Hoe kan ik mijn huis in de winter ventileren zonder Windows te openen?

Als de winter binnenkomt en de temperatuur daalt, wil de overgrote meerderheid van ons een winterslaap houden - de gordijnen trekken, de tocht uitsluiten en de verwarming aan laten staan of beter nog het vuur. Maar juist dit isoleren en afdichten van onze huizen kan schadelijk zijn voor onze gezondheid. Door ervoor te zorgen dat er geen lucht binnenkomt en geen vocht ontsnapt, voorkomen we dat onze huizen ademen, wat kan leiden tot vocht en schimmel. Lees meer over de waarde van je huis

De gezondheid van uw huis verbeteren

Het is uiterst belangrijk om uw huis te ventileren, ventilatie stopt condensatie die vocht en schimmel tegenhoudt. Niet alleen dat, maar het verbetert ook de binnenluchtkwaliteit van een woning, de meeste mensen associëren gezondheidsproblemen niet met de lucht in hun huis en denken, 'ik ben gewoon gevoelig voor hoofdpijn,' of 'mijn neus is altijd verstopt'. Toch loopt 81% van de mensen het risico op ademhalingsproblemen of huidaandoeningen zoals eczeem en dermatitis als gevolg van de luchtkwaliteit in hun huis.

Ventilatie vermindert ook radongas, een natuurlijk voorkomend radioactief gas, dat vanaf de grond uw huis kan binnendringen en u blootstelt aan stralingsdoses. Volgens de National Radiological Protection Board (NRPB) hebben gezondheidsonderzoeken uit de hele wereld de blootstelling aan Radon in verband gebracht met het verhoogde risico op longkanker.

Wanneer Radondeeltjes vast komen te zitten in een eigenschap kunnen ze zich ophopen tot gevaarlijk hoge niveaus. Wanneer ze worden ingeademd, kunnen ze worden afgezet op het oppervlak van de longen, waar ze verder vergaan en schadelijke straling direct in de longen uitzenden.

Voor Astma & Allergieën

Bovendien kan een goede ventilatie ook gunstig zijn voor astmapatiënten en mensen met allergieën. Ventilatie kan de symptomen van astma- en huisstofmijtallergieën helpen verlichten door de triggers te verminderen. Ventilatie is ook cruciaal in de strijd tegen VOC's. Vluchtige organische stoffen (VOC's) zijn vervuilende stoffen in de lucht die in onze huizen op de loer liggen.

Zoals het woord 'Vluchtige' aangeeft, dragen deze vervuilende stoffen in de lucht niet bij aan de gezondheid van het huishouden, maar kunnen ze juist schadelijk zijn voor de gezondheid. Luchtverontreinigende stoffen zijn irriterende stoffen die sommige mensen meer treffen dan andere, ze kunnen allergische reacties, hoofdpijn, vermoeidheid, ademhalingsproblemen en andere ziekten veroorzaken. Het verbeteren van de luchtcirculatie door het installeren van een ventilatieoptie helpt om deze vervuilende stoffen en de muffe lucht in uw huis te verminderen en zorgt ervoor dat er frisse, gefilterde lucht door uw woning circuleert.

Een alternatief voor natuurlijke ventilatie

Het openen van ramen is een vorm van natuurlijke ventilatie en daarom vinden we het prettig om 'de frisse lucht naar binnen te brengen'. Maar is dit echt een realistische optie als Groot-Brittannië is gehavend met sneeuw en ijs?

Natuurlijke ventilatie betekent dat je moet kiezen tussen een warm en een fris huis, realistisch en gezien de keuze zou je een badkamer willen hebben die snel naar buiten komt zonder te hoeven douchen met de ramen open. Terwijl het natuurlijk mogelijk is om uw huis op natuurlijke wijze te ventileren, kunt u meer verliezen dan dat u wint door de ramen te openen en de buitenlucht naar binnen te laten.

Afzuigventilatoren is de traditionele manier van ventileren en ze zuigen gewoon lucht af uit uw keuken of badkamer, maar ze zuigen niet alleen vocht af, maar ook kostbare warmte. Tegenwoordig heeft u de mogelijkheid om die warmte te besparen, in de treffend genoemde heatSava. De heatSava is een energiezuinige, door de wand heen geplaatste miniwarmtewisselaar met de naam Single Room Heat Recovery Unit (SRHR). Het is ontworpen voor mensen die op zoek zijn naar nieuwe en innovatieve manieren om de luchtstroom in hun huis te verbeteren en tegelijkertijd energie te besparen en hun huis energiezuiniger te maken.

Single Room Heat Recovery units werken door continu vochtige lucht te onttrekken aan kamers in huis, wat vooral belangrijk is in badkamers, bijkeukens en keukens. Deze warmte-energieoverdracht kan helpen om geld te besparen op de energiekosten, omdat het de temperatuur constanter houdt dan bij het openen van ramen voor ventilatie.

Neem voorzorgsmaatregelen

Er zijn natuurlijk voorzorgsmaatregelen die u kunt nemen om het niveau van overtollig vocht en condensatie in uw woning te beperken. Zo kunt u bijvoorbeeld de deuren van de badkamer en de keuken gesloten houden om het vocht in te sluiten, deksels op kookpotten zetten en koude oppervlakken afvegen, maar deze factoren reiken slechts tot nu toe en sommige zijn eigenlijk moeilijk te bereiken tijdens de winter, zoals het drogen van kleren buiten. De beste manier om uw huis tijdens de wintermaanden te ventileren is om een geschikte mechanische afzuigventilatieoplossing te hebben, zodat uw huis voor u kan zorgen.

Als het gaat om uw eigen huisventilatiebehoefte kan het moeilijk zijn om te bepalen hoeveel ventilatie een woning daadwerkelijk nodig heeft. Uiteraard zijn er wettelijke eisen en voorschriften om ervoor te zorgen dat woningen goed en veilig worden gebouwd. Goedgekeurd document F geeft richtlijnen om te voldoen aan de bouwvoorschriften die specifiek van toepassing zijn op de ventilatie. Het stelt dat er voldoende ventilatie moet zijn om te voorkomen dat er te veel condensatie ontstaat die de structuur van het pand zou kunnen beschadigen. Het zorgt er ook voor dat de lucht goed door het gebouw stroomt met behoud van een goed ventilatieniveau, wat op zijn beurt de kwaliteit van de binnenlucht verbetert.

Bij het bouwen van een nieuw pand is het belangrijk om te voldoen aan de eisen in de bouwvoorschriften voor installatie, inspectie, testen, inbedrijfstelling en informatievoorziening bij het installeren van vaste ventilatiesystemen in uw nieuwe en bestaande pand. Goedgekeurde documenten bieden een leidraad om aan deze bouwvoorschriften te voldoen.

Elke woning is anders gebouwd, dus er zijn natuurlijk verschillende ventilatieoplossingen nodig om aan de verschillende eisen te voldoen. Het is zeker geen one-size fits all scenario en moet dus niet als zodanig worden behandeld. Geen twee eigenschappen zijn hetzelfde en daarom is het belangrijk om het juiste product te specificeren en correct te installeren. Daarom bieden wij standaard een gratis thuisonderzoek aan om er zeker van te zijn dat het juiste product wordt geïnstalleerd.

Wanneer u kiest voor EnviroVent, kunt u er zeker van zijn dat u een professionele service krijgt vanaf uw eerste gesprek met uw lokale ventilatiespecialist tot en met de installatie met onze gekwalificeerde ventilatie-engineers. Wij zijn trots op de kwaliteit van onze ventilatieproducten en bieden langdurige garantie op onderdelen en arbeid om uw huis en uw gezondheid te beschermen.