Hoe hoog moet de luchtvochtigheid in huis zijn

luchtvochtigheid hoogte in huis

Het is belangrijk om de juiste luchtvochtigheid in uw huis en op uw werkplek te handhaven om een comfortabele, gezonde ruimte te behouden. De luchtvochtigheid binnenshuis moet tussen de 30 en 50 procent liggen, met een ideale luchtvochtigheid van ongeveer 45 procent.

Hoe bepaalt u dan de situatie in uw huis? Het meten van de luchtvochtigheid in uw hele woning geeft u een completer antwoord. Niveaus kunnen eenvoudig worden gecontroleerd met een hygrometer, een goedkope meter die eruitziet als een thermometer. Kelders zijn berucht voor het hebben van een hogere luchtvochtigheid, net als badkamers, keukens en wasruimtes. Slaapkamers en kamers die dichter bij deze ruimtes liggen, hebben een hogere luchtvochtigheid dan de kamers die verder weg liggen.

Als u eenmaal een nauwkeurig beeld heeft van hoe vochtig uw binnenomgeving is, kunt u stappen ondernemen om een meer ideaal vochtigheidsniveau te bereiken. Het mooie van luchtbevochtigers en ontvochtigers is dat ze zelfregulerend zijn. Deze machines reguleren op basis van wat Moeder Natuur hen vertelt. Zo verdampt een luchtbevochtiger bijvoorbeeld minder water uit het filter op basis van hoe vochtig de lucht is. Zo wordt voorkomen dat er te veel vocht in de lucht terechtkomt.

Als je hebt vastgesteld dat de luchtvochtigheid te laag of te hoog is, moet je weten welke problemen dat kan veroorzaken en hoe je het probleem kunt oplossen.

Te lage luchtvochtigheid

Een lage luchtvochtigheid of gebrek aan vocht betekent dat de lucht in uw huis droog zal zijn. Zonder goed vocht stelt u zich open voor alle pijnen die gepaard gaan met droge lucht: een droge neus en keel, een droge huid en een verhoogd risico op verkoudheid. Naast alle manieren waarop uw lichaam lijdt, kan droogte ook invloed hebben op uw huis. Een lage luchtvochtigheid kan het hout en de gipsplaten beschadigen, waardoor uw houten vloeren kunnen krimpen en zelfs de piano's uit de toon vallen.

Een lage luchtvochtigheid komt vaker voor in koudere klimaten omdat koude lucht geen waterdamp kan vasthouden. (Dit is de reden waarom airconditioners water druppelen - koudere lucht houdt minder vocht vast.) Oudere en minder energiezuinige huizen hebben ook meer kans om te lijden onder een lage luchtvochtigheid.

Wat kunt u doen aan een lage luchtvochtigheid?

De luchtvochtigheid kan gemakkelijk worden verhoogd door gebruik te maken van een luchtbevochtiger. De luchtbevochtigers moeten schoon worden gehouden en de filters moeten regelmatig worden vervangen volgens de instructies van de fabrikant. Het meest voorkomende type verdampingsbevochtiger maakt gebruik van een wicking filter dat het water absorbeert. Een ventilator blaast dan door de lucht en verdampt een deel van het water. Zorg ervoor dat u een luchtbevochtiger aanschaft die de hoeveelheid vierkante meters dekt die nodig is voor de ruimte die in uw huis wordt gebruikt en een die voldoende water bevat - u wilt het niet voortdurend bijvullen.

Wilt u een nieuwe luchtbevochtiger kopen? Bekijk dan onze luchtbevochtiger gids.

Vochtigheid te hoog

Omgekeerd, wanneer dingen te vochtig zijn in uw huis, kan dat verhoogde vocht vlekken veroorzaken op plafonds en muren, verf en behang schillen en een vervelende voedingsbodem vormen voor schimmel, rot en insecten zoals termieten en kakkerlakken.

Terwijl veel huiseigenaren het niet beseffen, zijn nieuwere, energie-efficiënte huizen vaker het slachtoffer van problemen met een hoge luchtvochtigheid. Omdat deze huizen dicht zijn om energieverlies door verwarming en koeling te voorkomen, sluit de woning ook af met veel vocht.

Wat kunt u doen aan een hoge luchtvochtigheid?

Als de luchtvochtigheid in uw huis of kelder te hoog is, kunt u deze op twee manieren verlagen.

De eerste methode is het installeren van afzuigventilatoren in ruimtes met een hogere luchtvochtigheid, zoals uw keuken, wasruimte en badkamers. Dit kan echter duur zijn.

De tweede, en minder dure, methode is de aankoop van een ontvochtiger. Een luchtontvochtiger is in principe een airconditioner met zowel warme als koude spoelen. Een ventilator blaast lucht over de koude spoel die het vocht in de lucht condenseert, dat in de opvangzone naar beneden druppelt. De lucht wordt vervolgens over een warme spoel geleid om deze weer op de oorspronkelijke temperatuur te brengen. Voor het beste resultaat moet u het water uit uw luchtontvochtiger regelmatig legen.

Vergeet het kantoor niet

Vergeet niet om ook de vochtigheidsgraad op uw werkplek te controleren. Hopelijk brengt u meer tijd thuis door dan op het werk, maar de meesten van ons brengen nog steeds minstens een vierde van onze tijd op het werk door. Overweeg de aankoop van een kleine luchtbevochtiger of ontvochtiger voor uw kantoor, afhankelijk van het niveau. De kosten zijn minimaal, maar de effecten zijn dat niet.

In het begin kan het wat oefening vergen, maar het behoud van de juiste luchtvochtigheid in uw huis is de moeite waard.Zorg ervoor dat u die tijd in een gezonde omgeving doorbrengt.