Hoe stijgt het vochtgehalte van de kelder naar de zolder?

Het doel van deze pagina is om huiseigenaren bewust te maken van de mogelijkheid van vochtproblemen op zolders en hoe deze te voorkomen of op te lossen. Lees meer over opstijgend vocht

vochtgehalte van de kelder naar de zolder

Hoe kan ik vertellen of ik vochtproblemen heb?

Als u vermoedt dat u vochtproblemen heeft op uw zolder, controleer dan de volgende aanwijzingen voor overtollig vocht op de zolder.

  • Roest
  • Vocht, vorst en ijsafzetting op dakspijkers
  • Donkere vlekken
  • Vocht of vorst op de dakbedekking
  • Water- of druppelsporen verspreid op de zoldervloer
  • Gespte of beschadigde dakbedekking
  • Vochtige of natte isolatie

Deze tekenen kunnen variëren afhankelijk van de katalysator van het probleem, en zijn over het algemeen erger aan de noordzijde of aan de schaduwzijde van daken.

Hoe komt de condensatie op de zolder?

Vochtophoping is het belangrijkst wanneer de buitentemperatuur erg koud is, omdat de lucht minder vocht vasthoudt naarmate de temperatuur afneemt. Als er overmatige vochtophoping is op uw zolder zal het condenseren op koude plekken, voornamelijk aan de onderkant van uw dakdek.

Tijdens de wintermaanden is de aanbevolen relatieve luchtvochtigheid in een huis tussen de 30-50 procent. Bij hogere niveaus kan er zelfs binnenshuis condensatie van de relatieve vochtigheid optreden op ramen, koude muren of plafondoppervlakken. Afhankelijk van hoe krap een huis is gebouwd en de buitentemperatuur kan zelfs een relatieve luchtvochtigheid van 30 procent te hoog zijn. Condensatie kan bij een lage luchtvochtigheid optreden op ramen met enkele ruiten of ramen die niet goed zijn afgedicht.

Bronnen voor vocht in een huis kunnen variëren. Enkele veel voorkomende bronnen zijn baden, douches, vaatwassers, wasmachines, drogers, koken, ongeventileerde gas- of kerosineruimteverwarmers en overmatig gebruik van luchtbevochtigers. Zelfs de gemiddelde persoon produceert ongeveer 3 pinten water per dag tijdens het ademen. Deze bronnen leveren over het algemeen geen grote bijdrage aan overmatig vocht in het huis of op zolder, tenzij de hoeveelheid vocht ongewoon hoog is, het huis extreem krap is, of een goede ventilatie niet wordt gebruikt.

Kan vocht zich ophopen via funderingen en wanden?

Een andere minder opvallende, maar veel voorkomende bron van vochtophoping is water dat door funderingsmuren en vloerplaten heen dringt. Zelfs wanneer kelders, vloerplaten en kruipruimtes niet al te vochtig lijken, kunnen ze een belangrijke bron van vocht zijn. Door de relatief gematigde temperatuur in deze ruimtes kan vocht onopgemerkt blijven en daar geen problemen veroorzaken. Omdat het vocht tijdens de wintermaanden naar de koudere zolders migreert, wordt de relatieve luchtvochtigheid zodanig verhoogd dat er condensatie kan optreden op koude oppervlakken. Dit kan leiden tot schimmel, roest en aantasting van hout en bouwmaterialen.

Een eenvoudige kwalitatieve test kan worden uitgevoerd om te zien of er vocht door een funderingsmuur of vloerplaat gaat. Neem een plastic plaat van 18 bij 18 inch en plak deze stevig vast aan het beton en laat deze minstens 16 uur zitten. De aanwezigheid van vocht onder de kunststofplaat is een positieve indicatie dat er waarschijnlijk te veel water/vocht in de plaat zit. Een negatieve indicatie is echter geen garantie dat de plaat acceptabel droog is onder het oppervlak. Het wordt aanbevolen om deze test op verschillende plaatsen uit te voeren.

Hoe stijgt het vochtgehalte van de kelder naar de zolder?

In de winter verwarmt het verwarmingssysteem van uw huis de lucht in het hele huis. Als het water de warme lucht ontmoet, verdampt het. Vochtige lucht heeft een lager gemiddeld moleculair gewicht dan droge lucht, dus is het minder dicht. Als de bovenverdieping van het huis niet goed afgesloten is, zal de warme lucht ontsnappen, waardoor de druk in het huis afneemt. Dit resulteert dan in luchtinfiltratie uit openingen in de onderste delen van het huis. Infiltratie kan worden veroorzaakt door wind, negatieve druk in het gebouw, of door lucht drijfkrachten, ook wel bekend als het schoorsteeneffect. Eventuele waterdamp in de warme lucht stijgt op tot aan het koude dakdek, waarna het afkoelt en weer condenseert tot een vloeibare fase.

De meeste openingen die de lucht naar de zolder laten ontsnappen, kunnen gemakkelijk over het hoofd worden gezien. Enkele van de meest voorkomende voorbeelden van openingen in een huis zijn openingen bij zoldertrappen of andere toegangsopeningen; openingen aan de bovenzijde van de buiten- en binnenmuren; slecht afgedichte kanalen; en openingen in het plafond bij muuropeningen boven trappen en kasten. Een aanzienlijke hoeveelheid lucht kan door relatief kleine kieren lekken. Sommige openingen kunnen zelfs zorgen voor een directe weg van de kelder of kruipruimte direct naar de zolder. Luchtinfiltratie is ook een veel voorkomende oorzaak van warmteverlies en kan de verwarmingskosten aanzienlijk verhogen.

Hoe kan ik overtollig vocht elimineren?

De meeste professionals zullen aanraden om de ventilatie op uw zolder te verhogen als de ventilatie onvoldoende is. Dit lost echter vaak het probleem niet op. Verhoogde ventilatie alleen al zal de exfiltratie van de lucht verhogen, waardoor de temperatuur van de zolder daalt. Dit kan de condensatie verhogen en de effectiviteit van de isolatie verlagen. Ook kan er, omdat de luchtstroom niet uniform is, nog steeds aanzienlijke condensatie optreden. Een vochtige zolder betekent dat vochtige isolatie en vochtige isolatie minder effectief is.

De beste oplossing voor het beheersen van vocht ligt bij de bron. Als het probleem het gevolg is van het binnendringen van water of vocht in de fundering of vloerplaat, zijn er veel corrigerende maatregelen die kunnen helpen. Zo kunnen er bijvoorbeeld naadloze goten en regenpijpen worden aangebracht. Deze moeten regelmatig worden gereinigd en goed functioneren. Het opnieuw sorteren van de woning in de buurt van de fundering en het afdichten van funderingsmuren of vloerplaten zijn nog twee opties. Het gebruik van een luchtontvochtiger en het installeren van een perimeterafvoersysteem kan het vocht in de fundering of vloerplaat verder verminderen. Vanwege de vele omstandigheden die het binnendringen van funderingsvocht kunnen veroorzaken en de vele oplossingen, moet elk huis individueel worden geëvalueerd om de oorzaak en de best mogelijke oplossing voor het probleem te bepalen.

Wat kan er nog meer gedaan worden?

Nadat de vochtindringing zo goed mogelijk is gecontroleerd, is de volgende aanpak om het zoldervocht te verminderen, het controleren van de luchtinfiltratie. Door eenvoudigweg de verschillende reeds besproken mogelijke luchtlekkages af te dichten, zal de infiltratie worden verminderd, waardoor de luchtbeweging wordt beperkt en het schoorsteeneffect wordt geëlimineerd. De meest handige huiseigenaren zouden dit deel zelf moeten kunnen verwerken. Zo niet, dan zijn er veel verweerders beschikbaar om dit soort projecten af te ronden.

Houd er rekening mee dat wanneer luchtlekken goed worden gedicht om de luchtinfiltratie in het huis te verminderen, de relatieve luchtvochtigheid hoger is. Dit vocht wordt ingedamd in de leefruimte waar het in de wintermaanden wenselijk is. Scherpere woningen hebben minder verwarmings- en koelkosten en zijn over het algemeen comfortabeler. Als een woning te krap is, kan mechanische ventilatie nodig zijn om ervoor te zorgen dat het vocht of de vervuilende stoffen zich niet tot een ongezond niveau opstapelen. Dit is echter geen probleem, zelfs niet voor de meeste goed afgesloten woningen.

Hoe zit het met zolderisolatie?

Nu het huis goed is afgesloten, is het cruciaal om te controleren of de thermische isolatie van de zolder adequaat is en goed is geïnstalleerd. De isolatie op de vloer van uw zolder moet een goedgekeurde dampschermen aan de warm-in-winter kant van de isolatie hebben. In de meeste gevallen is er al een dampscherm op de zolderverdieping aangebracht. Op de dampschermen moet de isolatie minimaal voorzien zijn van een R-30 label. Als dat aantal lager is, moet u meer isolatie toevoegen. Als de zolder is ingeblazen, controleer dan of er een dampscherm is en controleer of de cellulose-isolatie gelijkmatig over de zoldervloer is verdeeld. Op zolders met een zoldertrap moet een zoldertrapisolatie worden aangebracht.

Moet ik iets doen aan mijn zolderventilatie?

De laatste stap is zolderventilatie. Zolders moeten een gebalanceerd ventilatiesysteem hebben dat bestaat uit een aanzuiging en een afvoer. De soffits werken als aanzuig- en dakventilatie of nokventilatie werkt als afvoer. Deze installatiemethode bevordert het schoorsteeneffect om de lucht op zolder continu te verplaatsen. Als er een goed uitgebalanceerd dakventilatiesysteem is geïnstalleerd, zorgt elke bries die over de nok van het huis waait ervoor dat de lucht uit de dak- of nokopeningen wordt aangezogen. De lucht wordt via de ventilatieopeningen weer aangevuld. Bij het installeren van een balansventilatiesysteem is het belangrijk om eventuele oudere gevelopeningen in de woning te blokkeren. Deze luchtroosters zullen de gewenste luchtstroom daadwerkelijk kortsluiten.