Hoe pak ik schimmelproblemen aan?

Als je een vochtprobleem in huis hebt dan kunnen de gevolgen daarvan groot zijn. Vooral als het vocht in de muren, de vloer en het plafond gaat zitten, dan kun je last krijgen van lelijke plekken op de muur. Deze vochtplekken zorgen ervoor dat het behang loslaat of pleisterwerk van de muur valt. Een nog groter probleem kun je krijgen als er zich ook schimmels op je muur of plafond gaan vormen. Een schimmel kan ernstige schade veroorzaken aan de gezondheid, dus het is van het grootste belang om een schimmelprobleem grondig aan te pakken.

Hoe pak ik schimmelproblemen aan?

Wat is een schimmel?

Schimmels komen als minuscule schimmelsporen overal voor in de natuur en je hebt daar dagelijks mee te maken. Deze schimmelsporen zijn op zich niet schadelijk want ze hebben zich nog niet tot een schimmel ontwikkeld. De schimmelsporen worden door de wind meegevoerd en kunnen door een open raam of deur in je huis terecht komen. Zij zullen daar geen schade aanrichten, tenzij de sporen zich daar door middel van vocht goed kunnen ontwikkelen. Wanneer de sporen op je muur terechtkomen en jij hebt vochtige muren, dan gaan de sporen zich ontwikkelen tot schimmel. Pak je het vochtprobleem in je huis niet aan, dan zal de schimmel zich alleen maar gaan uitbreiden. Ook kun je schimmel krijgen op andere plekken in huis die ook gevoelig zijn, zoals de badkamer, de kelder of kruipruimte. Er zijn verschillende soorten schimmels, maar de meest bekende schimmel is zwarte schimmel. Dit zijn de zwarte plekken op de muur.

Hoe schimmelprobleem op te lossen?

Er zijn talloze middelen te koop bij de bouwmarkt om de schimmels op muren of plafonds aan te pakken. Vooral oppervlakkige schimmels zijn vrij gemakkelijk te verwijderen. Zit de schimmel al langere tijd aan je muren, dan kan het zijn dat de schimmels dieper het materiaal intrekken. Het is zelfs mogelijk dat je dus bij ernstige schimmel, delen van muren of de constructie moet vernieuwen. Maar, je kunt wel je schimmel van de muur verwijderen, dit is namelijk niet de uiteindelijke oplossing. Je zult absoluut wat aan je vochtprobleem moeten doen, anders komt de schimmel in een mum van tijd weer terug. Het oplossen van een schimmelprobleem, houdt dus in dat je je vochtprobleem moet oplossen.

Oplossen vochtprobleem

Heb je schimmel in huis, dan weet je dat je een vochtprobleem hebt. Dit vochtprobleem moet aangepakt worden, wil je definitief van je schimmelprobleem verlost zijn. Je moet dus zo snel mogelijk op zoek naar de de oorzaak van je vochtprobleem en er kunnen nogal wat oorzaken zijn. Heb je vooral veel last van condensatie en ontstaan daar de natte muren door? Dan heb je een probleem met ventilatie. De oplossing is dan om een goed ventilatiesysteem aan te leggen. Een veelvoorkomend vochtprobleem is optrekkend vocht. Als dit de reden van je schimmelvorming is, zorg dan dat je de muren van je woning laat injecteren met een vochtwerende gel of laat een waterkering aanbrengen. Is je buitengevel enigszins beschadigd, dan loop je het risico op doorslaand vocht, waarbij vocht van de buitenmuur naar de binnenmuur trekt met schimmel als gevolg. Een oplossing hiervoor is het laten impregneren van de buitengevel.

Over de schrijver
Als vochtbestrijder help ik al je problemen met vocht op te lossen. Tevens handige tips geven over hoe bepaalde problemen zelf kan oplossen horen hier ook bij.