hoe ontstaan vochtproblemen

hoe ontstaan vochtproblemen

Vocht in huis kan zorgen voor veel problemen. Van een slechte lucht in huis tot schimmel aan de muren. Het is belangrijk om zo snel mogelijk van vocht af te komen wanneer je maken hebt met vocht in huis. De beste manier is natuurlijk altijd om vochtproblemen te voorkomen dan te genezen. Het is daarom goed om de oorzaken van vocht in huis te weten. Wij hebben verschillende oorzaken die leiden tot vochtproblemen in huis op een rijtje gezet.

Slechte ventilatie

Wanneer er geen zuchtje wind is in huis, dan kunnen vochtproblemen als snel ontstaan. Een harde regenbui of regenachtige week kunnen dan al zorgen voor genoeg vochtproblemen in huis. Je ruikt het direct wanneer je binnen komt dat er iets mis is. Het is daarom altijd belangrijk om de woning goed te ventileren. Dat kan eenvoudig door ramen altijd op een kier te hebben staan en met regelmaat de ramen naar elkaar open te zetten voor een frisse luchtstroom. Heeft jouw badkamer bijvoorbeeld geen raam? Zorg dan dat je een ventilatiesysteem of afzuiger laat inbouwen. Zo kan het vocht toch de ruimte verlaten en krijg je geen vervelende vochtplekken of schimmel in de badkamer.

Lekkage

Een kleine lekkage in huis kan al voor veel vochtproblemen zorgen. Is de douchebak niet goed gekit? Dan kan het vocht al snel een weg naar beneden vinden. Dit resulteert een vervelende vochtplekken aan het plafond onder de badkamer.

De grond

Nederland is een echt waterland. Met een zeeklimaat is de grond in Nederland vaak nat en vochtig. Niet voor niets hebben veel huiseigenaren in Nederland problemen met vocht in de kelder en ondergrondse garage. Het is moeilijk om aan deze vorm van vocht iets te doen. Hier zijn verschillende ventilatiesystemen en afzuigers voor nodig om vocht in de kelder te vermijden.

Condensatie

Condensatie

Een huis kan veel vocht binnen krijgen door condensatie. Dit is warme lucht die net als regen verdampt als vocht.Condensatie kun je in een huis simpel krijgen door warm te douchen, te koken, maar ook simpel door te zweten. Op een warme dag kan in een huis met veel mensen veel vocht ontstaan door zweet. Wist je dat kamerplanten ook vocht uitstaan? Een woonkamer met veel planten moet dus met regelmaat goed gelucht worden. Een goede ventilatie in huis is dus van groot belang voor iedereen.

Bouwvocht

Bouwvocht

Nieuwbouwhuizen kampen altijd met veel vocht. Een nieuw huis is dus geen garantie voor geen vochtproblemen. Vochtproblemen komen zowel in oude huizen als nieuwbouwhuizen voor. In nieuwbouwhuizen kamp je met het zogenaamde bouwvocht. Dit is het gevolg van het nieuwe hout en cement dat nog veel vocht uitstraalt. Het duurt gemiddeld twee jaar na de bouw van een nieuwbouwwoning dat de luchtkwaliteit in huis normaal is.

Vochtproblemen in huis? Het is erg vervelend. In veel gevallen ben je als huiseigenaar niet de directe veroorzaker van vochtproblemen in huis. Zware regenval of een vochtige grond zijn echte boosdoeners voor het vocht in huis. Wanneer je de oorzaken van vochtproblemen weet, weet je ook hoe je hier het beste mee om kunt gaan of deze kunt voorkomen.

Over de schrijver
Als vochtbestrijder help ik al je problemen met vocht op te lossen. Tevens handige tips geven over hoe bepaalde problemen zelf kan oplossen horen hier ook bij.