Schimmel bestrijden en voorkomen

Schimmel bestrijden en voorkomen

Als je een vochtprobleem hebt in je huis, dan loop je grote kans dat je last krijgt van schimmel. Indirect kunnen vochtproblemen daardoor ook de gezondheid van bewoners aantasten, want als er niets aan zowel de schimmel als het vochtprobleem gebeurt, dan kan dit de gezondheid ernstig beschadigen. Vooral mensen die reeds een zwak immuunsysteem hebben lopen extra veel risico. Het verwijderen van schimmel en ook het voorkomen van vochtproblemen moet dan een prioriteit zijn. Geringe schimmelaantasting is nog zelf goed weg te halen, maar wanneer je last hebt van veel en diepgewortelde schimmel is het aan te raden om een specialist in te schakelen.

Wat is schimmel?

Eigenlijk heeft iedereen wel met schimmels te maken en zul je er normaliter geen overlast of klachten van krijgen. De bron van schimmels zijn schimmelsporen. Dit zijn hele kleine organismen die niet met het blote oog te waarnemen zijn. De schimmelsporen kunnen met de wind meegenomen worden en door de lucht zweven. Grote kans dus dat je ermee in contact komt, maar dit is ongevaarlijk. Ook kunnen schimmelsporen je woning binnenkomen als je een deur of raam opent. Dit kan op zich nog geen kwaad, tenzij je dus vochtproblemen in huis hebt. Heb je binnenmuren in je huis die vochtig zijn, dan hechten zij zich daaraan vast. De schimmelsporen houden namelijk van vocht en kunnen daar overleven en zich uitbreiden. En dit is juist gevaarlijk en kan gezondheidsklachten opleveren.

Zwarte schimmel

Zwarte schimmel

De bekendste soort schimmel die in veel vochtige woningen en kelders aangetroffen wordt is zwarte schimmel. Zwarte schimmel is erg herkenbaar door de lelijk zwarte vlekken die op de muur verschijnen. Als de schimmel niet bestreden wordt, zullen de zwarte plekken alleen maar groter worden. Ook als andere vochtige binnenmuren en plafonds in de woning zijn is het gemakkelijk voor de schimmel om zich daar ook te vestigen. De bewoners zullen na verloop van tijd last krijgen van chronische klachten, zoals astma of allergieën. Bij mensen die reeds gezondheidsklachten hebben, kunnen de klachten door de schimmel zelfs verergeren. Dit is een levensgevaarlijke situatie, dus het verwijderen van de schimmel is absoluut noodzakelijk, alsmede de aanpak van het vochtprobleem.

Schimmel verwijderen

Schimmel verwijderen

Als de schimmelplekken nog maar pas ontstaan zijn, dan is het nog redelijk gemakkelijk om de schimmels zelf te verwijderen. Er zijn speciale producten op de markt om schimmels te bestrijden, die je daar bij kunnen helpen. Zit de schimmel al lang op de muur en breidt het zelfs uit, dan is het niet handig om dit zelf te verwijderen. Bij het verwijderen komen veel schimmelsporen vrij en dat is niet bevorderlijk voor je gezondheid. Een expert heeft er de juiste middelen voor. Het kan zijn dat schimmel al zo diep in het materiaal is doorgedrongen dat er geen andere mogelijkheid is om het materiaal te vervangen. Het is daarom heel belangrijk, om zodra er schimmel geconstateerd wordt, direct actie te ondernemen. Het wordt anders alleen maar lastiger om schimmel te verwijderen en ook duurder. Maar met enkel schimmel verwijderen is het probleem nog steeds niet opgelost. Als er niets aan het vochtprobleem gedaan wordt, blijft de schimmel gewoon terugkomen. Naast de bestrijding van schimmel is het oplossen van het vochtprobleem dus absoluut noodzakelijk.

Over de schrijver
Als vochtbestrijder help ik al je problemen met vocht op te lossen. Tevens handige tips geven over hoe bepaalde problemen zelf kan oplossen horen hier ook bij.