Schimmelproblemen aanpakken in je huis

Schimmels - micro-organismen uit het rijk van de Fungi. Tijdens een wandeltocht door het bos kom je ze tegen in de vorm van paddenstoelen en zwammen. Ze kunnen angstaanjagend zijn, maar ook smakelijk en mooi om te zien. Wanneer je schimmel in huis aantreft betreft het een ander type schimmel dat door de meeste mensen niet als esthetisch wordt ervaren.

Hoe pak ik schimmelproblemen aan?

Schimmel oorzaak - vochtproblemen

Schimmels in huis hebben altijd te maken met een te hoge vochtigheidsgraad. Vaak komt dit door een gebrek aan ventilatie. In de winter is het koud en luchten mensen hun woning minder goed. Doordat het vocht niet verdampt en de lucht niet circuleert, krijgen schimmels een kans om te groeien. Maar ook 's zomers kunnen huizen door schimmels geplaagd worden. Dit heeft dan vaak te maken met de locatie of de toestand van de woning. Grachtenpanden kunnen, door hun nabijheid aan het water, last hebben van optrekkend of doorslaand vocht. Door een kapotte dakgoot of een lekkage kan regenwater in het plafond of de muren trekken. Ook is het mogelijk dat er een vochtprobleem in de kelder ontstaat door een lekke kelder. Plekken in huis die risico lopen door schimmel aangetast te worden zijn muren, matrassen, badkamers en toiletten. Ongeveer tien procent van de huizen in België heeft vochtproblemen. Voor het verwijderen van schimmels in je huis kan je een offerte aanvragen bij Vochtbestrijding Snel.

Schimmel in de woning - een gezondheidsrisico

Hoewel de meeste mensen er niet van doordrongen zijn, vormen schimmels een gezondheidsrisico. Vooral jonge kinderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem zijn vatbaar voor schimmel gerelateerde ziektebeelden. Je kunt allerlei klachten aan de luchtwegen ontwikkelen, zoals astma of luchtweginfecties. Ook is het mogelijk allergieën te ontwikkelen. Niet alle schimmels zijn zichtbaar, dat zorgt ervoor dat veel huishoudens zich jarenlang niet bewust zijn van schimmels, met alle gevolgen vandien. Als je matras van schimmel betroffen is, kun je het beste een nieuwe kopen. Vaak valt enkel het oppervlak van een matras te reinigen, maar dit pakt geenszins de wortel van het probleem aan. Heb jij last van schimmel gerelateerde klachten, breng dan zeker een bezoek aan de huisarts. Hoewel de klachten vaak niet heftig zijn, kunnen ze over de lange termijn veel last geven.

Schimmel oplossingen

Door veel regelmatig te ventileren en de verwarming te gebruiken kan het vochtprobleem zich verminderen. Er wordt geadviseerd minimaal een uur per dag de ramen open te hebben. Uiteindelijk ontstaat er dan een klimaat waarin de schimmel niet overleven kan. Zichtbare schimmelplekken kunnen gereinigd worden. Er moet dus regelmatig gestookt worden. Ook bestaan er vochtvreters die het vocht uit de lucht kunnen halen. Wanneer jouw schimmelprobleem te maken heeft met optrekkend of doorslaand vocht, is het een goed idee een vochtexpert in te schakelen om het vochtprobleem te bestrijden. Die spoort het probleem op met een vochtdetector en biedt een passende oplossing. Vochtproblemen in huis vormen niet enkel een gezondheidsrisico maar kunnen ook houtrot en instortingen veroorzaken.

Ik hoop dat je bij dezen voldoende geïnformeerd bent. Zoals altijd gelden de woorden: voorkomen is beter dan genezen.

Over de schrijver
Als vochtbestrijder help ik al je problemen met vocht op te lossen. Tevens handige tips geven over hoe bepaalde problemen zelf kan oplossen horen hier ook bij.