Hoe werken muurankers?

Muurankers zijn zoiets als verzekeringspolissen. Ze zorgen ervoor dat de muur kan ondersteunen wat er ook aan moet hangen en andere lasten, ongeacht hoe zwaar de ophanging is of het materiaal waarvan het accessoire is gemaakt. Meer informatie over opstijgend vocht

Dit kan de keuze van het juiste bevestigingsmiddel tot een lastige uitdaging maken. Er moet rekening worden gehouden met de omvang en de bijzonderheden van het hele project, evenals met de ophanging en de muur. Het type anker voor uw project hangt af van het wandmateriaal, het gewicht van de last die wordt opgehangen en de manier waarop deze kan worden aangebracht en verwijderd.

Ook andere overwegingen zijn van belang. Voor sommige ankers is speciaal gereedschap nodig voor de installatie of "set". Chemische ankers moeten niet worden geïnstalleerd bij koud weer, iets om rekening mee te houden als u in een noordelijk klimaat werkt. Veel ankers werken niet voor toepassingen boven het hoofd, en bodemdragende ankers kunnen niet worden gebruikt in gaten die groter zijn dan hun diepte. Deze lijst met de meest gebruikte soorten muurankers en hun toepassingen kan u helpen.

Cement Schroefanker

cement schroefanker

Dit type anker wordt het best gebruikt voor de bevestiging van cementplaten op hout en staal. Het kan ook worden gebruikt met een hoge dichtheid buitenmantel en voor badkuipbevestigingen, aanrechtbladen, vloertoepassingen en meer. Zorg ervoor dat u op zoek gaat naar corrosiebestendige bevestigingsmiddelen.

Uitbreidingsanker

Uitbreidingsanker

Uitzettingsankers, ook wel wigankers genoemd, worden gebruikt bij beton, metselwerk en meer. Ze zijn ontworpen om open te spreiden als ze eenmaal verankerd zijn, dus hun naam. Dit zorgt voor een sterkere houvast.

De drie basisstijlen van wigankers zijn geheel voorzien van schroefdraad, gedeeltelijk van schroefdraad, en het volwaardige wiganker.

Kunststof expansieankers zijn het meest gebruikte ankertype. De zwaardere "geribbelde" ankers geven de grootste grijpkracht, ongeacht het wandmateriaal.

Holle Wand Anker

Holle Wand Anker

Holle muurankers worden gebruikt voor middelzware toepassingen. Ze voegen normaal gesproken permanente schroefdraad toe aan elk materiaal waaraan ze zijn bevestigd.

Dit soort ankers zetten ook uit als de schroef wordt aangedraaid en in de holte wordt gedreven. Dit anker kan worden geïnstalleerd met behulp van een hamer of een boormachine en kan worden gebruikt met verschillende wanddiktes. Deze ankers worden ook wel Molly-bouten genoemd, en hun maximale houdkracht is ongeveer 50 pond.

Kunststof Holle Wandplug

Kunststof Holle Wandplug

Kunststof holle muurpluggen vereisen dat u eerst een proefgat boort. Ze worden normaal gesproken gebruikt in gipsplaten of pleisterwerk voor lichte toepassingen. Als de schroef is geïnstalleerd, zal de plug uitzetten en op zijn plaats vergrendelen.

Draadloze gipsplaatankers

Draadloze gipsplaatankers

Dit type anker wordt aanbevolen voor middelzware toepassingen en is zeer eenvoudig te installeren. Deze ankers kunnen van kunststof, nylon of verzinkt zijn. Een van de beste voordelen van dit type anker is dat het kan worden verwijderd en hergebruikt op een andere locatie.

De draden snijden diep in het materiaal en zorgen voor een stevige houvast en een uittrekgreep. De grote schroefdraden zijn bedoeld om stevig vast te houden in gipsplaten en accepteren plaatschroeven nr. 6 of nr. 8.

Knevelbout

Knevelbout

Knevelbouten zijn de traditionele ankermethode. Dit type anker bestaat uit twee delen: de knevel en de machinebout. De knevelbouten worden op maat gemaakt door de diameter van de schroef en de lengte ervan.

Naarmate de bout groter wordt, zal de knevel ook groter worden, en naarmate hij langer wordt, kan hij een dikkere wand opvangen.

De knevel kan de beste oplossing zijn voor zware voorwerpen en is verkrijgbaar in zowel een vierkante als een gleufkop. Ze vereisen een pilot-gat en de vleugels die achter de gipsplaat op hun plaats blijven, zorgen voor een sterke houdkracht.

Gevleugelde Plastiek Anker

Gevleugelde Plastiek Anker

Gevleugelde kunststof ankers worden gebruikt voor middelzware toepassingen en vereisen ook proefgaten. Een speciaal gereedschap wordt gebruikt om de vleugels uit te zetten nadat het anker is aangebracht. Ze bieden twee keer zoveel kracht als gewone kunststof expansieankers.

Bij het anker wordt een speciaal puntig gereedschap geleverd om het midden van de vleugels naar buiten te duwen, zodat ze goed in de muur uitzetten. Het anker zal niet goed functioneren als dit niet gebeurt, ook al kan het sterk aanvoelen als het ingeschroefd is.

De vleugels worden na het plaatsen van de schroef stevig tegen de muur getrokken. Kunststof ankers moeten zorgvuldig worden geïnstalleerd om te voorkomen dat ze beschadigd raken. Ze kunnen tussen de 25 en 35 pond per stuk houden bij gebruik in gipsplaten.

Veerankers

Veerankers houden in feite expansieveren vast om het gewicht dat de veren dragen te ondersteunen. Ze bevestigen beide uiteinden van de veren, waardoor de verlenging eenvoudig kan worden aangepast.

Ze maken gebruik van een standaardgat met schroefdraad en zijn verkrijgbaar in ten minste vier typen, afhankelijk van de fabrikant: zwenkgat, vast gat, meerdere groeven en een enkele groef.

Veerankers staan bekend om hun gemak en het gemak van de uitvoering en doen dit alles zonder dat ze onbetaalbaar zijn, wat altijd een pluspunt is.

Kleefankers

Deze ankers worden vaak gebruikt in infrastructuren met veel verkeer, wat u een idee moet geven van hoe sterk ze zijn. Ze dienen net zo goed in woningverbeteringsprojecten als in de bouw. De lijm is typisch op basis van epoxy, en deze ankers werken met betonstaal en zowel schroefdraad als gladde deuvels. Ze houden ook stand onder bijna alle klimaat-, vocht- of weersomstandigheden.

Mouwankers

Kokerankers werken het beste met metselwerk en betonelementen en funderingen. U moet eerst een gat boren voor het anker, en de grootte van het gat moet heel dicht bij de grootte van het anker zelf liggen. Als de schroef in het gat wordt aangedraaid, zal de huls uitzetten. Deze ankers kunnen doorgaans zware lasten en een grote verscheidenheid aan ophangingen aan, van staal tot hout en beton.

Categorieën Ankers

De meeste ankers vallen in een van de zeven categorieën. Het zijn ofwel hulsankers, aandrijfankers, inwendige schroefdraad, uitwendige schroefdraad, holle muurankers, schroeven, of het zijn gemetselde schroef- en pinbevestigingen. Deze basisprincipes dekken de meeste projectspecificaties, maar u kunt ook rekening houden met omgevingsfactoren bij het vernauwen van uw behoeften.