Hoeveel kost een behandeling tegen opstijgend vocht?

Hoeveel kost een behandeling tegen opstijgend vocht?

Heb je veel vochtproblemen in je woning en heb je ook last dat het behang van de muren gaat en vochtplekken en schimmels? Dan is de kans groot dat je een probleem hebt met opstijgend vocht. Problemen met opstijgend vocht dienen dringend aangepakt te worden, om te voorkomen dat de schade nog groter wordt. Vochtproblemen kunnen de woning verder beschadigen, vooral als opstijgend vocht in contact komt met hout en er houtrot ontstaat. Maar ook bewoners kunnen last krijgen van schimmels die ontstaan in een vochtige woning. Het kan zelfs ernstige gezondheidsklachten veroorzaken.

Waardoor ontstaat opstijgend vocht?

Opstijgend vocht kan overal voorkomen, maar er zijn gebieden die bijvoorbeeld laag gelegen zijn of een bepaalde soort grond hebben, waar opstijgend vocht eerder voorkomt. De reden dat tegenwoordige huizen weinig tot geen last van opstijgend vocht hebben, komt omdat nieuwbouwhuizen voorzien worden van een waterkering en andere vochtwerende maatregelen. Opstijgend vocht is dan ook vooral een probleem bij oudere woningen van voor de jaren 80. Deze woningen waren niet voorzien van een waterkering en ook kelders en kruipruimtes niet bekuipt, maar voorzien van een enkele wand. Na verloop der jaren zijn deze muren poreus of zijn er barsten en scheuren in ontstaan. Het zal dan niet lang meer duren of het opstijgende vocht weet zich een weg te vinden in de kelder en trekt verder omhoog de woning in met alle gevolgen van dien.
Lees meer over de last die je kan hebben van opstijgend vocht in je badkamer.door Vochtbestrijding Snel

Vochtdiagnose

Als je ook vermoedt dat je problemen met opstijgend vocht hebt, dan kun je een expert inschakelen. Voordat je het probleem gaat aanpakken, moet je wel exact weten waar je vochtproblemen vandaan komen en via welke methode je dit het beste kunt oplossen. De expert zal de woning nalopen en een vochtdiagnose gaan stellen. Er wordt gekeken naar de spouwmuren, of er een waterkering aanwezig is, hoe de staat van de kelderbekuiping is en of er scheuren en poreuze oppervlakken in het metselwerk aanwezig zijn. Ook gaat hij vooral op vochtgevoelige plekken het vochtgehalte meten, waarna hij de diagnose uiteindelijk kan stellen. Na de vochtdiagnose zul je weten wat het daadwerkelijke vochtprobleem is en hoe je dit het beste kunt behandelen.

De verschillende behandelingen met de prijzen

Kelderbekuiping

Kelderbekuiping

Opstijgend vocht zal vooral een probleem zijn in de kelder. Het ligt dan ook voor de hand dat kelders het vaakst onder handen worden genomen. Kelderbekuiping is een behandeling die zeer doeltreffend is tegen opstijgend vocht. Eerst worden de wanden nagegaan op scheuren en barsten en gerepareerd. Bij ernstige vochtproblemen moet misschien de gehele kelderwand verwijderd worden. Daar zal er in lagen verschillende fixeerlagen aangebracht worden om het goed waterdicht te krijgen. Na enkele lagen fixeermiddel zal er een nieuw laag cement aangebracht worden op de wanden maar ook op de vloer. Op deze wijze is je kelder weer goed bestand tegen opstijgend vocht. Een kelderbekuiping is wel prijzig. De prijzen starten gemiddeld bij € 4.000,- en kunnen oplopen tot € 10.000,-.

Drainage

Drainage

Drainage kan ook goed in kelders worden toegepast. Er wordt dan een noppenfolie in de kelder aangebracht en voorzien van een laag cement. De noppenfolie zorgt ervoor dat opstijgend vocht via kanaaltjes naar een verzamelput lopen en van daaruit weer het riool in kunnen lopen. Er is een keuze uit wanddrainage of vloerdrainage. Wanddrainage is de duurste vorm. Gemiddeld kunnen de prijzen voor drainage oplopen van € 3.000,- tot € 10.000,-.

Injecteren

Injecteren

Het injecteren vaan de muren kan bij kelderwanden, als je vochtprobleem zich enkel tot de kelder beperkt. Maar het is ook mogelijk om de gehele woning te injecteren. In de onderste laag stenen van de woning worden dan gaten geboord en de gaten worden gevuld met een speciale vochtwerende gel of vloeistof. Deze gel zal zich dan gaan uitzetten en de muur beschermen tegen opstijgend vocht. Het is wel een goede behandeling, maar er is een risico dat na enkele jaren de gel is uitgewerkt en je opnieuw moet injecteren. Voor het injecteren van de muren ben je gemiddeld zo’n € 100,- per lopende meter kwijt.

Over de schrijver
Als vochtbestrijder help ik al je problemen met vocht op te lossen. Tevens handige tips geven over hoe bepaalde problemen zelf kan oplossen horen hier ook bij.