezig is. Waardoor ontstaat vocht in huis en wat kun je er aan doen met vochtbestrijding?
Vochtprobleem herkennen
Wanneer je een teveel aan vocht hebt in huis, merk je dat aan:
- het ontstaan van een muffe geur als de ramen een dag dicht zijn
- vochtaanslag op ramen en koude oppervlakken
- vorming van schimmelvlekken op spullen die je wegsteekt in een kast
- behang dat loslaat
- pleisterwerk dat ‘schaduwvlekken’ vertoont of bladdert
- witte aanslag op de muren
- groene uitslag of zelfs mosgroei op de muren en in voegen.
Oorzaken van vocht in huis
Bekijk hier de meest voorkomende oorzaken van te veel vocht in huis.
Vocht in huis kan verschillende oorzaken hebben. Dit kan je huis in de problemen brengen. Denk maar aan muren die vochtig gaan worden en het ontstaan van schimmel hier. Schimmel ontstaat dan door de aanwezigheid van vochtige lucht in je woning. Zorg dat je snel de oorzaken herkend van je vochtig huis
Condensatie
Gebrek aan ventilatie. In onze moderne nieuwbouwwoningen is dit de meest voorkomende vorm van vochtoverlast. Vochtige lucht in huis die vrijkomt bij het koken, douchen en onze ademhaling, slaat neer in de woning. Daar nestelt het zich in onze spullen, meubels, vloerbekleding en muren waardoor deze vochtig worden. Vocht en warmte zijn een ideale voedingsbodem voor bacteriën en schimmels die schadelijk zijn voor de gezondheid. Zelfs als de verwarming aanstaat, is het belangrijk altijd een ventilatierooster of een raampje open te hebben.
Doorslaand vocht
Doorslaand vocht ontstaat door water dat zich van buitenaf door de muur werkt. We zien dat voornamelijk bij keldermuren die tot onder het grondwaterpeil komen en buitengevels waar geen zon en wind op komt. In de zomer heb je er weinig last van, maar in de winter des te meer.
Opstijgend vocht
Opstijgend vocht is vocht dat vanuit de bodem naar boven trekt. Het duidelijkst zie je dat aan vlekken boven de plinten of aan natte voegen tussen de vloertegels, terwijl er niets gemorst is. Problemen met opstijgend vocht ontstaan door grondwater dat zich langs de muren van de kruipruimte of kelder omhoog dringt.
Lekkage
Lekkage die niet tijdig ontdekt wordt, kan voor vochtoverlast zorgen. Toevoer- en afvoerleidingen van cv en water zijn tegenwoordig in de muren weggewerkt. Dat ze daar onbeweeglijk vast zitten, betekent niet dat ze niet kunnen scheuren. Een lekkende leiding in de muur, hoeft geen zichtbare vlek te geven op de plaats waar het lek zit. Met speciale apparatuur kan de vakman de precieze locatie van het lek snel opsporen.
Gevolgen van vocht in huis
De langdurige inwerking van vocht, kan de constructie van een woning serieuze schade toebrengen. Daarnaast veroorzaakt de inademing van schimmelsporen, voor ons mensen, allerhande vervelende gezondheid verschijnselen. Dat kunnen vage klachten zijn, zoals hoofdpijn, slapeloosheid en steeds maar weer terugkerende verkoudheden, tot astma en gewrichtspijnen. Een derde bijkomstigheid is dat vocht in huis, beestjes aantrekt. Heb je zilvervisjes, pissebedden of oorwormen in huis, heb je zeker te maken met een vochtprobleem.
Wat is vochtigheid?
In een huis spreken we over vochtigheidsniveaus om de vochtigheid te evalueren. Het meet de hoeveelheid water in de lucht. Wanneer dit percentage de aanbevolen limiet overschrijdt, betekent dit dat de luchtvochtigheid schadelijk kan worden voor de bewoner. In de eerste plaats is het belangrijk te weten dat de aanwezigheid van water in de lucht volkomen natuurlijk en zelfs belangrijk is. Te droge lucht kan een hele reeks kwaaltjes veroorzaken, zoals uitdroging van de slijmvliezen of vooral hoofdpijn. Een te hoge luchtvochtigheid is daarentegen net zo ongezond en kan bij volwassenen leiden tot allergieën voor schimmels, zwammen en huisstofmijt, die ademhalingsproblemen en ziekten, alsook gewrichtsproblemen kunnen veroorzaken. Bij kinderen kan een te vochtige omgeving leiden tot chronische ziekten.
De ideale vochtigheidsgraad is 50% bij een temperatuur van 20°C. Het wordt echter als normaal beschouwd wanneer het tussen 45 en 65% schommelt. Bovendien is er een echt vochtprobleem dat zo snel mogelijk moet worden verholpen.
Signalen van een vochtig huis
Wanneer de vochtigheidsgraad in een woning 70% bereikt, worden de gevolgen van de vochtigheid zichtbaar en waarneembaar:
- condensatie aan de binnenkant van de ramen;
- halo's en vlekken op muren en plafonds;
- het metselwerk en in het bijzonder de voegen desintegreren;
- zwelling en afbladderen van verf;
- het afschilferen van behang;
- zwelling van hout in timmerwerk;
- het verschijnen van schimmels, zwammen, mossen en korstmossen;
- het verschijnen van roest op metalen voorwerpen;
- schimmelgeuren.
Zonder snel en krachtdadig optreden zal de door dit vochtprobleem getroffen woning snel verslechteren en steeds ongezonder worden voor de gezondheid van de bewoners. Het is van essentieel belang dat de oorzaak(en) van het verschijnsel nauwkeurig wordt (worden) vastgesteld.
Vochtigheid in een huis of appartement kan verschillende oorzaken hebben die zich vaak opstapelen:
- slechte ventilatie, waardoor de vochtigheid die ontstaat bij het bereiden van maaltijden, het douchen, de werking van huishoudelijke apparaten en de menselijke stofwisseling niet kan worden afgevoerd (elke persoon produceert 2,5 liter water per dag als gevolg van zijn ademhaling);
- infiltratie van buitenaf via het dak of een of meer muren;
- die uit de grond of kelder oprijzen;
- een onopgemerkt lek in het watercircuit;
- slechte kwaliteit glazen wanden.
Voorkomen en bestrijden van vocht in huis
Een lekkage kun je niet voorkomen. Dat is iets, wat je alleen niet te lang moet laten aanlopen. Neerslaand condensvocht dat veroorzaakt wordt door de bewoners, is een vochtprobleem dat je heel goed zelf kunt verhelpen. Bekijk hieronder hoe je dat vocht in huis bestrijden kan.
- Ventileer de badkamer met een gemotoriseerde afzuiging, in plaats van alleen het raam openzetten.
- Laat eens wat vaker een dak- of bijkeukenraampje openstaan. Al is het maar op een kiertje. Het gaat erom dat de lucht door je woning kan circuleren. Je hoeft er niet door in de kou te zitten.
- Probeer minder vocht in huis te produceren. Droog geen was in de woonvertrekken. Doe dit op zolder of schaf een wasdroger aan.
- Laat de mechanische ventilatie altijd draaien, al is het maar op standje 1. Dat houdt de binnenlucht in beweging.
- Zet tijdens het koken altijd de afzuigkap aan, ook al geurt het gerecht niet. Zelfs met een eitje koken, komen er miljoenen vochtdeeltjes in de omgevingslucht die neerslaan op je interieur.
- Woon je in een ongeïsoleerde woning, denk er dan eens over deze te laten isoleren en impregneren tegen vocht. Niet alleen zul je besparen op je energiefactuur, een minder klamme woning bezorgd je tevens een beter gevoel van welbehagen.
- Plaats eventueel een vochtvreter of luchtontvochtiger. Beter is echter, om het probleem door een vakman bij de basis aan te laten pakken.
Als vocht in huis voorkomen niet voldoende is...
Dan ben je toe aan een vakman. Iemand die voor je achterhaalt, wat de precieze oorzaak is van het vochtprobleem in huis en je er op vakkundige wijze vanaf helpt. Wanneer heb je een vochtspecialist nodig?
- Wanneer blijkt dat ondanks goed ventileren en afzuigen je toch condensatieproblemen blijft houden. Het kan zijn dat er geen goede luchtcirculatie in de woning plaatsvindt of het bestaande ventilatiesysteem vervuild, defect of niet meer toereikend is.
- Opstijgend vocht uit de bodem is niet iets wat je zelf kunt verhelpen. Per muur of rondom het gehele huis kan een dampwerende folie aangebracht worden die voorkomt dat water uit de grond de muur in kan trekken. Afhankelijk van het soort muur en de situatie kan de specialist er ook voor opteren om de muren te injecteren met een impregneermiddel.
- Doorslaand vocht in de woning is te verhelpen door, als eerste de muren te behoeden voor de verdere inwerking van vocht. Eventuele beschadigde voegen en stenen worden uitgekapt en vervangen. Vervolgens kan de muur geïmpregneerd worden. Hiervoor worden in de voegen enkele gaten geboord, waarna er onder hoge druk een waterproof middel ingespoten wordt. Nadat de boorgaten zijn hersteld, zie je er niets meer van.
- Doorslaand vocht in de kelder vraagt een ander aanpak, omdat kelders onder de grond zitten. In een kelder houdt het soms met vochtdoorslag niet op, maar sijpelt het water langs de muren naar binnen. Een traditionele kelderdichting is dan niet meer afdoende. In zo’n geval zal de vakman ervoor kiezen de kelderwand en vloer te behandelen met waterdichte specie en een nieuwe gewapende vloerplaat. Dit wordt bekuipen van de kelder genoemd.
Laat het vocht zijn slag niet slaan
Last van vochtproblemen in huis? Wacht er niet te lang mee en laat een gespecialiseerde vochtbestrijder komen.
Veelgestelde vragen
Welke vochtigheidsgraad voor een gezond huis?
Ideale vochtigheidsgraad in huis:
Voor de binnenlucht liggen de Europese normen tussen 30 en 70% luchtvochtigheid. In Frankrijk zijn de artsen het erover eens dat de gezonde luchtzone tussen 40% en 60% moet worden ingeperkt.
Wat is de vochtigheidsgraad in een huis in de winter?
De relatieve vochtigheid (RH) speelt een belangrijke rol in de luchtkwaliteit binnenshuis. Volgens de ramingen van Health Canada mag het percentage in de winter niet lager zijn dan 30% en in de zomer niet hoger dan 55% (idealiter zou het percentage tussen deze twee percentages moeten liggen).
Hoe weet je waar vocht in een huis vandaan komt?
Onvoldoende ventilatie: vocht wordt niet goed afgevoerd. Capillaire opstijging: vocht van de vloer stijgt op langs de muur. Infiltraties: als gevolg van plaatselijke scheuren of materialen die poreus worden (niet langer waterdicht). Onopzettelijke oorzaken: lekken, waterschade.
Wat veroorzaakt vochtigheid in een huis?
Condensatie is een van de meest voorkomende oorzaken van vochtigheid: de bewoners van een huis produceren veel water bij het ademen, zweten, maar ook bijvoorbeeld bij het koken of wassen. Wist u dat een mens tijdens zijn slaap tussen 1 en 2 liter water produceert?
Hoe verwijder je vocht uit een huis?
Verlucht uw huis minstens twee keer per dag. Droog uw wasgoed niet binnenshuis: gebruik een droogtrommel of hang het buiten op. Gebruik de afzuigkap tijdens het koken. Plaats een vochtabsorber (of een ontvochtiger) in kamers met veel stoom.
Wat zijn de effecten van vochtigheid op de gezondheid?
Eigenlijk is vochtigheid als zodanig niet schadelijk voor de gezondheid. Een vochtigheidsgraad van meer dan 50% bevordert echter de aanwezigheid en ontwikkeling van schimmels en stofmijten, die allergieën veroorzaken en een aantal gezondheidsproblemen veroorzaken.